Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η Tesla έκλεισε τα 20 και σας λέμε τα μυστικά της

Ελλάδα 9:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Tesla έκλεισε τα 20 και σας λέμε τα μυστικά της

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Η Tesla έκλεισε τα 20 και σας λέμε τα μυστικά της

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Όταν σκέφτεστε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, συνήθως σας έρχεται στο μυαλό η Tesla, που φέτος έγινε 20 ετών. Υπάρχει εξήγηση…

Advertisement
Advertisement

Την 1η Ιουλίου 2003, ο Μαρκ Τάρπενινγκ και ο Μάρτιν Έμπερχαρντ  ίδρυσαν την start-up “Tesla Motors”.

Με διεύθυνση των γραφείων της 1050 Ring Street, Σαν Κάρλος, Καλιφόρνια.

Ένα δυσδιάκριτο, μικρό κτίριο με γκαράζ συνεργείου, στο οποίο χωρούν μόλις δύο αυτοκίνητα.

Advertisement
Advertisement

Ο δημοσιογράφος του How To Cars, Χοκ Σρίμπερ ήταν ο πρώτος ξένος δημοσιογράφος που επισκέφτηκε την (ακόμα) νεοσύστατη εταιρεία το Μάρτιο του 2007.

Και από τότε ξανά και ξανά. Το 2011 γνώρισε τον Ίλον Μασκ ιδιωτικά. Και είναι πάντοτε παρών, σε παγκόσμιες πρεμιέρες. Εδώ αποκαλύπτει μερικά μυστικά της πιο επιδραστικής αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο, τα τελευταία 20 χρόνια.

Advertisement

1. Το πρώτο Tesla, το αυθεντικό roadster που βασίζεται στο Lotus Elise, παίρνει την κωδική ονομασία Dark Star. Το Model S αναπτύσσεται με την κωδική ονομασία White Star. Το Model 3 ονομαζόταν ήδη Blue Star εσωτερικά το 2007.

2. Το πρώτο αφεντικό της Tesla, Μάρτιν Έμπερχαρντ σχεδίαζε αρχικά να προσφέρει το Model S με κινητήρα βενζίνης ως επέκταση αυτονομίας. Οι πελάτες πρέπει να έχουν επιλογή. Αλλά η σκέψη έμεινε στα χαρτιά.

Advertisement

3. Σύμφωνα με τον Έμπερχαρντ, η Tesla είχε δύο αφεντικά, μεταξύ 2007 και 2008, τον Μάικλ Μαρκς και τον Ζέεβ Ντρόρι. Μόνο τότε ο Ίλον Μασκ θα αναλάβει διευθύνων σύμβουλος.

4. Με 20.000 δολάρια σε μια θήκη, ένας υπάλληλος της Tesla πηγαίνει στην Τιχουάνα του Μεξικού το 2007, για να αγοράσει ένα Smart. Το μετατρέπουν σε ηλεκτρικό και έτσι «υποχρεώνουν» την Daimler να επενδύσει στην Tesla.

Advertisement

5. Το 2009, η Daimler πλήρωσε 50 εκατομμύρια δολάρια για το 9,1% των μετοχών, σώζοντας την Tesla από τη χρεοκοπία. Λίγους μήνες αργότερα, οι Γερμανοί πωλούν το 40% των μετοχών τους σε έναν μεγαλομέτοχο από το Άμπου Ντάμπι. Οι υπόλοιπες μετοχές θα πουληθούν το 2014 για περίπου 780 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

6. Την 1η Οκτωβρίου 2011, η Tesla δείχνει σε επιλεγμένους δημοσιογράφους μια έκδοση προπαραγωγής του Model S. Ο δημοσιογράφος Χοκ Σρίμπερ, δεν επιτρέπεται να αγγίξει τα χερούλια της πόρτας, επειδή έπεφταν με το παραμικρό άγγιγμα.

7. Ήδη από το 2011, ο Ίλον Μασκ είχε προβλέψει στο γερμανικό Auto Bild: «Πριν από το 2030, τα μισά από τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται παγκοσμίως, θα είναι αμιγώς ηλεκτρικά».

8. Στις 6 Φεβρουαρίου 2018, o Μασκ εκτόξευσε ένα παλιό Tesla Roadster στο διάστημα, με τον πρώτο πύραυλο SpaceX. Το αυτοκίνητο εξακολουθεί να περιπλανιέται εκεί σήμερα! Ο «πιλότος» στο τιμόνι ονομάζεται Starman.

9. Ο Μασκ θέλει τα γράμματα των τεσσάρων πρώτων μοντέλων, για να δημιουργήσουν τη λέξη SEXY. Αλλά η Ford διατηρεί τα δικαιώματα στο E και δεν τα αφήνει. Τρεις οριζόντιες γραμμές η μία πάνω στην άλλη αποτυγχάνουν επίσης, αυτή τη φορά λόγω του βέτο της Adidas. Γι’ αυτό το νέο μοντέλο παίρνει το όνομα «3».

10. Όταν ο Μασκ πηγαίνει από το Tesla Design Center στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, μια μέρα, είναι κολλημένος στην κίνηση για πολλή ώρα. Σκέφτεται: Χρειάζεσαι μόνο ένα τούνελ. με ασανσέρ για αυτοκίνητα και ιδρύει την Boring Company. Λογοπαίγνιο! Η «βαρετή εταιρεία». Η πρώτη σήραγγα χρησιμοποιείται ήδη στο Λας Βέγκας.

11. Ο επικεφαλής σχεδιαστής της Tesla, Φραντς φον Χόλτσχαουζεν, αποκαλύπτει το 2012, ότι εργάζονται σε ένα ηλεκτρικό pick-up. Φέτος, έντεκα χρόνια αργότερα, το Cybertruck θα πρέπει επιτέλους να βγει στην αγορά.

12. Έως το 2017, το όνομα της εταιρείας ήταν Tesla Motors. Επειδή όμως δεν δραστηριοποιείται μόνο στην αυτοκινητοβιομηχανία (π.χ. ηλιακά συστήματα), ο Μασκ αλλάζει το όνομα σε Tesla.

13. Το λογότυπο της εταιρείας δεν αντιπροσωπεύει ένα Τ, αλλά τη διατομή ενός ηλεκτροκινητήρα.

14. Ο Μασκ είναι περισσότερο θαυμαστής του εφευρέτη και μηχανικού Τόμας Έντισον, παρά του φυσικού και ηλεκτρολόγου μηχανικού, Νίκολα Τέσλα, από τον οποίο πήρε το όνομα η εταιρεία του.

15. Ο Μασκ θέλει να πεθάνει στον Άρη. Στη συνέχεια, επιθυμεί οι στάχτες του να διασκορπιστούν στο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πως η Tesla μειώνει κι άλλο τις τιμές των μοντέλων της
Μην υποτιμήσεις ποτέ αυτό το Tesla! (+video)
Σκηνές από ταινία δράσης κατέγραψε ένα Tesla (+video)