Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Skoda γιορτάζει τα 120 χρόνια της (+video)

Ελλάδα 19:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Skoda γιορτάζει τα 120 χρόνια της (+video)

ΝΕΑ

Η Skoda γιορτάζει τα 120 χρόνια της (+video)

ΝΕΑ

Με την ανακατασκευή ενός εξαιρετικού μικρού αγωνιστικού, που για την εποχή του ήταν παραπάνω από επαρκές για να κάνει «εκπλήξεις» στις καθιερωμένες μάρκες, η Skoda γιορτάζει τα 120 χρόνια της.

Advertisement
Advertisement

Είναι το Skoda 1100 OHC το οποίο ανακατασκευάστηκε και δείχνει πραγματικά εξαίσιο, «συστήνοντας» στους νεότερους το μεγάλο βάθος της ιστορίας της Skoda.

Η κατασκευή του αυτοκινήτου ξεκίνησε το 1959, κάνοντας χρήση τεχνολογίας αιχμής για την εποχή του. Το ελαφρύ σωληνωτό πλαίσιο και η ανάρτηση με τα ψαλίδια στους εμπρός τροχούς αλλά και τα πίσω ταμπούρα που ήταν πάνω στο διαφορικό, ήταν δείγματα ιδιαίτερης ζέσης για τη διεκδίκηση νικών στους αγώνες αυτοκινήτων.

Advertisement
Advertisement

Ο τετρακύλινδρος κινητήρας των 1.089 κ.εκ. βασίστηκε σε εκείνον του Skoda 440 Spartak αλλά ήταν ρυθμισμένος με τα διπλά καρμπιρατέρ του έτσι ώστε να παράγει παραπάνω από τη διπλάσια ισχύ από εκείνη του αυτοκινήτου παραγωγής. Έτσι, με 92 ίππους (το μοντέλο παραγωγής είχε 40) και μόλις 555 κιλά βάρους, ο οδηγός του μικρού αγωνιστικού, είχε όλα όσα χρειαζόταν για να πιάνει τα 200 χλμ./ώρα που ήταν και η τελική ταχύτητά του.

Μέχρι το 2015, η Skoda δεν είχε τίποτα παραπάνω στην κατοχή της από εκείνο το αυτοκίνητο, πέραν ενός ανακατασκευασμένου πλαισίου, το οποίο βρισκόταν στο μουσείο της. Για τα 120 χρόνια της, η  Skoda προχώρησε στην πλήρη αποκατάσταση του αυτοκινήτου, κατασκευάζοντας όλα τα μέρη του αμαξώματος από αλουμίνιο.

Advertisement

Χρησιμοποιώντας τα αρχικά σχέδια, η σχεδιαστική ομάδα της Skoda δημιούργησε ένα τρισδιάστατο πλέγμα σε κλίμακα 1:1 και ένα ψηφιακό αντίγραφό του. Η δουλειά με το αλουμίνιο έγινε εξ ολοκλήρου στο χέρι αλλά το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει τους πάντες. Τώρα, τόσο το coupe όσο και ένα cabrio αντίστοιχο, θα βρεθούν στον Μουσείο της Skoda όπου θα έχουν περίοπτη θέση μεταξύ των ιστορικών μοντέλων της εταιρείας.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η νέα Skoda Fabia στο Golden Hall
Επίσημο: Νέο Skoda Enyaq Coupe iV με έως και 290 ίππους
Δοκιμή: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 4×4

 

 

Advertisement