Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 4×4

Ελλάδα 17:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 4×4

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Skoda Kodiaq 2.0 TDI 4×4

ΔΟΚΙΜΕΣ

Το πρώτο μοντέλο με το χαρακτηριστικό «q» ως κατάληξη στην ονομασία, αλλά και το πρώτο που άνοιξε το κεφάλαιο των SUV για την Skoda, ανανεώθηκε. Αρκούν οι αλλαγές αυτές για να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην Ελληνική αγορά;

Advertisement
Advertisement

Tο νέο Skoda Kodiaq βρίσκεται στην ελληνική αγορά και το οδηγούμε, στη δίλιτρη έκδοση diesel (2.0 TDI) των 150 ίππων, που συνδυάζεται με τετρακίνηση -υπάρχουν φυσικά και προσθιοκίνητες εκδόσεις- και με αυτόματο κιβώτιο DSG 7 σχέσεων (στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις).

Οι διαφοροποιήσεις στην εμφάνιση και στο εσωτερικό του Skoda Kodiaq έγιναν με «στόχο» τον εκσυγχρονισμό του, χωρίς να αλλάξουν την προσωπικότητά του μεγάλου τσεχικού SUV. Η σχεδίαση παραμένει σύγχρονη, χωρίς να προκαλεί ή να εντυπωσιάζει. Ίσως και γι’ αυτό το design του να διατηρήθηκε στο χρόνο.

Advertisement
Advertisement

Τι άλλαξε έξω…
Χαρακτηριστικά όπως οι ανασχεδιασμένοι εμπρός προφυλακτήρες, η εξαγωνική μάσκα (που έχει γίνει σήμα-κατατεθέν των μοντέλων της Skoda), οι γωνίες στο καπό, αλλά και η διακριτική αεροτομή οροφής, είναι τα σημεία ανανέωσης στο αμάξωμα. Να μην ξεχάσουμε και τα LED φωτιστικά σώματα που δίνουν μία όμορφη εικόνα (οπτική υπογραφή) για το μοντέλο.

…και μέσα
Ανάλογη είναι και η εικόνα στο εσωτερικό, όπου οι αλλαγές είναι λιγότερο ορατές, αφού έγιναν αναβαθμίσεις λογισμικού και μικροί ανασχεδιασμοί σε λεπτομέρειες διακόσμησης στο ταμπλό. Οι χώροι, η λειτουργικότητα και η πρακτικότητα είναι στο προσκήνιο ενώ η καλή ποιότητα, είναι φανερή με την πρώτη ματιά αλλά και επαφή.

Advertisement

Σε πρώτο πλάνο έρχονται η άνεση και οι χώροι, στοιχεία που έμειναν φυσικά αναλλοίωτα στη συνταγή. Οδηγός, συνοδηγός και επιβάτες, θα καθίσουν αναπαυτικά και με χαρακτηριστική άνεση, σε καθίσματα που θα τους θυμίσουν αυτά του σαλονιού τους. Δεν θα τους κουράσουν ούτε στις μεγάλες αλλά ούτε και στις πιο μικρές, καθημερινές διαδρομές. Η καλή εκμετάλλευση του χώρου και το μεταξόνιο των 2.790 χιλιοστών του Kodiaq, βοηθούν ώστε οι πίσω επιβάτες, να μπορούν να ταξιδέψουν πολύ άνετα.

Προσθέστε και την τοποθετημένη ψηλά, θέση του οδηγού, η οποία προσφέρει εποπτική εικόνα στο δρόμο και θα έχετε ολοκληρώμενη την εικόνα. Μην ξεχνάμε πως το SUV της Skoda έχει τη δυνατότητα και 7θέσιας διάταξης, που μειώνει ελαφρώς το χώρο αποσκευών.  Στην πενταθέσια έκδοση το πορτμπαγκάζ κυμαίνεται από τα 835 έως και τα 2.065 λίτρα με αναδιπλωμένες τις πλάτες των καθισμάτων.

Advertisement

Δεν έχει μπαταρίες;
Σε πείσμα των καιρών, το ανανεωμένο Kodiaq δεν έχει υβριδική έκδοση, παρά μόνο μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Ο δίλιτρος diesel του Kodiaq της δοκιμής μας, έχει σχεδόν αθόρυβη λειτουργία, δεν ενοχλεί τους επιβάτες στην καμπίνα και θα γίνει αντιληπτός μόνο όταν η ταχύτητα ανέβει αρκετά. Για το χαμηλό επίπεδο θορύβου αλλά και την οικονομία βοηθά και το αυτόματο (7άρι) DSG κιβώτιο ταχυτήτων, το οποίο συνδυάζεται ιδανικά με το μοτέρ του μεγάλου SUV της Skoda.

Advertisement

Κινούμενοι εντός και εκτός πόλης η κατανάλωση, κυμάνθηκε από τα 7,9 ως τα 9,9 λίτρα ανά 100  (σύμφωνα με τον υπολογιστή ταξιδιού). Οι εργοστασιακές μετρήσεις για το δίλιτρο Skoda Kodiaq των 150 ίππων αναφέρουν 5,8 λίτρα/100 χλμ.

Παραμένει Simply Clever και συνδεδεμένο
Το πακέτο 45 λύσεων με το όνομα «Simply Clever» (θήκη για ομπρέλες ή για τάμπλετ στα προσκέφαλα των καθισμάτων οδηγού-συνοδηγού) προσφέρει επιπλέον άνεση, όπως και οι τεχνολογικές εφαρμογές στα συστήματα συνδεσιμότητας και υποβοήθησης του οδηγού.

Το Kodiaq ακολουθεί την αρχιτεκτονική: Ψηφιακός πίνακας οργάνων (διαγώνιος έως και 10,25 ίντσες) και κεντρική οθόνη (μέχρι και 9,2 ίντσες), που είναι εργονομική και άνετη στη χρήση. Η τελευταία είναι φυσικά μέρος του συστήματος infotainment που διαθέτει το λογισμικό τρίτης γενιάς του Volkswagen Group.

Από το ανανεωμένο Kodiaq δε λείπουν τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού όπως: Adaptive Lane Assist, Emergency Assist, Park Assist, Rear Traffic Alert, Traffic Jam Assist, Predictive Cruise Control και το Traffic Sign Recognition.

H κάμερα οπισθοπορείας και τα παρελκόμενα συστήματα Area View, Park Assist και Trailer Assist, βοηθούν όχι μόνο στο παρκάρισμα αλλά και στην οδήγηση με τρέιλερ, κάτι όχι απίθανο για ένα τέτοιο Sport Utility Vehicle.

Η κίνηση στο δρόμο
Μην σας τρομάζει το μέγεθος του νέου Kodiaq. Δεν είναι Citigo αλλά, η οδήγηση στην πόλη δεν είναι κουραστική. Εδώ έχει λόγο το τιμόνι μεταβλητής υποβοήθησης, χάρη στην οποία το μεγάλο SUV της Skoda είναι άμεσο και ευκολοδήγητο στα κέντρα των πόλεων, ενώ παραμένει άμεσο και όταν κινείται στην Εθνική οδό  με μεγαλύτερες ταχύτητες.

Σε δρόμο με στροφές και όταν τα χιλιόμετρα ανέβουν, οι κλίσεις του μεγάλου και ψηλού αμαξώματος δεν θα γίνουν έντονες. Θα παραμείνουν σε λογικά πλαίσια, δημιουργώντας  εμπιστοσύνη και αίσθηση ασφάλειας στον οδηγό.

Βέβαια τότε θα θυμηθεί πως δεν οδηγεί Octavia RS και πως οι αναρτήσεις είναι προσανατολισμένες στην άνεση. Τα φρένα (δισκόφρενα εμπρός και πίσω) είναι αποδοτικά, δεν κουράζονται και συμβάλλουν στην αίσθηση ασφάλειας.

Από την άλλη πλευρά, η απόσταση των 189 χιλιοστών από το έδαφος και η τετρακίνηση, κάνουν ευχάριστη τη μετακίνηση εκτός δρόμου, ακόμα και σε πιο… κακούς χωματόδρομους. Οι αναρτήσεις παίζουν πολύ καλά το ρόλο τους ώστε το Kodiaq να είναι ισορροπημένο σε άσφαλτο και χώμα, χωρίς να επηρεάζεται η άνεση.

Συμπέρασμα
Το «value for money» της Skoda διατηρείται στο Kodiaq χωρίς αυτό να επηρεάζει διόλου το επίπεδο του εξοπλισμού, της τεχνολογίας ή της πολυτέλειας. Η ανανεωμένη εκδοχή του προσφέρει ένα πλήρες πακέτο, με δυνατότητες κίνησης εντός και εκτός δρόμου, άφθονους χώρους για 5 έως 7 επιβάτες και όλα αυτά, με λογικό (για τα δεδομένα της κατηγορίας) κόστος.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά – Skoda Kodiaq 2.0 TDI 4X4
Κινητήρας: 1.968 cc
Ισχύς: 150 PS/ 1.700-2.750 rpm
Ροπή: 360 Nm/ 2.100 rpm
Μετάδοση: Στους τέσσερις τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 7 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 9,6 sec
Τελική ταχύτητα: 200 km/h
Μέση κατανάλωση εργοστασιακή/ δοκιμής: 5,8/ 7,9 l/100 km
Εκπομπές CO2: 153 gr/km
Βάρος: 1.785 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.697 x 1.882 x 1.661 mm
Μεταξόνιο: 2.790 mm
Χώρος αποσκευών: από 835 έως 2.065 λίτρα
Τιμή: από 39.200 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ελικόπτερο προσγειώθηκε στην οροφή ενός Skoda Kodiaq (+video)
Οι τιμές του νέου Skoda Kodiaq στην Ελλάδα
Ανανεωμένο Skoda Kodiaq RS: Ακόμα πιο καυτό (video)