Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Porsche των 2 εκατομμυρίων ευρώ (+video)

Ελλάδα 20:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Porsche των 2 εκατομμυρίων ευρώ (+video)

ΝΕΑ

Η Porsche των 2 εκατομμυρίων ευρώ (+video)

ΝΕΑ

Από τις πίστες σε ένα αχυρώνα. Μία σπανιότατη Porsche 550 Spyder του 1956 δημοπρατείται από την Gooding & Company.

Advertisement
Advertisement

Η τιμή του σπάνιου αγωνιστικού υπολογίζεται από 1,45 έως πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ.

Η 550 Spyder του 1956 έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος των 66 ετών της, σταθμευμένη σε έναν αχυρώνα κάπου στην Ελβετική ύπαιθρο. Στην αρχή της ζωής του, ανήκε και οδηγήθηκε από αρκετούς γνωστούς Ελβετούς οδηγούς αγώνων, όπως η Rita Rampinelli, ο Heinz Schiller και ο άσσος της Formula 1, Jo Siffert.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, το αυτοκίνητο αναβαθμίστηκε με μια σειρά από εργοστασιακά εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένου του κινητήρα αλλά και του νέου αμαξώματος της Porsche RS60 –προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το αυτοκίνητο θα παρέμενε ανταγωνιστικό.

Advertisement
Advertisement

Η 550 Spyder, που έμεινε στην ιστορία

Η Porsche 550 Spyder έγινε γνωστή γιατί με ένα τέτοιο αυτοκίνητο έχασε τη ζωή του ο James Dean τον Σεπτέμβριο του 1955 όταν ενεπλάκη σε δυστύχημα. Βέβαια, ο τραγικός θάνατος του σταρ του Χόλιγουντ έχει επισκιάσει αυτό που διαφορετικά θα ήταν μια θετική ιστορία. Βλέπετε τότε η Porsche ήταν μια μικρή ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, που κατασκεύασε ένα καινοτόμο αγωνιστικό αυτοκίνητο και κέρδισε αμέτρητες μάχες ενάντια στις τότε μεγάλες ομάδες. Κάτι σαν την ιστορία του Δαβίδ ενάντια στον Γολιάθ δηλαδή.

Advertisement

Οι μηχανικοί της Porsche δημιούργησαν  ένα σωληνωτό πλαίσιο από χάλυβα, πάνω στο οποίο τοποθέτησαν ένα ελαφρύ αμάξωμα αλουμινίου. Παραγόταν με κινητήρες 1,1 και 1,5 λίτρων. Στην τελευταία του μορφή ήταν πολύ επιτυχημένο, κατακτώντας νίκες (στην κατηγορία του) στις 24 ώρες του Le Mans, το Carrera Panamericana, ενώ κέρδισε τον αγώνα στο Nurburgring Eifel, το Targa Florio και πολλές άλλες διοργανώσεις. Σήμερα όσα υπάρχουν ακόμη είναι από τα πιο δημοφιλή συλλεκτικά κλασικά σπορ αυτοκίνητα στον κόσμο.

Η Porsche 550 Spyder του 1956 που δημοπρατείται

Advertisement

Το αυτοκίνητο που βλέπετε είναι μια Porsche 550 Spyder του 1956, η οποία αρχικά χρησιμοποιήθηκε για μια διαφημιστική φωτογράφιση έξω από το εργοστάσιο της Porsche για να δείξει το ευρύ φάσμα των χρωματικών επιλογών που είχε το μοντέλο.

Όταν έφυγε από το εργοστάσιο, ήταν βαμμένη με κόκκινο χρώμα και λευκά βέλη, καθώς η πρώτη του ιδιοκτήτρια ήταν η Rita Rampinelli, μια πολύ αξιόλογη Ελβετίδα οδηγός αγώνων. Το αυτοκίνητο πουλήθηκε αργότερα σε έναν άλλον Ελβετό οδηγό αγώνων, τον Heinz Schiller. Επόμενος ήταν ο Edouard Margairaz και τέλος το αυτοκίνητο κατέληξε στον επίσης Ελβετό πιλότο της Formula 1 Jo Siffert.

Advertisement

Κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1960, το αμάξωμα και ο κινητήρας, αντικαταστάθηκαν, όπως προαναφέραμε, με αυτά της Porsche RS60 πιθανότατα για να διατηρηθεί το αυτοκίνητο ανταγωνιστικό. Για άγνωστους λόγους κατέληξε σε έναν ελβετικό αχυρώνα όπου παρέμεινε πάνω από 35 χρόνια, από τη δεκαετία ’80 δηλαδή έως σήμερα.

Η 550 Spyder πρόκειται να δημοπρατηθεί από την Gooding & Company στις 3 Σεπτεμβρίου, στο Λονδίνο, κατά τη διάρκεια του Concours of Elegance στο Hampton Court Palace με τιμή που προβλέπεται να κυμανθεί από από 1.450.000 έως και πάνω από τα 2.000.000 ευρώ. 

Οι λεπτομέρειες της Porsche 550 Spyder

  • Παρουσιάστηκε το 1953 και έμεινε στην παραγωγή ως το 1956, με μόλις 90 να έχουν κατασκευαστεί.
  • Οι αξίες τους ανεβαίνουν σταθερά τα τελευταία χρόνια. Μία 550A (πρώτης σειράς του 1953), η οποία ταξινομήθηκε το 1958 πωλήθηκε έναντι 4.900.000 ευρώ το 2018.
  • Σε αντίθεση με την Porsche 356, η Porsche 550, έχει τον κινητήρα στο κέντρο μπροστά από τον πίσω άξονα.
  • Σχεδιάστηκε για να είναι όσο το δυνατόν πιο χαμηλή και με αεροδυναμικό αμάξωμα.
  • Το αυτοκίνητο ήταν τόσο χαμηλό, που ο οδηγός αγώνων Hans Herrmann πέρασε κάτω από «τα σίδερα» μίας σιδηροδρομικής διάβασης κατά τη διάρκεια του Mille Miglia του 1954.
  • Η 550 Spyder «φορούσε» τον θρυλικό κινητήρα τεσσάρων εκκεντροφόρων με τέσσερα καρμπιρατέρ, διπλά μπουζί, λίπανση ξηρού κάρτερ και απόδοση 115 ίππων από 1498 κ.εκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η πιο σπάνια Porsche είναι μια… κλούβα της VW
Επτά μοντέλα χωρίς το σήμα αλλά με το DNA της Porsche
Porsche Carrera RS 2.7: 50 χρόνια ταχύτητας (+video)