Live Κίνηση
Περισσότερα
ΑΓΩΝΕΣ

Η πιο «τρελή» συμμετοχή στο ράλι Dakar του 1981 (+video)

Ελλάδα 4:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η πιο «τρελή» συμμετοχή στο ράλι Dakar του 1981 (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

Η πιο «τρελή» συμμετοχή στο ράλι Dakar του 1981 (+video)

ΑΓΩΝΕΣ

Η Rolls Royce με το ψευδώνυμο «Jules» ήταν και παραμένει το πιο περίεργο αγωνιστικό στην ιστορία του ράλι Dakar.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί η Rolls Royce διαχρονικά να είναι σύμβολο κομψότητας και πλούτου αλλά η τόλμη ενός οδηγού που επέλεξε να κάνει μια Corniche αγωνιστική, έχει μείνει στην ιστορία.

Πριν 42 χρόνια, δύο –προφανώς εκκεντρικοί- Γάλλοι σκέφτηκαν να τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας συμμετέχοντας με κάτι «ακραίο» σε ένα από τα πιο δύσκολα ράλι στον κόσμο. Η περίφημη διοργάνωση είχε τη δεκαετία του ’80, συνολικό μήκος διαδρομών (ειδικών και απλών) που ξεπερνούσε τα 10.000 χιλιόμετρα και σύνδεε τη Γαλλία με τη Σενεγάλη, από το Παρίσι στο Ντακάρ.

Advertisement
Advertisement

Μάλιστα, η περίοδος στην οποία αναφερόμαστε, ο αγώνας δεν αφορούσε και τόσο τα εργοστάσια αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετοχών ήταν ιδιώτες. Τα 1981 ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε μια Rolls Royce στη λίστα με τις συμμετοχές, με πλήρωμα τους εμπνευστές της ιδέας (και καλούς φίλους μεταξύ τους) Thierry de Montcorge και Jean-Christophe Pelletier.

Το εν λόγω αυτοκίνητο ήταν ένα Corniche πρώτης γενιάς που ανήκε στον Pelletier, ο οποίος αποφάσισε να το διαθέσει για τις ανάγκες του εγχειρήματος, με τη διαφορά πως θα χρειαζόταν κάποια κεφάλαια για να υποστηριχθεί η συμμετοχή. Με χορηγία από την Christian Dior που τότε λάνσαρε ένα άρωμα με όνομα «Jules» -εξ ου και το παρατσούκλι του αυτοκινήτου- όλα έγιναν όπως έπρεπε.

Advertisement

Μέσα σε τρεις μήνες, η Rolls απέκτησε πλαίσιο από Toyota Land Cruiser, από το οποίο είναι και το κιβώτιο ταχυτήτων αλλά και η τετρακίνηση, ενώ ο αυθεντικός κινητήρας της Corniche έδωσε τη θέση του σε ένα V8 σύνολο από Corvette με χωρητικότητα 5,7 λίτρων. Τα μόνα που απέμειναν από το αρχικό αυτοκίνητο ήταν τα παράθυρα, οι προφυλακτήρες, το ταμπλό και η μπροστινή μάσκα με το Spirit of Ecstasy.

Μετά από πολλές περιπέτειες, η Corniche σε εμφάνιση τουλάχιστον, ήταν ένα από τα μόλις 170 οχήματα που έφτασαν στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης και τερμάτισε τον αγώνα, έστω και εκτός βαθμολογίας. Μερικά χρόνια πριν, το γαλλικό περιοδικό Auto Moto έβαλε στο χέρι το ιδιαίτερο αυτό αγωνιστικό και μας έδωσε και το video που θα δείτε πιο κάτω, όπου μπορείτε να ακούσετε και τον αμερικάνικο V8 να βρυχάται.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ζητούν επειγόντως… οδηγούς
H Aston Martin DBX707 είναι για φέτος το Medical Car της F1
Πως «φρενάρουν» τα αυτοκίνητα τις… πιστωτικές κάρτες;