Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι Κινέζοι «σηκώνουν» τα πάντα στην Ευρώπη

Ελλάδα 9:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Οι Κινέζοι «σηκώνουν» τα πάντα στην Ευρώπη

ΝΕΑ

Οι Κινέζοι «σηκώνουν» τα πάντα στην Ευρώπη

ΝΕΑ

Οι κινέζικες εταιρίες συνεχίζουν τα «ψώνια» τους στην Ευρώπη, βάζοντας χέρι ή ανεβάζοντας τα ποσοστά τους σε ιστορικές εταιρίες.

Advertisement
Advertisement

Έχοντας κυριαρχήσει στην τεράστια εσωτερική αγορά και με την οικονομία της χώρας να αναπτύσσεται και πάλι με μεγάλους ρυθμούς είναι προφανές ότι οι κινέζοι κατασκευαστές ασφυκτιούν στα στενά όρια της χώρας τους. Και διαρκώς αναζητούν τρόπους να επενδύσουν σε ξένες εταιρίες.

Η κινέζικη Geely έχει ήδη ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο, μεταξύ των οποίων και ένα 7,6% στην Aston Martin. Και με μία νέα συμφωνία ύψους 292 εκατομμυρίων δολαρίων ανεβάζει αυτό το ποσοστό στο 17%.

Η Geely είχε για πρώτη φορά επενδύσει στην Aston Martin τον περασμένο Σεπτέμβριο και τώρα επανέρχεται αυξάνοντας το ποσοστό της. Οι Κινέζοι είναι πλέον οι τρίτοι μεγαλύτεροι μέτοχοι της ιστορικής βρετανικής μάρκας πίσω από τον Lawrence Stroll και το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, η Geely θα πάρει 42 εκατομμύρια μετοχές από την κοινοπραξία Yew Tree του Stroll, καθώς και 28 εκατομμύρια νέες μετοχές. Μαζί θα έχει και την δυνατότητα να διορίσει έναν διευθυντή στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.

Η Aston Martin θα αποκτήσει πρόσβαση σε ένα ποσό 118 εκατ. δολαρίων που θα την βοηθήσει να βελτιώσει την αδύναμη ταμειακή της θέση.

Παράλληλα έχει υπογραφεί μία συμφωνία που ορίζει ότι η Geely δεν θα αποκτήσει επιπλέον μετοχές που θα ανέβαζαν το ποσοστό της πάνω από το 22% όχι όμως πριν τον Αύγουστο του 2024.

Advertisement

Αν και η Geely είναι περισσότερο γνωστή ως κινεζική εταιρεία, αποτελεί πλέον έναν παγκόσμιο παίκτη. Ήδη στην κατοχή της έχει τις Volvo, Polestar και Lotus, ενώ κατέχει και το 10% της Daimler.

Η Aston Martin περνάει αυτά τα χρόνια μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομικά περίοδο, όμως η ανακοίνωση της συμφωνίας με την Geely έδωσε σημαντική ώθηση στην μετοχή της μετά από πολύ καιρό.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σύντομα ο αντικαταστάτης της Aston Martin DB11
Πόσα νέα μοντέλα λέτε πως ετοιμάζει η Aston Martin;
Ποιος είναι η αιτία για την Aston Martin DBX707 AMR23;