Οι Κινέζοι ψάχνουν επειγόντως εργοστάσια στην Ευρώπη
ΝΕΑ
Οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες επιταχύνουν τον σχεδιασμό για επέκταση της παραγωγής τους στην Ευρώπη και αναζητούν εργοστάσια αλλά και συνεργασίες με ευρωπαϊκές εταιρίες πριν εφαρμοστούν νέοι νόμοι που δυσκολεύουν τις ξένες επενδύσεις.
Αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει για τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες προκειμένου να εξασφαλίσουν παραγωγική παρουσία στην Ευρώπη πριν τεθούν σε ισχύ νέοι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενδέχεται να δυσκολέψουν σημαντικά τις ξένες επενδύσεις. Οι κινήσεις αυτές αναμένεται να επηρεάσουν το βιομηχανικό τοπίο της Ευρώπης, ενώ παράλληλα ενισχύουν τη μόνιμη παρουσία των κινεζικών μαρκών στην περιοχή.
WHAT CAR
Στο επίκεντρο βρίσκεται το προτεινόμενο Industrial Accelerator Act (IAA), ένα νομοθετικό πλαίσιο που αποσκοπεί στη διατήρηση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής βάσης και των θέσεων εργασίας. Το σχέδιο προβλέπει αυστηρότερους όρους για μεγάλες ξένες επενδύσεις, καθώς και απαιτήσεις για αυξημένο ευρωπαϊκό περιεχόμενο στην παραγωγή προκειμένου ένα προϊόν να έχει την ταμπέλα «Made in Europe».
Αυτός ο χαρακτηρισμός είναι πολύ σημαντικός για τις κινέζικες εταιρίες που χρειάζονται την τοπική παραγωγή προκειμένου να αποφύγουν τους δασμούς που επιβάλλει η ΕΕ στα εισαγόμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι οποίοι κυμαίνονται από 10% έως και 45% ανάλογα με τον κατασκευαστή.
Σύμφωνα με την πρόταση του IAA, επενδύσεις άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ από χώρες που κατέχουν περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας σε στρατηγικούς τομείς, όπως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οι μπαταρίες, θα απαιτούν ειδική έγκριση. Οι επενδυτές θα πρέπει να πληρούν κριτήρια όπως η δημιουργία κοινοπραξιών με περιορισμένη ξένη συμμετοχή, η μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ευρώπη, η τοπική προμήθεια εξαρτημάτων και η απασχόληση εργαζομένων από κράτη-μέλη της ΕΕ.
Η δυναμική των κινεζικών εταιρειών στην ευρωπαϊκή αγορά είναι ήδη εντυπωσιακή. Το συνολικό μερίδιό τους αυξήθηκε από μόλις 0,5% το 2021 σε σχεδόν 10% την άνοιξη του 2026, γεγονός που εξηγεί γιατί επιδιώκουν πλέον παραγωγή εντός ευρωπαϊκού εδάφους.
Η BYD είναι η πρώτη κινεζική μάρκα που προχωρά σε μεγάλης κλίμακας παραγωγή στην Ευρώπη μέσω του νέου εργοστασίου της στο Σέγκεντ της Ουγγαρίας, το οποίο θα μπορεί να κατασκευάζει έως 300.000 οχήματα ετησίως. Παράλληλα, η εταιρεία εξετάζει την αξιοποίηση υφιστάμενων εργοστασίων σε Ισπανία και Ιταλία, ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι στόχος της είναι μέχρι το 2028 όλα τα ηλεκτρικά μοντέλα που διαθέτει στην Ευρώπη να παράγονται τοπικά.
Η Chery, η οποία δραστηριοποιείται μέσω των Chery, Omoda, Jaecoo, Jetour και Lepas, έχει ήδη αποκτήσει το 40% κοινοπραξίας με την ισπανική Ebro στο πρώην εργοστάσιο της Nissan στη Βαρκελώνη. Παράλληλα, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη Nissan για τη διερεύνηση παραγωγής μοντέλων Chery στο εργοστάσιο του Σάντερλαντ στη Βρετανία.
Η SAIC, στην οποία ανήκει η MG, σχεδιάζει το πρώτο της εργοστάσιο εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γαλικία της Ισπανίας με ετήσια δυναμικότητα 120.000 οχημάτων. Η Leapmotor ενισχύει τη συνεργασία της με τη Stellantis, με κοινή παραγωγή μοντέλων σε ισπανικά εργοστάσια του ομίλου, ενώ η Dongfeng θα κατασκευάζει μοντέλα της premium μάρκας Voyah στο εργοστάσιο της Stellantis στη Ρεν της Γαλλίας από το 2028.
Παράλληλα, η FAW εξετάζει παραγωγή μοντέλων Hongqi στην Ισπανία, η Geely φέρεται να ενδιαφέρεται για μέρος εργοστασίου της Ford στη Βαλένθια, ενώ η Xpeng βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Volkswagen και άλλους κατασκευαστές για την απόκτηση παραγωγικής βάσης στην Ευρώπη.
Οι κινήσεις αυτές δείχνουν ότι οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν βλέπουν πλέον την Ευρώπη μόνο ως αγορά εξαγωγών, αλλά ως στρατηγικό κέντρο παραγωγής. Τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να καθορίσουν το πόσο βαθιά θα ριζώσουν στη γηραιά ήπειρο και ποια μορφή θα πάρει η νέα ισορροπία δυνάμεων στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έξι μηνών στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου
Mitsubishi: Αναμένονται 13 νέα μοντέλα μέχρι το 2031
Έρχεται νομοθετικό πλαίσιο για την οδήγηση υπό την επήρεια κάνναβης