Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Οι Κινέζοι νεανίες

Ελλάδα 23:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Κινέζοι νεανίες

ΝΕΑ

Οι Κινέζοι νεανίες

ΝΕΑ

Στη μία γωνία, η εμπειρία, η τεχνογνωσία, η φήμη και το κύρος που απορρέουν από δεκαετίες και δεκαετίες ύπαρξης των δυτικών αυτοκινητοβιομηχανιών. Στη δεύτερη, η «παιδικότητα» των κινεζικών εταιρειών. Τι θα γίνει στη μεταξύ τους σύγκρουση;

Advertisement
Advertisement

Η ιστορία είναι μια έννοια και μια υπεραιωνόβια (σε κάποιες περιπτώσεις) διαδικασία η οποία ταιριάζει και έχει ουσιαστικό αντίκρισμα κυρίως στις αυτοκινητοβιομηχανίες του Δυτικού κόσμου.

Η ίδρυσή τους «χάνεται» στον προηγούμενο αιώνα, ακόμα και στην προηγούμενη χιλιετία (για να γίνουμε πιο… συναισθηματικοί). Η συνέχιση της επιχειρηματικής ύπαρξής τους επιβεβαιώνει τη σημαντικότητα τόσο των ίδιων των εταιρειών και του ρόλου που διαδραματίζουν στην οικονομία της χώρας τους όσο και του βιομηχανικού κλάδου, εν γένει.

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Κίνας. Σε αυτά τα 23 χρόνια της καινούργιας χιλιετίας, ο σχετικός βιομηχανικός κλάδος της χώρας αυξήθηκε σε σημαντικό βαθμό και με τρόπο που ίσως είναι αδιανόητος για μια χώρα της Δύσης.

Advertisement
Advertisement

Μια καταγραφή τού «χάρτη» των εταιρειών που υπάρχουν εκεί δείχνει την ύπαρξη 99 τον αριθμό οι οποίες ανήκουν σε περίπου 40 διαφορετικούς ομίλους που εντάσσονται στον βιομηχανικό κλάδο. Συγκριτικά, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 οι εταιρείες ήταν 25.

Η ανάπτυξη και η σταδιακή επικράτηση της ηλεκτροκίνησης έδωσε ευκαιρία σε πολλούς από τους νέους πολυεκατομμυριούχους ή και δισεκατομμυριούχους της χώρας να ασχοληθούν και με την αυτοκινητοβιομηχανία.

Advertisement

Από τα στοιχεία, προκύπτει ότι το 58% των εταιρειών που κατασκευάζουν αυτοκίνητα στην Κίνα υπάρχουν λιγότερο από μία δεκαετία, δηλαδή δεν υπάρχει σύγκριση με ό,τι ισχύει στη Δύση, στον ηλικιακό τομέα.

Ο μεγάλος πληθυσμός της ασιατικής χώρας σημαίνει και τον εν δυνάμει μεγάλο αριθμό υποψήφιων αγοραστών, άρα τη δυνατότητα κέρδους. Ωστόσο, αυτό το ενδεχόμενο δείχνει να είναι περισσότερο ευοίωνο για τις κινεζικές εταιρείες.

Advertisement

Η βελτίωση των μοντέλων τους και η πρόθεσή τους να επεκταθούν τόσο στην Ευρώπη όσο και στην αμερικανική ήπειρο αυξάνει το περιθώριο κέρδους. Η εμπορική διαμάχη έχει ξεκινήσει ήδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι Κινέζοι κατακτούν τη Ρωσία!
EE: Τέλος η εξάρτηση από τις κινεζικές μπαταρίες!
Αυτή η άσφαλτος δεν πιάνει χιόνι…