Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αυτή η άσφαλτος δεν πιάνει χιόνι…

Ελλάδα 12:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αυτή η άσφαλτος δεν πιάνει χιόνι…

ΝΕΑ

Αυτή η άσφαλτος δεν πιάνει χιόνι…

ΝΕΑ

Η συσσώρευση χιονιού και πάγου στο οδικό δίκτυο κατά τη διάρκεια του χειμώνα προκαλεί πολλά προβλήματα στην οδική κυκλοφορία και η αντιμετώπισή τους είναι μερική και συχνά ανεπαρκής.

Advertisement
Advertisement

Μια έντονη χιονόπτωση είναι καλή μόνο εάν βρισκόμαστε κάπου ζεστά και δεν έχουμε την υποχρέωση να μετακινηθούμε. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αποτελεί πρόβλημα. Οι δρόμοι γεμίζουν χιόνι, η κυκλοφορία διακόπτεται και το κόστος εκχιονισμού είναι μεγάλο και πολλές φορές η διαδικασία αναποτελεσματική.

Τη λύση στο πρόβλημα δηλώνουν ότι βγήκαν οι φοιτητές τού Πολυτεχνείου Hebei στην κινεζική πόλη Shijiazhuang. Όπως ανακοίνωσαν κάνουν δοκιμές με έναν νέο τύπο ασφάλτου ο οποίος δεν πιάνει χιόνι και πάγο σε θερμοκρασία ακόμα και κάτω από τους μείον 20 βαθμούς Κελσίου.

Όπως έγινε γνωστό, η επίστρωση με την οποία πειραματίζονται διαθέτει μικροστοιχεία πολυμερούς υλικού που εμπεριέχουν σκόνη άλατος η οποία έχει αντιπαγωτική ιδιότητα. Τα χημικά συστατικά της δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον κάνοντάς την ικανή για χρήση.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην Αμερικανική Χημική Εταιρεία όταν το χιόνι έρθει σε επαφή με τις μικροκάψουλες που υπάρχουν στην άσφαλτο αυτές διασπώνται, απελευθερώνοντας τα στοιχεία τους τα οποία αποτρέπουν τη συσσώρευση του χιονιού.

Αυτό σημαίνει ότι αυτό δεν παραμένει στην άσφαλτο και απορρέεται από αυτή ως νερό. Επίσης, οι ιδιότητες του νέου υλικού αποτρέπουν τη δημιουργία πάγου στο κατάστρωμα του δρόμου, ο οποίος παραμένει καθαρός.

Advertisement

Βάσει των στοιχείων που ανακοινώνονται στην έρευνα, ο συγκεκριμένος τύπος ασφάλτου παραμένει αποτελεσματικός μέχρι και τους μείον 21,1 βαθμών Κελσίου εξωτερικής θερμοκρασίας και για ένα χρονικό διάστημα έξι έως επτά χρόνια πριν την αντικατάστασή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πώς κατασκευάζονται οι αλυσίδες για τα αυτοκίνητά μας; (+video)
Σοκάρει η δοκιμή του Ιαβέρη σε χιονισμένο οδόστρωμα (+video)
Jet Broom: Ο γίγαντας των εκχιονιστικών στη μάχη της Εθνικής Οδού

Advertisement