Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Βόμβα: Η JP Morgan απαιτεί 162 εκ. δολάρια από την Tesla

Ελλάδα 6:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βόμβα: Η JP Morgan απαιτεί 162 εκ. δολάρια από την Tesla

ΝΕΑ

Βόμβα: Η JP Morgan απαιτεί 162 εκ. δολάρια από την Tesla

ΝΕΑ

Ο μεγάλος αμερικανικός τραπεζικός όμιλος κατηγορεί την Tesla πως παραβίασε σύμβαση, σχετικά με δικαιώματα αγοράς μετοχών. Εφόσον δικαιωθεί (+τους τόκους) θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στην Αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία…

Advertisement
Advertisement

Ο αμερικανικός τραπεζικός όμιλος JP Morgan υπέβαλε αίτηση αγωγής ύψους 162,2 εκ. δολαρίων κατά της Tesla, επιρρίπτοντας στην εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών ευθύνες περί «κατάφωρης» παραβίασης μιας σύμβασης που σχετίζεται με τα δικαιώματα αγοράς μετοχών (warrants).

Σύμφωνα με την καταγγελία που υποβλήθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, το 2014 η Tesla πούλησε warrants στην JP Morgan, τα οποία θα έπρεπε να αποδοθούν σε μετρητά ή μετοχές εάν η «τιμή εξάσκησής» τους ήταν κάτω από την τιμή της μετοχής της Tesla κατά τη λήξη των συγκεκριμένων δικαιωμάτων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο του 2021.

Μετά από tweet του Elon Musk το καλοκαίρι του 2018 ότι θα μπορούσε να εισάγει την Tesla στο χρηματιστήριο με τιμή 420 δολάρια ανά μετοχή και ότι είχε «εξασφαλισμένη χρηματοδότηση», τα warrants έχασαν σημαντικό μέρος της αξίας τους, αναφέρει η JP Morgan η οποία δήλωσε ότι είχε το δικαίωμα να προσαρμόσει την τιμή εξάσκησης τους.

Advertisement
Advertisement

Μόλις ο Musk εγκατέλειψε τη συγκεκριμένη ιδέα, 17 μέρες αργότερα, ο τραπεζικός όμιλος αντέστρεψε μέρος της μείωσης.  Μέχρι, όμως, τη στιγμή που έληξαν τα warrants, η τιμή της μετοχής αυξήθηκε κατά περίπου 10 φορές, με την JP Morgan να αναφέρει στην Tesla πως υποχρεούται να τις παραδώσει μετοχές ή μετρητά. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι η αποτυχία της Tesla να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ισοδυναμεί με στάση πληρωμών.

 

Advertisement


«Η Tesla αγνόησε κατάφωρα τη σαφή συμβατική της υποχρέωση να αποπληρώσει την JPMorgan»
, αναφέρει χαρακτηριστικά ο τραπεζικός όμιλος.  Σύμφωνα με την καταγγελία, η Tesla πούλησε τα warrants για να μετριάσει την πιθανή αλλοίωση (stock dilution) από μια ξεχωριστή πώληση μετατρέψιμων ομολόγων και να μειώσει τους ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος.

Τον Φεβρουάριο  του 2019, η εταιρεία παραπονέθηκε ότι οι προσαρμογές της τράπεζας ήταν «μια καιροσκοπική προσπάθεια να επωφεληθεί από τις αλλαγές στη μεταβλητότητα της μετοχής της Tesla», αλλά δεν αμφισβήτησε τους υποκείμενους υπολογισμούς, σύμφωνα με τη JPMorgan.

Advertisement

Σημειώνεται ότι τα tweets του Musk μπήκαν στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, επιφέροντας πρόστιμα 20 εκατομμυρίων δολαρίων τόσο εναντίον του όσο και της Tesla.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Tesla: Wallbox για όλα τα EV
Με μεγαλύτερη αυτονομία το Tesla Model 3 στην Ελλάδα (+τιμές)
Ξεκινά η λειτουργία του Gigafactory της Tesla στο Βερολίνο

 

Advertisement