Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η οικολογία βάζει τέλος στα… οχτάρια (+video)

Ελλάδα 6:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η οικολογία βάζει τέλος στα… οχτάρια (+video)

ΝΕΑ

Η οικολογία βάζει τέλος στα… οχτάρια (+video)

ΝΕΑ

Η κακή χρήση των 4×4 βλάπτει το περιβάλλον. Και ένα νέο χαρακτηριστικό που πήγε να εμφανιστεί πήρε «άκυρο» αμέσως.

Advertisement
Advertisement

Αν και στην Ελλάδα η χρήση των τετρακίνητων είναι ελεύθερη έως ασύδοτη σε κάθε δρόμο, σε αρκετές χώρες του εξωτερικού υπάρχουν σοβαροί περιορισμοί για το που και με ποιον τρόπο (ή ποια λάστιχα) μπορεί να φθάσει κανείς.

Τα φτιαγμένα τετρακίνητα θεωρούνται επιβλαβή για τις διαδρομές στις οποίες κινούνται και γενικά υπάρχουν κάποιοι κανόνες που πρέπει να τηρούνται, ιδίως σε χώρους όπως εθνικά πάρκα και προστατευόμενες περιοχές.

Με την εμφάνιση της ηλεκτροκίνησης ήρθε να προστεθεί ένας ακόμα “πονοκέφαλος”. Τον είδαμε για πρώτη φορά το 2019 όταν η αμερικάνικη εταιρία Rivian παρουσίασε το ηλεκτρικό pick-up R1T.

Advertisement
Advertisement

To συγκεκριμένο αυτοκίνητο, χάρη στην ύπαρξη τεσσάρων ηλεκτρικών μοτέρ, ένα σε κάθε τροχό, μπορεί να κάνει επιτόπια περιστροφή 360 μοιρών. Μία φιγούρα που ονομάζεται και Tank Turn, η οποία όπως λέει και το όνομά της συνηθίζεται στα άρματα μάχης.

Όμως τελικά αυτή η δυνατότητα δεν θα υπάρχει στο μοντέλο παραγωγής. Και αυτό γιατί όπως δήλωσε ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, υπάρχει η ανησυχία ότι αυτή η λειτουργία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά και να προκαλέσει καταστροφές στους δρόμους που θα κινούνταν τα αυτοκίνητά της.

Το Tank Turn καθίσταται εφικτό χάρη στο τετρακίνητο ηλεκτρικό σύστημα κίνησης του R1T, το οποίο μπορεί να στρέφει τους μπροστινούς και τους πίσω τροχούς προς αντίθετες κατευθύνσεις.

Advertisement

Ενώ η λειτουργία είναι αναμφισβήτητα έξυπνη και θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε μια διαδρομή, είναι εύκολο να σκεφτεί κάποιος ότι τις περισσότερες φορές θα γινόταν απλά για φιγούρα χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη και καταστρέφοντας τον δρόμο.

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που λένε ότι το σύστημα δεν μπήκε γιατί ήταν ακόμα πρόωρο στην λειτουργία του με απότομες αντιδράσεις που ίσως να τρόμαζαν τον οδηγό και τους επιβάτες.

Advertisement

Πάντως η Rivian δεν είναι η μόνη που είχε αυτή την ιδέα. Ήδη από το 2018 η Schaeffler τοποθέτησε τέσσερις κινητήρες της Formula E σε ένα Audi RS3 και έδειξε πώς μπορούσε να κάνει ντόνατς.

Και από όσα γνωρίζουμε αυτό το χαρακτηριστικό θα το έχει και η επερχόμενη ηλεκτρική EQG της Mercedes. Οι Γερμανοί θα το ονομάζουν G-Turn και μένει να δούμε αν μετά την κίνηση της Rivian, οι ακόμα πιο ευαίσθητη περιβαλλοντικά άνθρωποι της Mercedes θα διατηρήσουν αυτή την δυνατότητα.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:|
Η Rivian κάνει το R1-Τ βασιλιά της πρακτικότητας
Όταν το Rivian R1T ρυμούλκησε νταλίκα (+video)
Από πότε θα πωλούνται τα Rivian στην Ευρώπη;