Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η VW θα ξεπεράσει την Tesla στα ηλεκτρικά

Ελλάδα 7:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η VW θα ξεπεράσει την Tesla στα ηλεκτρικά

ΝΕΑ

Η VW θα ξεπεράσει την Tesla στα ηλεκτρικά

ΝΕΑ

Η Tesla φαίνεται πολύ πιο δυνατή από ότι περίμεναν πολλοί. Όμως σύντομα αναμένεται θα δώσει την σκυτάλη του μεγαλύτερου κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον κόσμο.

Advertisement
Advertisement

 

Όταν ξεκίνησε δειλά την πορεία της, κανείς δεν περίμενε ότι η Τesla θα γινόταν το sucess story μιας ολόκληρης εποχής. Μία μικρή αμερικάνικη start-up η οποία εξελίχθηκε στην μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικών μοντέλων και η εταιρία με την μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση ανάμεσα στους παραδοσιακούς γίγαντες της Αμερικής.

Αυτό που απασχολεί το παγκόσμιο αυτοκινητικό στερέωμα είναι το πότε θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να πέσει από την κορυφή η Tesla. H οποία δείχνει εξαιρετικά αποθέματα και αντοχή, παραμένοντας πρώτη παγκοσμίως στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ακόμα και τώρα που “ξύπνησαν” οι μεγάλες ευρωπαϊκές “δυνάμεις”.

Advertisement
Advertisement

Το θέμα επανέρχεται καθώς όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της αγοράς, αν υπάρχει ένας κατασκευαστής που μπορεί να την απειλήσει, αυτός δεν είναι άλλος από την VW. To γερμανικό γκρουπ έχει τεράστια μεγέθη και πολλές μάρκες στην ιδιοκτησία του, ενώ όπως έχει αποδειχτεί τον τελευταίο καιρό, είναι πλέον σε θέση να κατασκευάσει πολλά και ανταγωνιστικά ηλεκτρικά μοντέλα.

Ο CEO του γκρουπ VW, Herbert Diess, έχει κάνει ξεκάθαρο ότι στόχος του είναι η Tesla και κάποια στιγμή θέλει να την ξεπεράσει ως η εταιρία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο. Και αυτό δεν αφορά έναν ορίζοντα δεκαετίας, καθώς ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί να γίνει ακόμα και μέχρι το 2025.

Advertisement

Το πλάνο του γκρουπ είναι να παρουσιάσει 70 ηλεκτρικά μοντέλα σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2030. Μάλιστα σχετικά πρόσφατα έκανε ξεκάθαρο ότι θα εστιάσει και στην αγορά της Αμερικής, μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου Βiden ότι θα ενισχύσει την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η εταιρία αναλύσεων των δεδομένων της αυτοκινητοβιομηχανίας LMC Automotive, επισημαίνει ότι η VW βρίσκεται ήδη σε πορεία για να ξεπεράσει την Tesla μέχρι το 2025. Πάντως μία τέτοια πρόβλεψη μοιάζει παρακινδυνευμένη, μιας και η Τesla δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια, εγκαινιάζοντας δύο νέα εργοστάσια, ένα στο Τέξας και ένα ιδιαίτερα σημαντικό για τις ευρωπαϊκές πωλήσεις, στο Βερολίνο. Και τα δύο θα ξεκινήσουν την παραγωγή τους μέσα στο 2021.

Advertisement

Aπό την άλλη υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά σε ό,τι αφορά την εξέλιξη όλων αυτών των προβλέψεων. Κανείς δεν γνωρίζει που θα βρίσκεται η Tesla το 2025 ή το 2030 και πόσα νέα μοντέλα ή εργοστάσια θα έχει δημιουργήσει.

Παράλληλα οι εξαγγελίες του Βiden δεν φαίνεται να εφαρμόζονται με βάση την αρχική τους δυναμική, όμως την ίδια στιγμή η Tesla χτυπά ρεκόρ σε νούμερα πωλήσεων ακόμα και με τις τιμές των αυτοκινήτων της να έχουν πάρει σημαντικές αυξήσεις λόγω της τεράστιας ζήτησης.

Advertisement

Η αλήθεια είναι ότι η VW φαίνεται να έχει τις δυνατότητες να μπει επικεφαλής στις πωλήσεις των ηλεκτρικών μοντέλων. Το θέμα είναι αν η Tesla θα αντέξει την πίεση ή αν έχει την δύναμη να εκπλήξει για άλλη μια φορά. Πάντως αν κρίνουμε από το παρελθόν, ο κύριος Elon Musk κρύβει πάντα κάποιους άσσους στο μανίκι του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
VW ID.3: Επίδειξη δύναμης και στην ηλεκτροκίνηση
VW ID.3 – ΙD.4: Προσιτή ηλεκτροκίνηση σε τιμές-έκπληξη
Σε επιδότηση άνω του 1 δισ. ευρώ υπολογίζει η Tesla