Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

H Renault θα γίνει η… Tesla της Ευρώπης;

Ελλάδα 0:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

H Renault θα γίνει η… Tesla της Ευρώπης;

ΝΕΑ

H Renault θα γίνει η… Tesla της Ευρώπης;

ΝΕΑ

Ο Όμιλος Renault έχει αρχίσει να επεκτείνει σε σημαντικό βαθμό τις δραστηριότητές του οι οποίες αφορούν στην ηλεκτροκίνηση. Η επόμενη, απρόσμενη για πολλούς, κίνησή του είναι η συνεργασία της με την Google για την ίδρυση της Ampere, μιας καινούργιας εταιρείας η οποία θα έχει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία.

Advertisement
Advertisement

Στον Όμιλο Renault, οι εξελίξεις περί την ηλεκτροκίνηση δείχνουν να προχωρούν με γρηγορότερο ρυθμό τόσο από πριν όσο και σε σχέση με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Έπειτα από την ανακοίνωση της συνεργασίας του με το Geely Holding Group, για την παραχώρησή σε αυτό του τμήματος κατασκευής κινητήρων εσωτερικής καύσης και την υπογραφή της Συμφωνίας-Πλαισίου για τη δημιουργία νέας εταιρείας που θα ασχοληθεί με την εξέλιξη τους, οι άνθρωποι του γαλλικού Ομίλου προχώρησαν σε ακόμα μία απρόσμενη επιχειρηματική κίνηση.

Αυτή τη φορά ο κ. Luca De Meo ανακοίνωσε την ίδρυση μιας καινούργιας εταιρείας η οποία θα ονομάζεται Ampere. Από την ονομασία της καταλαβαίνουμε ότι το αντικείμενό της θα είναι τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, αλλά όχι με την έννοια που γνωρίζουμε ως τώρα από τη Renault. Η Ampere, θα αναλάβει να δημιουργήσει το πρώτο SDV όχημα («Software-Defined Vehicle») της γαλλικής εταιρείας.

Advertisement
Advertisement

Για τον λόγο αυτό θα συνεργαστεί με την Google η οποία θα δημιουργήσει το λογισμικό για τα μελλοντικά αντίστοιχα μοντέλα, ενώ ο τεχνολογικός κολοσσός θα γίνει ο προτιμώμενος προμηθευτής αποθηκευτικού και υπολογιστικού νέφους («cloud») του Ομίλου Renault.

Όπως έγινε γνωστό, η πρώτη δημόσια εγγραφή για τη νέα εταιρεία θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2023. Σκοπός της θα είναι να εξελίξει και να δημιουργήσει την απαραίτητη πλατφόρμα για οχήματα που καθορίζονται από λογισμικό («SDV»). Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η  Google θα δημιουργήσει το κατάλληλο λειτουργικό το οποίο θα βασίζεται στο Android και θα εφαρμοστεί πάνω στην πλατφόρμα της Qualcomm.

Advertisement

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο SDV όχημα της Ampere αναμένεται να παρουσιαστεί το 2026. Θα διαθέτει επεξεργαστές και τεχνολογικές λύσεις τής Snapdragon Digital Chassis και ως τέτοιο θα έχει τη δυνατότητα να είναι διαρκώς διασυνδεδεμένο αλλά και να αναβαθμίζεται σε όλη τη διάρκεια της «ζωής» του.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η καυστική (και έξυπνη) διαφήμιση της Renault με αφορμή το Tesla Semi
Renault Captur E-Tech Plug-in: Ορόσημο τεχνολογίας
Δείτε τη ζωή του Carlos Ghosn στο Netflix (+video)