Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Google Maps: Νέες «πράσινες» διαδρομές στους χάρτες (+video)

Ελλάδα 3:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Google Maps: Νέες «πράσινες» διαδρομές στους χάρτες (+video)

ΝΕΑ

Google Maps: Νέες «πράσινες» διαδρομές στους χάρτες (+video)

ΝΕΑ

Η χρήση της νέας οικολογικής προσθήκης στο Google Maps αντιστοιχεί σε 200.000 λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους.

Advertisement
Advertisement

Διαθέσιμη πλέον στην Ελλάδα (καθώς επίσης και σε άλλες 40 χώρες της Ευρώπης) είναι η επιλογή της «οικολογικής διαδρομής» στη δημοφιλέστατη εφαρμογή Χάρτες Google. Με τη νέα προσθήκη στις δυνατότητες του app, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει την πιο οικονομική και λιγότερο ρυπογόνο διαδρομή ανάμεσα σε όσες θέτει υπόψη του η εφαρμογή. Κατ’ αυτό τον τρόπο η Google επιχειρεί να συμβάλλει ουσιαστικά στο βιώσιμο και οικολογικό ζην, ενθαρρύνοντας έμπρακτα τους χρήστες των υπηρεσιών της προς την «πράσινη» κατεύθυνση μέσα από τα προϊόντα της. Η Google στοχεύει στο να ανεβάσει τους χρήστες της στο 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους έως το τέλος του 2022.

Σε ό,τι αφορά στην τελευταία προσθήκη, εκτός από τα συνηθισμένα δεδομένα, δηλαδή την πλοήγηση βάσει της πιο σύντομης διαδρομής ή εκείνης που παρακάμπτει πχ δρόμους με διόδια κ.λπ, πλέον οι Χάρτες Google υποδεικνύουν δρομολόγια που εξασφαλίζουν τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμου. Με την επιλογή αυτή οι οδηγοί μπορούν όχι μόνο να κάνουν οικονομία, αλλά και να συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Σύμφωνα με την έκθεση του Statista 2022, οι οδικές μεταφορές αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή αέριων ρύπων άνθρακα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πιο συγκεκριμένα, οι Χάρτες Google στο εξής θα εμφανίζουν την πιο αποδοτική διαδρομή μεταξύ των προτεινόμενων, με στόχο την εξοικονόμηση καυσίμων και ανεξαρτήτως εάν η εν λόγω «πράσινη» τυγχάνει να συμπίπτει με την ταχύτερη. Στην οθόνη του smartphone ή των πολυμέσων στο αυτοκίνητο εμφανίζονται οι επιλογές, με την αντίστοιχη πληροφόρηση για την εξοικονόμηση καυσίμου, λ.χ. «3 λεπτά πιο αργή διαδρομή, με εξοικονόμηση 30% στα καύσιμα».

Advertisement
Advertisement

Χάρη στην αξιοποίηση στοιχείων από το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (NREL) του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και δεδομένων από το Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος, σε συνδυασμό με τις τάσεις οδήγησης όπως τους έχει καταγράψει η Google, δημιουργήθηκαν προηγμένα μοντέλα μηχανικής εκμάθησης, βασισμένα στους πιο δημοφιλείς τύπους κινητήρων συγκεκριμένων περιοχών.

Γι’ αυτό και οι Χάρτες Google λαμβάνουν υπόψη για τους υπολογισμούς ανά διαδρομή την εδαφική διαμόρφωση του αναγλύφου (ανηφόρες-κατηφόρες), αλλά και τις κυκλοφοριακές συνθήκες σε πρώτο χρόνο. Ως εκ τούτου, ήδη από την μέχρι στιγμής χρήση των Χαρτών Google με την «πράσινη» προσθήκη, στις ΗΠΑ και τον Καναδά οι οικολογικές διαδρομές έχουν συμβάλει (κατ’ εκτίμηση) στην απομάκρυνση παραπάνω από μισό εκατ. μετρικών τόνων εκπομπών άνθρακα, το οποίο ισοδυναμεί με 100.000 αυτοκίνητα λιγότερα στον δρόμο κατ’ έτος. Ο αριθμός προβλέπεται πως θα διπλασιαστεί όταν προστεθούν οι Ευρωπαίοι χρήστες της εφαρμογής.

Advertisement

Η διαδικασία διαφέρει ελάχιστα από ό,τι ίσχυε έως τώρα κατά την πλοήγηση μέσω της εφαρμογής. Χρειάζεται απλώς μια μικρή επιπλέον προσαρμογή στις Ρυθμίσεις των Χαρτών Google. Με δεδομένο ότι η οικονομία καυσίμου και, συναφώς, ο περιορισμός των ρύπων εξαρτώνται από τον τύπο κινητήρα κάθε οχήματος (πχ οι πετρελαιοκινητήρες είναι κατά κανόνα πιο αποδοτικοί ως προς την εξοικονόμηση καυσίμων σε υψηλότερες ταχύτητες σε σύγκριση με τους κινητήρες βενζίνης ή αερίου, τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα έχουν καλύτερες επιδόσεις σε συνθήκες κυκλοφοριακής κίνησης κ.λπ.), μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Google θα παρέχει τη δυνατότητα στους οδηγούς που αναζητούν οικολογικές διαδρομές στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά να αναφέρουν τον τύπο κινητήρα του οχήματός τους (βενζίνης ή φυσικού αερίου, πετρελαίου, υβριδικό ή ηλεκτρικό όχημα).

Στην περίπτωση ειδικά του ηλεκτρικού οχήματος, ο χρήστης μπορεί απλώς να αναζητήσει στους Χάρτες Google το σταθμό φόρτισης EV που τον εξυπηρετεί. Βλέπει αμέσως τους πλησιέστερους σταθμούς φόρτισης, μαζί με άλλες χρήσιμες λεπτομέρειες, όπως τύπους θυρών και ταχύτητες φόρτισης. Σε ορισμένους σταθμούς μάλιστα, μπορεί να δείτε ακόμη και εάν υπάρχει άμεσα διαθέσιμος φορτιστής, αποφεύγοντας την αναμονή.

Advertisement

Οι Χάρτες Google δίνουν έμφαση πλέον και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Πατώντας στο εικονίδιο των δημόσιων συγκοινωνιών στις Οδηγίες, μπορεί κανείς να πληροφορηθεί για το πώς θα φτάσει στον προορισμό του με λεωφορείο, τρένο, μετρό, ακόμη και με πλοίο. Εφόσον οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες, βλέπει σε πραγματικό χρόνο τις ώρες άφιξης και αναχώρησης, τις μετεπιβιβάσεις και τις καθυστερήσεις. Οι Χάρτες Google παρέχουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για την κατάλληλη προετοιμασία, όπως πχ εάν υπάρχει κυκλοφοριακή συμφόρηση, ποια είναι η εξωτερική θερμοκρασία, καθώς και εάν υπάρχουν διαθέσιμες διαδρομές προσβάσιμες από αναπηρικά αμαξίδια.

Στο πλαίσιο μιας γενικότερης αναβάθμισης της εφαρμογής, πλέον οι Χάρτες Google προσφέρουν οδηγίες αλλαγής κατεύθυνσης για τους πεζούς μέσω του Live View. Με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας εμφανίζονται βέλη και οδηγίες με ξεκάθαρη απεικόνιση στον χάρτη. Επιπλέον, με το Street View υπάρχει η δυνατότητα προεπισκόπησης της διαδρομής.

Advertisement

Επίσης η Αναζήτηση Google βοηθά την ανεύρεση ξενοδοχείων τα οποία έχουν δεσμευτεί να εφαρμόζουν πράσινες πρακτικές. Τέτοιου είδους ξενοδοχεία, τα οποία έχουν πιστοποιηθεί ότι πληρούν υψηλά πρότυπα βιωσιμότητας από ανεξάρτητους οργανισμούς, όπως το Green Key ή το EarthCheck, θα έχουν σήμα οικολογικής πιστοποίησης δίπλα στην επωνυμία τους. Οι πράσινες πρακτικές αφορούν σε κρίσιμους τομείς, όπως η μείωση των απορριμμάτων, η ενεργειακή επάρκεια, τα μέτρα εξοικονόμησης νερού κ.λπ.

Χαιρετίζοντας τον εμπλουτισμό της υπηρεσίας πλοήγησης της Google προς την οικολογική κατεύθυνση, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε ότι «με τη νέα υπηρεσία στο Google Maps, που θα είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές, οι οποίες παράλληλα θα συμβάλουν και στην εξοικονόμηση χρημάτων στις καθημερινές τους διαδρομές. Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η προστασία του περιβάλλοντος είναι σήμερα πιο σημαντικές από ποτέ. Με ενωμένες τις δυνάμεις μας μπορούμε σίγουρα να επιτύχουμε περισσότερα απέναντι σε αυτές τις απαιτητικές προκλήσεις».

Εκ μέρους της Google, η Διευθύντρια Marketing της εταιρείας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μαρία Φουντά, επισήμανε: «Mε μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε τη διάθεση της νέας οικολογικής λειτουργίας δρομολόγησης στους χάρτες Google. Χάρη στη νέα αυτή λειτουργία, κάθε άτομο που μετακινείται στην Ελλάδα θα μπορεί πλέον να επιλέξει τη διαδρομή με τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων, η οποία συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων και τη μείωση εκπομπών άνθρακα, κι όλα αυτά με μια κίνηση μέσω της εφαρμογής. Με τον τρόπο αυτό κάνουμε ένα ακόμη βήμα στο να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να πραγματοποιούν πιο συνειδητές επιλογές, παραμένοντας σταθεροί στη δέσμευσή μας για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στην Ελλάδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποια supercar αναζητά κανείς στη Google;
Ποια χώρα αντιστάθηκε επί 11 χρόνια στην Google;
Γιατί Mercedes και BMW αποφεύγουν Google και Apple;