Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

H Formula E της θάλασσας! (+video)

Ελλάδα 6:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

H Formula E της θάλασσας! (+video)

Mobility

H Formula E της θάλασσας! (+video)

Mobility

Ο Ισπανός επιχειρηματίας Alejandro Agag είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από τις ηλεκτρικές αγωνιστικές διοργανώσεις Formula E και Extreme E που κερδίζουν έδαφος συνεχώς σε επίπεδο δημοφιλίας τα τελευταία χρόνια. Τώρα ο Agag θέλει με το Πρωτάθλημα Ε1 να φέρει τον ηλεκτρισμό και στο νερό.

Advertisement
Advertisement

Με την ονομασία Ε1, τα ηλεκτρικά αγωνιστικά σκάφη που ονομάζονται Racebird θα ξεκινήσουν να ανταγωνίζονται από το 2023.

Σε μήκος, το Racebird φτάνει τα επτά μέτρα περίπου και το πλάτος του θα είναι δύο μέτρα. Στην καμπίνα θα υπάρχει χώρος για έξι επιβάτες πάνω από τους οποίους εκτείνεται μια οροφή από ανθρακόνημα, όπως και η υπόλοιπη άτρακτος, με το συνολικό βάρος να περιορίζεται στα 800 κιλά. Την εξέλιξη των αγωνιστικών Racebird αλλά και την κατασκευή τους, έχει αναλάβει η Ιταλική Victory Marine, ενώ για την τεχνολογία της μπαταρίας το R&D κάνει η Kreisel στην Αυστρία. Το μεγαλύτερο μέρος του βάρους αφορά φυσικά τις μπαταρίες οι οποίες με μια φόρτιση μπορούν να προσφέρουν αυτονομία 50 ναυτικών μιλίων (92,6 χιλιομέτρων – για να το φέρουμε στα αυτοκινητιστικά δεδομένα).

Advertisement
Advertisement

Στα 50 ναυτικά μίλια, προσδιορίζεται και η τελική ταχύτητα του Racebird, που βασίζεται στην τεχνολογία με τις κατευθυνόμενες πτέρυγες που ανασηκώνουν το σκάφος περί το μισό μέτρο από την επιφάνεια του νερού όταν η ταχύτητα κίνησης αυξάνεται. Το πρωτάθλημα θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει το 2023 και έχει ήδη γίνει πρόβλεψη για συμμετοχή 12 ομάδων. Για να μπορούν να παρακολουθήσουν θεατές από την ακτή του αγώνες, προγραμματίζονται διαδρομές σε μεγάλα λιμάνια, στενούς κόλπους και λίμνες για το UIM E1 World Electric Powerboat– όπως θα είναι η πλήρης ονομασία του πρωταθλήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο Πρίγκιπας William δοκίμασε Extreme E στη Σκωτία (+video)
Επαναστατικός ηλεκτροκινητήρας με απόδοση Formula E
Ο Σωτήρης Κοντιζάς στο τιμόνι ενός Mazda MX-5 (+video)

Advertisement

 

 

Advertisement

 

 

 

Advertisement