Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

H Χιλή κρατικοποιεί τη βιομηχανία εξόρυξης λιθίου

Ελλάδα 19:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H Χιλή κρατικοποιεί τη βιομηχανία εξόρυξης λιθίου

ΝΕΑ

H Χιλή κρατικοποιεί τη βιομηχανία εξόρυξης λιθίου

ΝΕΑ

Η απόφαση της κυβέρνησης της Χιλής να κρατικοποιήσει τη διαδικασία εξόρυξης λιθίου από τα ορυχεία της χώρας θα επιφέρει αλλαγές τόσο στις εταιρείες παραγωγής μπαταριών όσο και στο ίδιο το κράτος.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Χιλή είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός λιθίου, μετά την Αυστραλία. Ωστόσο, η νοτιοαμερικανική χώρα έχει τα μεγαλύτερα γνωστά αποθέματα του συγκεκριμένου στοιχείου, με την εκμεταλλεύσιμη ποσότητα να υπολογίζεται στους οκτώ εκατομμύρια τόνους.

Ως γνωστόν, το λίθιο είναι βασικό συστατικό στην παραγωγή μπαταριών και για την αυτοκινητοβιομηχανία. Συνεπώς, το όφελος γι’ αυτή είναι μεγάλο. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να εθνικοποιήσει τη διαδικασία εξόρυξης και παραγωγής του, συστήνοντας μια καινούρια εταιρεία η οποία θα ελέγχεται από το κράτος.

Ως τώρα, τη διαδικασία πραγματοποιούνταν από τις δύο ιδιωτικές: Την «SQM» («Sociedad Quimica y Minera de Chile SA») και την αμερικανικών συμφερόντων Albemarle Corporation. Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Γκαμπριέλ Μπορίκ, ο Πρόεδρος της χώρας, μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος.

Advertisement
Advertisement

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχουμε για τη μετάβαση σε μια βιώσιμη και ανεπτυγμένη οικονομία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να την σπαταλήσουμε».

Αναλυτές θεωρούν ότι έπειτα από αυτή την εξέλιξη, οι  εταιρείες που κατασκευάζουν μπαταρίες ίσως χρειαστεί να στραφούν σε άλλες χώρες τις Νοτίου Αμερικής, όπως η Βολιβία ή η Αργεντινή ή ακόμα και στην Αυστραλία για να προμηθεύονται λίθιο.

Advertisement

Θυμίζουμε ότι πέρυσι το Μεξικό ήταν αυτό που πρώτο κρατικοποίησε την παραγωγή λιθίου στο έδαφός του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το «μυστικό» για την αύξηση της αυτονομίας
Από τι πραγματικά κινδυνεύουν τα ηλεκτρικά;
Σε κίνδυνο οι μπαταρίες made in Europe!

Advertisement