Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

H BMW πέρασε την Mercedes-Benz λόγω… chip!

Ελλάδα 3:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

H BMW πέρασε την Mercedes-Benz λόγω… chip!

ΝΕΑ

H BMW πέρασε την Mercedes-Benz λόγω… chip!

ΝΕΑ

Πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια που η βαυαρική μάρκα ξεπέρασε τις πωλήσεις του Γερμανού αντιπάλου της.

Advertisement
Advertisement

Η Mercedes-Benz πούλησε 2,05 εκατομμύρια επιβατικά οχήματα παγκοσμίως το 2021, χάνοντας το στέμμα της ως η κορυφαία μάρκα πολυτελών αυτοκινήτων στον κόσμο από τη BMW. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά εδώ και πέντε χρόνια που η BMW ξεπέρασε τις πωλήσεις της Mercedes-Benz.

Οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων της Mercedes-Benz μειώθηκαν 5% στις 2,05 μονάδες πέρυσι, ανακοίνωσε η μητρική Daimler. Ο όγκος πωλήσεων μειώθηκε κατά 25% το τέταρτο τρίμηνο, καθώς η έλλειψη ημιαγωγών συνέχισε να πλήττει την προσφορά.

Advertisement
Advertisement

Αντίθετα οι πωλήσεις της BMW ανήλθαν σε αριθμό-ρεκόρ 2,2 εκατομμυρίων οχημάτων το 2021, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ίδια η αυτοκινητοβιομηχανία τονίζοντας ότι τα επίσημα στοιχεία θα τα δημοσιοποιήσει έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Η Mercedes-Benz ενισχύθηκε από τη ζήτηση για τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα της και ειδικότερα οι πωλήσεις plug-in υβριδικών και πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων σημείωσαν άνοδο 69% φτάνοντας σε νέο υψηλό στις 227.458 μονάδες, εκ των οποίων οι 48.936 ήταν πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα Mercedes-Benz EQ.

Η Mercedes-Benz είπε ότι είχε λάβει 16.370 παραγγελίες για το πλήρως ηλεκτρικό πολυτελές sedan EQS, του οποίου οι λιανικές πωλήσεις ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο.

Advertisement

Οι αριθμοί πωλήσεων για τη Mercedes-Benz δεν περιλαμβάνουν τη μάρκα Smart ή τα ελαφριά εμπορικά φορτηγά. Επίσης οι συνολικές πωλήσεις της BMW αφορούν μόνο την ομώνυμη μάρκα εξαιρώντας τις μάρκες Mini και Rolls-Royce του ομίλου.

Προειδοποίηση για το 2022

Advertisement

Η Mercedes-Benz εξέδωσε μια προειδοποίηση για το 2022, λέγοντας ότι «η κατάσταση προμήθειας ημιαγωγών παραμένει ασταθής και η έλλειψη αναμένεται να επηρεάσει τα επόμενα τρίμηνα όσον αφορά την παραγωγή και τις πωλήσεις».

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έδωσαν προτεραιότητα στην παραγωγή οχημάτων με υψηλότερο περιθώριο κέρδους κατά τη διάρκεια της έλλειψης τσιπ και η Mercedes-Benz είπε ότι οι παραδόσεις αυξήθηκαν απότομα για την S-Class (40%) και τα οχήματα υψηλής ποιότητας από Maybach (51%) και Mercedes-AMG (17%) .

Ανά περιοχή, οι πωλήσεις της Mercedes-Benz μειώθηκαν κατά 11% στην Ευρώπη, 25% στη Γερμανία, 1,6% στην Ασία, με πτώση 2% στην Κίνα αλλά αυξήθηκε κατά 0,3% στη Βόρεια Αμερική, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης 0,4% στις ΗΠΑ.

Advertisement

Η Mercedes-Benz επισήμανε επίσης ότι αναμένει να επιτύχει τον στόχο μείωσης των εκπομπών της ΕΕ για το 2021 και να αποφύγει τα πρόστιμα «με βάση εσωτερικούς υπολογισμούς» ενώ ανακοίνωσε ότι περιμένει περαιτέρω μείωση των εκπομπών του στόλου της το 2022 καθώς αυξάνονται οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι πωλήσεις εμπορικών βαν αυξήθηκαν κατά 2,6% στις 334.210 μονάδες, είπε η Mercedes-Benz, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 9.000 πλήρως ηλεκτρικών φορτηγών.

Η Daimler έχει χωριστεί σε δύο εταιρείες, την Daimler Trucks για επαγγελματικά οχήματα και την Mercedes-Benz Group, για τα επιβατικά αυτοκίνητα. Η αλλαγή ονόματος επικυρώθηκε τον Οκτώβριο και τίθεται σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Mercedes EQXX: Στόχος τα 1.000 χιλιόμετρα με μία φόρτιση (+video)
Μία BMW που… αλλάζει χρώματα
Αντίστροφη μέτρηση για την ηλεκτρική Mercedes των 1.000 χλμ. αυτονομίας