Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

H 11η Ιουνίου ξυπνά τραγικές μνήμες στο Le Mans (+video)

Ελλάδα 23:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

H 11η Ιουνίου ξυπνά τραγικές μνήμες στο Le Mans (+video)

ΝΕΑ

H 11η Ιουνίου ξυπνά τραγικές μνήμες στο Le Mans (+video)

ΝΕΑ

Πριν από 68 χρόνια στο Le Mans γράφτηκε η πιο τραγική σελίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Advertisement
Advertisement

Η 11η Ιουνίου του 1955 ήταν μια ηλιόλουστη μέρα στo Le Mans και γύρω από την πίστα είχαν συγκεντρωθεί 250 έως 300 χιλιάδες θεατές για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα αντοχής που είχε όλα τα εχέγγυα για να μείνει στην ιστορία.

Όχι μόνο γιατί μεταξύ των οδηγών βρίσκονταν, μεταξύ άλλων οι Χουάν Μανουέλ Φάντσιο, Στερλίνγκ Μος και Μάικ Χάουθορν αλλά γιατί και οι τρεις πιο σημαντικοί κατασκευαστές που μετείχαν ήταν ιδιαίτερα ισχυροί.

H Ferrari ήταν το μεγάλο φαβορί, η Jaguar είχε υπερβάλλει εαυτό για να διεκδικήσει και πάλι τη νίκη, ενώ η Mercedes είχε στη διάθεσή της την πανίσχυρη και πανάλαφρη, χάρη στο πολύ μαγνήσιο, 300 SLR.

Advertisement
Advertisement

Ο αγώνας ξεκίνησε εντυπωσιακά με τους Φάντζιο και Χάουθορν να πετυχαίνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, όταν στον 35ο γύρο ο χρόνος σταμάτησε.

Ο Χάουθορν, που αναμετριόταν σε κάθε γύρο με τον Φάντζιο και ενώ είχε προσπεράσει το Austin Healy του Βρετανού Λανς ΜακΛίν, συνειδητοποίησε πως τον καλούν στα πιτ. Έτσι κινήθηκε προς την απέναντι πλευρά της πίστας φρενάροντας απότομα.

Advertisement

Έτσι μπήκε στην πορεία της Mercedes του Γάλλου Πιέρ Λεβέγκ, η οποία κινείτο με σχεδόν 250 χλμ./ ώρα. Ο δεξιός τροχός της Mercedes του Λεβέγκ ανέβηκε πάνω στo πίσω μέρος του αυτοκινήτου του Χάουθορν και στην κυριολεξία εκτοξεύθηκε. Κατέληξε σε ένα ανάχωμα και διαλύθηκε, ο Λεβέγκ σκοτώθηκε ακαριαία, ενώ ακολούθησε μια εκατόμβη.

Και αυτό γιατί συντρίμμια της Mercedes, του μπλοκ του κινητήρα συμπεριλαμβανομένου, πετάχτηκαν στις κερκίδες αποκεφαλίζοντας στην κυριολεξία όσους βρέθηκαν στο διάβα τους.

Advertisement

Οι σκηνές θύμιζαν αποκάλυψη, ενώ πέρα από το Λεβέγκ άλλοι 82 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλές εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Το ακόμα πιο τραγικό είναι πως ο αγώνας συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με νικητή τον Χάουθορν -χαρακτηριστικός ήταν ο τίτλος «À votre santé, Monsieur Hawthorn» (Στην υγειά σας κύριε Χάουθορν) του γαλλικού περιοδικού L’ Auto Journal- ενώ η Mercedes αποσύρθηκε μετά από ώρες.

Advertisement

Μετά από πιέσεις του συνοδηγού του Λεβέγκ και πιλότου της F1 Τζον Φιτς και αφού έδωσαν την έγκρισή τους όλοι οι διευθυντές της γερμανικής εταιρείας, ενώ επέστρεψε στο μηχανοκίνητο αθλητισμό μετά από πολλές δεκαετίες.

Τελικά ο αγώνας στο Le Mans την 11η Ιουνίου του 1955 έμεινε στην ιστορία αλλά όχι για καλό…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ο άνθρωπος που τερμάτισε χωρίς ανάσα στο Le Mans
24 Ώρες του Le Mans: Η επιστροφή της Ferrari! (+video)
Η Ford επιστρέφει το 2024 στο Le Mans με τη νέα Mustang GT3