Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί η Volvo (και όχι μόνο) θα επιμείνει στα sedan;

Ελλάδα 6:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιατί η Volvo (και όχι μόνο) θα επιμείνει στα sedan;

ΝΕΑ

Γιατί η Volvo (και όχι μόνο) θα επιμείνει στα sedan;

ΝΕΑ

Αν και τα SUV κυριαρχούν παντού σε όλες τις αγορές, όλο και πληθαίνουν τελευταία οι φωνές που μιλούν για την επιστροφή των sedan. Και υπάρχει σοβαρός λόγος για αυτό.

Advertisement
Advertisement

Αν και πολλοί κατασκευαστές έχουν καταργήσει ή έχουν περιορίσει αισθητά τα sedan στην γκάμα τους, προς όφελος των SUV που κυριαρχούν, δεν λείπουν και εκείνοι που δηλώνουν πιστοί σε αυτή την μορφή αμαξώματος.

Μία από αυτές είναι και η Volvo η οποία, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, θέλει να περιλαμβάνει στην μελλοντική γκάμα των ηλεκτρικών της αυτοκινήτων και δύο -τουλάχιστον- sedan.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η Volvo δουλεύει πάνω στις επόμενες γενιές τόσο του S60 όσο και του S90, παρά τις φήμες που ήθελαν την κατάργησή τους.

Advertisement
Advertisement

Τα δύο ηλεκτρικά sedan θα είναι ανάμεσα στα τουλάχιστον έξι ηλεκτρικά μοντέλα που θα παρουσιάσει η εταιρία από το 2026, έτσι ώστε να γίνει πλήρως ηλεκτρική μάρκα μετά το 2030.

Σε πρώτη φάση αυτής της πορείας θα βγει στην αγορά το μεγάλο ΕΧ90, ενώ πολύ κοντά του χρονικά θα εμφανιστεί και το μικρό ΕΧ30. Μετά θα έρθουν οι διάδοχοι των XC40, XC60, S60 και S90, μαζί με ένα πολυμορφικό που θα βασίζεται στο Κινέζικο Zeekr 009.

Σχεδιαστικά θα ακολουθήσουν την μάλλον μινιμαλιστική γλώσσα της εταιρίας, που πρώτη φορά είδαμε στο EX90. Αυτό σημαίνει ότι τα ηλεκτρικά sedan θα μπορούσαν να μοιάζουν αρκετά στα σκίτσα του ψηφιακού σχεδιαστή Theottle τα οποία έχουμε δει πριν λίγο καιρό.

Advertisement

Πάντως, η πίστη της εταιρίας στα sedan έχει επιβεβαιωθεί πριν λίγους μήνες από τον πρόεδρό της Hakan Samuelsson o οποίος είχε δηλώσει ότι η εταιρία του δεν θα εγκαταλείψει τις σειρές S και V.

Advertisement

O λόγος που ο CEO της Volvo (αλλά και αρκετοί άλλοι στην αυτοκινητοβιομηχανία) επιμένουν με τα sedan είναι ότι σε σχέση με τα SUV είναι σαφώς πιο αεροδυναμικά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τα ηλεκτρικά μοντέλα τα οποία χρειάζεται να εξαντλήσουν κάθε μέσον για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη αυτονομία.

Όσο και αν μοιάζει παράδοξο, ίσως τελικά η ηλεκτροκίνηση να δώσει ένα τέλος –ή μία σημαντική ανάσχεση- στην επικράτηση των SUV και να επαναφέρει στην αγορά αυτοκίνητα πολύ πιο ισορροπημένα και σαφώς πιο ευχάριστα στην οδήγηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
H Volvo ετοιμάζει σούπερ σπορ ηλεκτρικό μοντέλο
Volvo Cars: Νέος επικεφαλής σχεδιασμού
Volvo Cars: Νέος επικεφαλής σχεδιασμού

Advertisement