Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Γιατί εκατομμύρια VW είχαν πάντα λάστιχα 195/65 R15; (+video)

Ελλάδα 22:39
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιατί εκατομμύρια VW είχαν πάντα λάστιχα 195/65 R15; (+video)

ΝΕΑ

Γιατί εκατομμύρια VW είχαν πάντα λάστιχα 195/65 R15; (+video)

ΝΕΑ

Για πάνω από 30 χρόνια, τα περισσότερα μοντέλα του γκρουπ VW φορούσαν μία και μόνο μία διάσταση ελαστικών. Ποιοι λόγοι κρύβονταν πίσω από αυτό;

Advertisement
Advertisement

Στα χρονικά της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας συναντάμε διάφορα παράξενες και ακατανόητες για τον πολύ κόσμο συνθήκες. Και μία από αυτές είναι το “κόλλημα” της VW με μία διάσταση ελαστικών, επί πολλές δεκαετίες και για εκατομμύρια αυτοκίνητα ολόκληρου του γκρουπ.

Η διάσταση αυτή είναι η 195/65R15 και όσοι είχαν κάποια στιγμή στις προηγούμενες δεκαετίες ένα αυτοκίνητο από τις μάρκες της εταιρίας είναι σίγουρο ότι βρέθηκαν μπροστά της. Ποιός ήταν όμως ο λόγος πίσω από αυτή την επιλογή; Και γιατί συνεχίστηκε τόσα χρόνια;

Για να πιάσουμε το νήμα από την αρχή θα πρέπει να πάμε πίσω, στην παρουσίαση του Audi 100 στην δεκαετία του 1980. Τεχνικός διευθυντής της εταιρίας ήταν ο γνωστός και μη εξαιρετέος Ferdinard Piech, ο εγγονός του Ferdinard Porsche και αργότερα ο μεγάλος πρωταγωνιστής της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

Advertisement
Advertisement

Θέλοντας να τοποθετήσει το νέο δημιούργημα απέναντι στην Mercedes, επέλεξε την διάσταση των 15 ιντσών στις ζάντες και ελαστικά 195/70 τα οποία ήταν τότε η επιλογή για τα αυτοκίνητα κύρους. Τα ελαστικά αυτά ήταν αρκετά λεπτά για χαμηλή αεροδυναμική αντίσταση, αλλά και φαρδιά όσο χρειαζόταν για καλύτερο κράτημα, ενώ το υψηλό προφίλ επέτρεπε μεγαλύτερα φορτία.

Το 1988 ο Piech έγινε πρόεδρος της Audi και παράλληλα ανέλαβε και το τμήμα προμηθειών της εταιρίας. Υπολόγισε ότι αν όλα τα αυτοκίνητα της εταιρίας άφηναν τις 14άρες ζάντες για 15άρες, θα μπορούσε να πετύχει καλύτερες τιμές από τους προμηθευτές σε σχέση με την BMW και την Mercedes.

Advertisement

Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις κατάφερε τελικά να επιτύχει μία τιμή κατά 15% φθηνότερη από τις 14άρες ζάντες που μέχρι τότε χρησιμοποιούσε, ενώ παράλληλα εξασφάλισε και μεγάλες ποσότητες ελαστικών, στην διάσταση 195/70R15, η οποία λόγω και πιο χαμηλού προφίλ είχε καλύτερο κράτημα.

Το 1993 ο Piech έγινε πρόεδρος όλου του γκρουπ και έτσι άρχισε να χρησιμοποιεί αυτή την διάσταση σε όλα τα αυτοκίνητα, από το Golf έως το Passat ακόμα και το ΤΤ (για την ρεζέρβα). Για να βελτιωθεί το κράτημα, άλλαξε λίγο το προφίλ, με την διάσταση των ελαστικών να είναι πλέον 195/65R15.

Advertisement

Την διάσταση αυτή φόρεσαν εκατομμύρια αυτοκίνητα για πάρα πολλά χρόνια. Η πρακτική του Piech έκανε αυτή την διάσταση τόσο δημοφιλή, που η VW την χρησιμοποιούσε 10 φορές περισσότερο από άλλους κατασκευαστές, κάτι που μείωνε σημαντικά την τιμή τους και το κόστος από κάθε αυτοκίνητο.

Η αύξηση του κέρδους ήταν λοιπόν πίσω από αυτή την επιλογή της συγκεκριμένης διάστασης ελαστικών. Και ο Piech -με τα καλά του και τα κακά του- δείχνει ακόμα και σε αυτή την ενδιαφέρουσα μικρή ιστορία γιατί ήταν ο άνθρωπος που άλλαξε μία για πάντα την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η νέα πλατφόρμα MEB+ του ομίλου Volkswagen
Volkswagen ID. 5: Συναρπάζει! (video)
Volkswagen Tiguan: O κυρίαρχος των SUV (+video)

Advertisement