ΝΕΑ

Γιατί δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Ελλάδα 3:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Γιατί δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

ΝΕΑ

Γιατί δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

ΝΕΑ

Οι εταιρίες περίμεναν ότι θα γινόταν το μπουμ στις πωλήσεις μέσα στο 2023. Όμως οι καταναλωτές δεν φαίνεται να ακολουθούν με τόσο ενθουσιασμό.

Advertisement

Η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει με προβληματισμό και ανησυχία την τάση της αγοράς, καθώς η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα δεν ανταποκρίνεται στις υψηλές προσδοκίες που έχουν θέσει οι κατασκευαστές.

Παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν επενδυθεί στην ανάπτυξη των EV, τα υψηλά επιτόκια έχουν καταστεί σημαντικό εμπόδιο, επηρεάζοντας την ικανότητα των καταναλωτών να αποκτήσουν οικονομικά τα ηλεκτρικά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Elon Musk τόνισε τον αντίκτυπο των επιτοκίων στους αγοραστές αυτοκινήτων, καθιστώντας τις μηνιαίες πληρωμές κρίσιμο παράγοντα.

Advertisement

Ως απάντηση στις οικονομικές προκλήσεις, η Tesla επιβράδυνε τα σχέδια για ένα εργοστάσιο στο Μεξικό, ενώ η Honda, η General Motors και η Ford προσάρμοσαν επίσης τις στρατηγικές παραγωγής τους για τα EV, ανακατευθύνοντας τις επενδύσεις σε άλλα τμήματα οχημάτων.

Η μειωμένη ζήτηση από τις αυτοκινητοβιομηχανίες οδήγησε σε απότομη πτώση των τιμών των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή EV, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των τιμών του λιθίου κατά 67% και της μείωσης των τιμών του κοβαλτίου κατά 20% το 2023.

Οι Κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών αντιμετωπίζουν μειωμένη ζήτηση στην πατρίδα τους, ενώ στην Ευρώπη, εταιρείες όπως η Volkswagen προσαρμόζουν τα περιθώρια κέρδους λόγω της πτώσης των τιμών των πρώτων υλών.

Advertisement

Παρά τις προκλήσεις αυτές, το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα EV αυξάνεται σταδιακά, με ρεκόρ παραδόσεων στις ΗΠΑ και αύξηση των πωλήσεων στην ΕΕ και την Κίνα.

Ο κλάδος αντιμετωπίζει ένα δίλημμα: θα αποδώσει μακροπρόθεσμα η ταχεία επένδυση στα ηλεκτρικά ή μήπως ήταν υπερβολικά πολύ νωρίς;

Advertisement

Το μέλλον της υιοθέτησης των EV παραμένει αβέβαιο και οι εμπειρογνώμονες του κλάδου συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξελισσόμενη δυναμική της αγοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η συμμαχία που αλλάζει τα δεδομένα στην αυτοκινητοβιομηχανία
Είναι έξυπνοι οι Γιαπωνέζοι που καθυστερούν τα ηλεκτρικά;
Γιατί μπήκαν τίτλοι τέλους στη συνεργασία Honda-GM;