Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Για ποιο θέμα ο Μάτε Ρίματς συμφωνεί (υπό προϋποθέσεις) με τον Ίλον Μασκ

Ελλάδα 13:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Για ποιο θέμα ο Μάτε Ρίματς συμφωνεί (υπό προϋποθέσεις) με τον Ίλον Μασκ

ΝΕΑ

Για ποιο θέμα ο Μάτε Ρίματς συμφωνεί (υπό προϋποθέσεις) με τον Ίλον Μασκ

ΝΕΑ

Οι επικεφαλής της Tesla και της Rimac Automobili ξεχωρίζουν στον κόσμο της σύγχρονης Αυτοκινητοβιομηχανίας και φαίνεται να συμφωνούν ότι είναι εφικτή μια συνθήκη που μέχρι πρόσφατα θεωρούταν ακατόρθωτη.

Advertisement
Advertisement

Πρόσφατα, ο Ίλον Μασκ ανακοίνωσε ότι το καινούργιο Tesla Roadster θα είναι σε θέση θα επιταχύνεται στη διαδικασία 0-60 μίλια/ώρα (σημ.: 0-97 χλμ./ώρα) σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο!

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας μάς έχει συνηθίσει σε δηλώσεις οι οποίες ακούγονται παράξενες ή ακόμα και υπερφίαλες γι’ αυτά που γνωρίζουμε στα δεδομένα του κλάδου.

Το ίδιο συνέβη και αυτή τη φορά με τη συγκεκριμένη φράση του και την πρόθεση των ανθρώπων της Tesla να δημιουργήσουν το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο. Πολλοί την εξέλαβαν ως ακόμα μια προσπάθεια επίδειξης και ματαιοδοξίας από μέρους του Μασκ.

Advertisement
Advertisement

Ωστόσο, ο Μάτε Ρίματς, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Rimac, δείχνει να συμφωνεί μαζί του. Και εάν το πράττει αυτός, ο οποίος έχει ιδρύσει τη Rimac Automobili και έχει δημιουργήσει το αμιγώς ηλεκτροκίνητο Nevera, μάλλον κάτι ξέρει κάτι περισσότερο από εμάς.

Βεβαίως, ο Ρίματς (φωτογραφία) έδεσε το θέμα της επιτάχυνσης από τα 0-60 μίλια/ώρα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο στη σωστή τεχνολογική βάση του. Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης απάντησε σε σχετική ερώτηση ενός ακολούθου του ο οποίος θέλησε να μάθει εάν το νέο Roadster μπορεί να επιτύχει αυτή την επίδοση.

Ο Κροάτης έγραψε σχετικά: «Είναι εφικτό αλλά με τη χρήση προωθητών. Το έχουμε καταφέρει σε προσομοίωση. Το πρόβλημα είναι η αντίσταση του αέρα σε αυτά τα δύο με τρία δευτερόλεπτα (σημ.: επιτάχυνσης για το 0-60 μίλια/ώρα) και το νεκρό βάρος το οποίο περιφέρεις (δοχεία υγρών, συμπιεστή, βαλβίδες, μπεκ, κ.λπ.

Advertisement

»Το ίδιο ισχύει και για τους ανεμιστήρες. Σου παρέχουν μεγαλύτερη πρόσφυση αλλά χρειάζεσαι (ροπή) περίπου 30.000 Nm στους τροχούς για να επιταχύνεις ένα όχημα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο (στο 0-60 μίλια/ώρα). Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται ογκώδεις κινητήρες, εναλλάκτες, κιβώτιο ταχυτήτων, άξονες μετάδοσης της κίνησης, κ.λπ.».

Το 2018, ο Μασκ είχε δηλώσει ότι το καινούργιο Roadster θα πρέπει να διαθέτει 10 μικρούς αεροπροωθητές οι οποίοι θα είναι ενσωματωμένοι στο αυτοκίνητο. Θεωρητικά, με αυτό τον τρόπο ίσως είναι εφικτό να επιταχύνεται από το 0-60 μίλια/ώρα σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

Advertisement

Φυσικά, εφόσον θα υλοποιηθεί, θα πρόκειται για ένα πρωτότυπο το οποίο θα δημιουργηθεί για λόγους εντυπωσιασμού και δημιουργίας πατάγου, παρά για το μοντέλο παραγωγής καθαυτό. Πάντως, η παρουσίαση του νέου Roadster έχει προγραμματιστεί να γίνει εντός του 2024.