Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Φορτιστές ηλεκτρικών σε κάθε σπίτι στην Αγγλία!

Ελλάδα 18:17
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Φορτιστές ηλεκτρικών σε κάθε σπίτι στην Αγγλία!

ΝΕΑ

Φορτιστές ηλεκτρικών σε κάθε σπίτι στην Αγγλία!

ΝΕΑ

Κάθε νέα κατοικία θα πρέπει να ενσωματώνει φορτιστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. Παίρνει σειρά και η Ελλάδα.

Advertisement
Advertisement

Υποχρεωτικοί θα είναι οι φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων στις νέες κατοικίες της Αγγλίας, βάσει νομοσχεδίου που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου της Συνομοσπονδίας της Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI), την περασμένη Δευτέρα.

Σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά θα υποχρεωθούν να έχουν επίσης και τα κτίρια εμπορικής χρήσης όπως τα σούπερ μάρκετ, οι χώροι εργασίας, αλλά και τα υπό ανακαίνιση κτίρια που διαθέτουν τουλάχιστον 10 θέσεις στάθμευσης.

Στόχος είναι η δημιουργία 145.000 σημείων φόρτισης σε ετήσια βάση σε όλη την Αγγλία, η οποία αυτή τη στιγμή διαθέτει περίπου 250.000 φορτιστές. H κυβέρνηση, βέβαια, δεν διευκρινίζει αν οι νέες μονάδες πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές –  συμπεριλαμβανομένης της ισχύος τους.

Advertisement
Advertisement

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανακοινώνει πως από το 2030 θα απαγορευτεί η πώληση αυτοκινήτων ντίζελ ή βενζίνης, μια απόφαση που προκάλεσε την οργή των της Ένωση Κατασκευαστών και Εμπόρων Κινητήρων (SMMT) η οποία κάνει λόγο για δραματική αύξηση της ανεργίας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, αναφέρθηκε και στις νέες επενδύσεις για την απανθρακοποίηση του τομέα παραγωγής ηλεκτρισμού. «Επενδύουμε σε ένα πρότζεκτ μετατροπής της αιολικής ενέργειας σε υδρογόνο. Αυτό θα πυροδοτήσει επενδύσεις ιδιωτικού τομέα ύψους 90 δισ. δολαρίων, συμβάλλοντας στη δημιουργία υψηλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας».

Advertisement

Αντιλαμβανόμενος την πληθώρα αποριών των οδηγών σχετικά με τις νέες, ηλεκτρικές τεχνολογίες, ο Τζόνσον εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η διαδικασία φόρτιση θα είναι εξίσου εύκολη με τον ανεφοδιασμό καυσίμου σε ένα πρατήριο.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού της Αγγλίας για υποχρεωτική τοποθέτηση φορτιστών σε κάθε νέο κτίριο έγιναν μόλις λίγες μέρες μετά τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 της Γλασκώβης.

Advertisement

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε αποτελεί την «αρχή του τέλους της κλιματικής αλλαγής» και δεσμεύτηκε πως θα εργαστεί «ακούραστα προς αυτόν τον σκοπό».

Φορτιστές και στην Ελλάδα

Η ανάπτυξη των υποδομών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα και της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία ήδη επιδοτεί (έως 500 ευρώ) την εγκατάσταση οικιακού φορτιστή, στο πλαίσιο του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά.

Advertisement

Επιπροσθέτως, στα νέα κτίρια θα εγκαθίσταται υποχρεωτικά υποδομή (καλωδιώσεις κλπ.) για εγκατάσταση φορτιστών στις θέσεις στάθμευσης, ενώ υπάρχει και υποχρέωση σε κάθε νέο κτίριο με περισσότερες από δέκα θέσεις πάρκινγκ να υπάρχει μία εγκατάσταση ανά πέντε θέσεις για wallbox.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
ΗΠΑ: Προωθούνται φοροαπαλλαγές για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Κινούμαι Ηλεκτρικά: Αυξάνονται οι αιτήσεις για e-scooters και αυτοκίνητα
Πόσο άγνωστα είναι ακόμα τα ηλεκτρικά;