Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Φόρτιση EV σε 5 λεπτά; Γίνεται; (+video)

Ελλάδα 8:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Φόρτιση EV σε 5 λεπτά; Γίνεται; (+video)

ΝΕΑ

Φόρτιση EV σε 5 λεπτά; Γίνεται; (+video)

ΝΕΑ

Όσο περνάει ο καιρός, τόσο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα γίνονται ο κανόνας. Το κύριο πρόβλημά τους είναι ο χρόνος φόρτισης, αλλά ακόμα και αυτό οδεύει προς την επίλυσή του.

Advertisement
Advertisement

Αν μπορούσαμε να φορτίζουμε για μόνο 5 λεπτά το ηλεκτρικό μας αυτοκίνητο και αυτή η φόρτιση να μας εξασφαλίζει 160 χιλιόμετρα αυτονομία, θα λέγαμε «το αγοράζω… χθες». Ούτως ή άλλως, τόσο χρόνο αν όχι περισσότερο περνάμε στα πρατήρια καυσίμου.

Η ισραηλινή εταιρεία, StoreDot φέρεται έτοιμη να προσφέρει αυτήν την καινοτόμο εξέλιξη στις μπαταρίες των EVs. Βρίσκεται στην αγορά εδώ και πάνω από 10 χρόνια και εξειδικεύεται στην κατασκευή μπαταριών ιόντων λιθίου που προορίζονται για ηλεκτρικά.

Πλέον, μοιάζει να εξελίσσει ένα κόνσεπτ χάρη στο οποίο όχι απλά θα φορτίζουμε το αυτοκίνητο στο «άψε-σβήσε», αλλά αυτό θα συμβαίνει για πάρα πολύ καιρό χωρίς η μπαταρία να υπερθερμαίνεται ή να μειώνεται σημαντικά η διάρκεια ζωής.

Advertisement
Advertisement

Η νέα αυτή εξέλιξη της StoreDot έχει ονομαστεί I-Beam XFC. Στο επίκεντρο αυτής της εξέλιξης βρίσκεται μία νέα τεχνολογία στοιχείων μπαταρίας, ονόματι 100in5, δηλαδή 100 μίλια (160 χιλιόμετρα) σε 5 λεπτά.

Ξεκινώντας με το hardware αυτού του συστήματος, πρόκειται για εξελιγμένα ηλεκτρόδια τα οποία ενσωματώνονται στα στοιχεία της μπαταρίας που με τη σειρά τους γίνονται ένα με τη μπαταρία.

Advertisement

Ακόμα ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό αυτής της ιδιαίτερης τεχνολογίας είναι το σύστημα ψύξης. Το I-Beam XFC έχει από πριν μπει στο αυτοκίνητο ενσωματωμένο ένα σύστημα ψύξης, με την ψύξη να έρχεται απευθείας από την αρχιτεκτονική κάθε στοιχείου της μπαταρίας.

Advertisement

Αυτή η τεχνολογική προσέγγιση έχει πολλά προτερήματα, αλλά το κυριότερο είναι ότι προλαμβάνει την υπερθέρμανση της μπαταρίας.

Είναι ευρέως γνωστό ότι οι μπαταρίες που δέχονται υπερταχεία φόρτιση δέχονται άμεσο αντίκτυπο στη διάρκεια της ζωής τους. Αυτό όμως δεν ισχύει με την λύση που φέρεται να έχει εξελίξει η StoreDot.

Χάρη σε αυτή τη νέα χημεία της ισραηλινής εταιρείας, οι μπαταρίες στις οποίες έχουν γίνει δοκιμές μέχρι τώρα έχουν φορτιστεί περίπου 1.200 φορές  και δεν είχαν καμία απώλεια ισχύος. Μάλιστα, λέγεται πως ο ρυθμός φόρτισής τους ήταν σταθερός.

Advertisement

Όλα τα παραπάνω ακούγονται φανταστικά, ειδικά από τη στιγμή που το μεγάλο πρόβλημα των περισσότερων με τα ηλεκτρικά είναι η αυτονομία και ο χρόνος φόρτισης.

Ωστόσο, παραμένει απλά ένα κόνσεπτ και η StoreDot δεν έχει αποκαλύψει επίσημα τη νέα της τεχνολογία. Η εταιρεία υπόσχεται πάντως, ότι το 2024 θα είναι σημείο-κλειδί για τη συγκεκριμένη διάταξη. Συν τοις άλλοις, πρόκειται να ξεκινήσουν οι επιδείξεις πάνω σε αυτοκίνητο.

Μέχρι να γνωρίζουμε περισσότερα για το I-Beam XFC και πώς δυνητικά θα αλλάξει εντελώς την κατεύθυνση των εταιρειών και των αυτοκινητοβιομηχανιών, μπορείτε να δείτε το επεξηγηματικό βίντεο παρακάτω.

Σίγουρα, οι μηχανικοί θα κατανοήσετε πολύ περισσότερα από όσα μπορούμε εμείς με απλά λόγια να εξηγήσουμε. Από την άλλη, οι καχύποπτοι θα θεωρήσουν όλα τα παραπάνω πολύ αισιόδοξα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ανταγωνιστής της Google βάζει τέλος στο άγχος της αυτονομίας
Έρχονται μπαταρίες με αυτονομία 1.200 χιλιομέτρων!
Αναζητείται λύση για τα ασυνόδευτα ηλεκτρικά στα πλοία