Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Αναζητείται λύση για τα ασυνόδευτα ηλεκτρικά στα πλοία

Ελλάδα 0:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αναζητείται λύση για τα ασυνόδευτα ηλεκτρικά στα πλοία

ΝΕΑ

Αναζητείται λύση για τα ασυνόδευτα ηλεκτρικά στα πλοία

ΝΕΑ

Να προχωρήσουν γρήγορα στην προώθηση ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν την ακτοπλοϊκή μεταφορά ασυνόδευτων ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει ζητήσει η ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί να βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, όμως ο χρόνος κυλά γρήγορα και εν όψει της καλοκαιρινής σεζόν, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί με το θέμα της μετακίνησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων με τα καράβια της ακτοπλοϊας.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τα τέλη του 2023, δεν υπήρχε κάποια οριζόντια απαγόρευση για τα ηλεκτρικά οχήματα. Σε αυτό που ίσχυε και επισημοποιήθηκε με την εγκύκλιο του Υπουργείου, 2322.3/79893/2023, που εκδόθηκε στις 14/11/2023, υπάρχει ένας ξεκάθαρος περιορισμός: Όλα τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα συμπεριλαμβανομένων των αμιγώς ηλεκτρικών και των (plug-in) υβριδικών, δεν μπορούν να μετακινηθούν ασυνόδευτα, κάτι που πρακτικά σημαίνει μια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τον ιδιοκτήτη τους αλλά και ταλαιπωρία.

Επίσης αναφέρεται ρητά πως κατά τη φόρτωση στο πλοίο των ηλεκτρικών και των υπόλοιπων οχημάτων με εναλλακτικά καύσιμα θα πρέπει να επισημαίνεται ο τύπος του συστήματος πρόωσής τους, η ακριβής θέση τους στο πλοίο η οποία θα πρέπει να μπορεί να ελέγχεται χωρίς εμπόδια από το σύστημα των καμερών του πλοίου και βέβαια να υπάρχει κατάλληλη σήμανση στο παρμπρίζ τους.

Advertisement
Advertisement

Ενδιαφέρον σημείο είναι πως η διασφάλιση ότι το αυτοκίνητο δεν έχει κάποια βλάβη ή φθορά στο σύστημα τροφοδοσίας καυσίμου ή στους συσσωρευτές του βαρύνει αποκλειστικά τον ιδιοκτήτη του και ο πλοιοκτήτης μπορεί να το εξασφαλίσει με τον τρόπο που αυτός θεωρεί κατάλληλο. Και αυτό γιατί στη χώρα μας δεν υπάρχει το ρυθμιστικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στις ασφαλιστικές εταιρείες να καλύψουν τυχόν ζημιές ή και καταστροφές σε πλοία που μπορούν να οφείλονται σε πυρκαγιές από ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Το πρόβλημα με τη μεταφορά όχι μόνο των BEV αλλά και των άλλων αυτοκινήτων που εμπίπτουν στην παραπάνω διάταξη, είναι ακόμα μεγαλύτερο για τους τουρίστες που επισκέπτονται με το BEV τους τη χώρα μας, τις εταιρείες ενοικίασης, αλλά και τις ξενοδοχειακές μονάδες, που δραστηριοποιούνται στα νησιά.

Έτσι λοιπόν θα χρειαστούν οι κατάλληλες παρεμβάσεις προκειμένου να δοθεί λύση σε αυτό το θέμα, χωρίς βεβαίως, να υποτιμώνται τόσο η επιβεβαιωμένη δυσκολία κατάσβεσης πυρκαγιάς σε ηλεκτρικό αυτοκίνητο, όσο και η ανάγκη ενίσχυσης των συστημάτων πυρασφάλειας και εκπαίδευσης του προσωπικού.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Όποιος πρόλαβε, πρόλαβε με τα ηλεκτρικά;
Τέλος οι επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά
Προσοχή: Μεγάλη απάτη στα διόδια της Αττικής Οδού