Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ford: Τα ρομπότ αναλαμβάνουν την φόρτιση (+video)

Ελλάδα 9:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ford: Τα ρομπότ αναλαμβάνουν την φόρτιση (+video)

ΝΕΑ

Ford: Τα ρομπότ αναλαμβάνουν την φόρτιση (+video)

ΝΕΑ

Για όσους δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την διαδικασία της φόρτισης, όπως για παράδειγμα οδηγοί ΑμΕΑ, η Ford δοκιμάζει έναν ρομποτικό μηχανισμό φόρτισης.

Advertisement
Advertisement

Μπορεί για τον περισσότερο κόσμο ο ανεφοδιασμός σε βενζίνη η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου να είναι μια απλή υπόθεση, όμως για κάποιες ειδικές ομάδες συνανθρώπων μας με μειωμένη κινητικότητα ή ηλικιωμένους υπάρχουν αρκετές δυσκολίες.

Απέναντι σε αυτό το μεγάλο κοινωνικό θέμα, η Ford δείχνει την ευαισθησία της, αναπτύσσοντας έναν πρωτότυπο ρομποτικό σταθμό για την φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η χρήση του γίνεται μέσω του smartphone από το εσωτερικό του αυτοκινήτου και επιτρέπει σε οδηγούς ΑμΕΑ να παραμένουν μέσα στο όχημα τους κατά την διάρκεια της φόρτισης ή να απομακρύνονται, ενώ το ρομπότ αναλαμβάνει να κάνει την δουλειά.

Advertisement
Advertisement

Η Ford δοκιμάζει το ρομποτικό σταθμό φόρτισης στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος για την ανάπτυξη hands-free λύσεων φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα και για πλήρως αυτόματη φόρτιση για αυτόνομα οχήματα.

Μετά τις πρώτες εργαστηριακές δοκιμές, οι ερευνητές της Ford δοκιμάζουν τώρα το ρομποτικό σταθμό φόρτισης σε πραγματικές συνθήκες. Μόλις ενεργοποιηθεί, το κάλυμμα του σταθμού ανοίγει και ο βραχίονας φόρτισης εκτείνεται προς τη θύρα με τη βοήθεια μιας μικροσκοπικής κάμερας. Για τη δοκιμή, οι οδηγοί είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν την κατάσταση φόρτισης μέσω της εφαρμογής FordPass.  Μετά τη φόρτιση, ο βραχίονας ανασύρεται στη θέση του.

Advertisement

Στο μέλλον, ο ειδικά κατασκευασμένος από το Πανεπιστήμιο του Ντόρτμουντ ρομποτικός σταθμός φόρτισης θα μπορούσε να εγκατασταθεί σε χώρους στάθμευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες, σε παρκινγκ αυτοκινήτων ή σε ιδιωτικές κατοικίες. Περαιτέρω εφαρμογές είναι δυνατό να περιλαμβάνουν ταχεία και αποδοτική φόρτιση εταιρικών στόλων. Η τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει φόρτιση οχημάτων υψηλότερης ισχύος σε πολύ μικρότερο χρόνο.

Κοιτώντας στο μέλλον, η διαδικασία θα μπορούσε να καταστεί πλήρως αυτοματοποιημένη, με ελάχιστη ή μηδενική εμπλοκή του οδηγού. Ο οδηγός απλά θα στέλνει το όχημα στο σταθμό φόρτισης, με την υποδομή να διασφαλίζει την αυτόνομη μετάβαση και επιστροφή από το προορισμό.

Advertisement

Στο δρόμο για την ηλεκτροκινητικότητα

Αυτό το ερευνητικό project συμπληρώνει τη δέσμευση της Ford στην ηλεκτροκινητικότητα που σε συνεργασία με τoν πάροχο του δικτύου φόρτισης IONITY θα επιδιώξει την περαιτέρω βελτίωση του ρομποτικού σταθμού φόρτισης.

Advertisement

Η Ford διερευνά επίσης ρομποτικές λύσεις φόρτισης σε συνδυασμό με την τεχνολογία Automated Valet Parking, η οποία παρουσιάστηκε πέρσι στην Έκθεση του Μονάχου, στη Γερμανία.

Τα ταχέως αναπτυσσόμενο Blue Oval Charging Network της Ford προσφέρει στους πελάτες πρόσβαση σε ένα δίκτυο άνω των 300.000 φορτιστών σε όλη την Ευρώπη. Για να βοηθήσει τους οδηγούς να βρουν τους σταθμούς φόρτισης και να πληρώνουν για τη φόρτιση, η πρόσβαση στο Ford Charge Assist μπορεί να γίνει μέσω της οθόνης αφής του συστήματος συνδεσιμότητας και ψυχαγωγίας SYNC 4 της Ford.

Για τους πελάτες επαγγελματικών οχημάτων, το Ford Pro Charging προσφέρει ειδικές λύσεις φόρτισης που ενσωματώνουν εξοπλισμό φόρτισης, έγκαιρη συντήρηση και λογισμικό διαχείρισης που βοηθούν στη μείωση χρονοβόρας γραφειοκρατίας και προγραμματισμού φόρτισης.

Η Ford πρόσφατα συμμετείχε μαζί με 27 εταιρείες σε μία έκκληση για να διασφαλιστεί ότι όλα τα νέα επιβατικά και van στην Ευρώπη θα έχουν μηδενικές εκπομπές από το 2035 και ζήτησε να θεσπιστούν στόχοι για την ανάπτυξη της υποδομής φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων ώστε να συμβαδίζει με τους ρυθμούς ανάπτυξης των ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Ford πιστεύει ότι απαιτείται μία ενιαία προσέγγιση που θα περιλαμβάνει τις κυβερνήσεις, τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία, τους παρόχους ενέργειας, τις τοπικές αρχές και τους καταναλωτές προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης, εύκολα προσβάσιμης και αποδοτικής υποδομής φόρτισης στο σπίτι, στο χώρο εργασίας και σε δημόσιους χώρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι λύσεις φόρτισης της Ford στην Ελλάδα και στην Ευρώπη
Τα πρώτα ηλεκτρικά Ford e Transit ήρθαν στην Ελλάδα (+video)
Δοκιμή: Ford Mustang Mach-E GT