Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σχεδόν έτοιμο ένα ακόμα ελληνικό drone – Πότε θα το δούμε;

Ελλάδα 7:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σχεδόν έτοιμο ένα ακόμα ελληνικό drone – Πότε θα το δούμε;

ΝΕΑ

Σχεδόν έτοιμο ένα ακόμα ελληνικό drone – Πότε θα το δούμε;

ΝΕΑ

Το Newsauto αποκαλύπτει το χρονοδιάγραμμα που βάσει του οποίου δύο ελληνικές εταιρείες εξελίσσουν ένα ακόμα drone που φτιάχνεται στην χώρα μας…

Advertisement
Advertisement

Τα drone έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους όλο και πιο συχνά και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στον πόλεμο της Ουκρανίας..

Αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο γνωστά UAV παγκοσμίως είναι το τουρκικό Μπαϊρακτάρ, την αποτελεσματικότατα του οποίου έχουμε δει και στην Ουκρανία, όπου επιχειρούν κατά των ρωσικών δυνάμεων. Είναι ξεκάθαρο πως το συγκεκριμένο όπλο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και θα το δούμε – όπως το έχουμε δει – σε πολλά πεδία μάχης.

Η αξία του συγκεκριμένου UAV ξεκινά από το ένα εκατομμύριο και φτάνει ακόμα και τα πέντε εκατομμύρια δολάρια (επιπλέον χρεώνεται ο επίγειος σταθμός ελέγχου 4 drones που κοστίζει 750.000), γεγονός που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ένας εκ των οποίων είναι και ο οπλισμός που διαθέτει. Την ώρα που οι γείτονες μοσχοπουλάνε το συγκεκριμένο όπλο, στην Ελλάδα γίνονται προσπάθειες να βγούνε διάφορα UAV και μάλιστα πολύ σύντομα.

Το τουρκικά Μπαιρακτάρ είναι αυτή τη στιγμή από τα πλέον μοσχοπουλημένα… drone στον κόσμο

Ετοιμάζεται το δικό της η ΕΑΒ

Advertisement
Advertisement

Πριν από έναν περίπου μήνα διαβάσατε και σχετικό άρθρο στο Newsauto, όπου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, επιβεβαίωσε ότι δοκιμαστικές πτήσεις ελληνικού drone θα πραγματοποιηθούν στα μέσα Οκτωβρίου, ενώ η παραγωγή του θα ξεκινήσει στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Πρόκειται για ένα drone το οποίο θα κατασκευάσει η ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία) με τη συνεργασία διαφόρων ελληνικών Πανεπιστημίων. Την ώρα όμως που αναμένουμε να πάρει σάρκα και οστά το συγκεκριμένο εγχείρημα, ένα ακόμα βρίσκεται στα σκαριά!

Το ελληνικό drone «Αρχύτας» της ΕΑΒ βρίσκεται σε πρωτότυπη μορφή

Στον αέρα το καλοκαίρι του 2023!

Μάλιστα αν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τότε δεν αποκλείεται σε λιγότερο από ένα χρόνο να το δούμε στον ουρανό σε κανονική μορφή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το μήνα που διανύουμε θα εγκριθούν συγκεκριμένα κονδύλια από το Κράτος που αφορούν σε καινοτομίες. Αν και εφόσον δοθεί η έγκριση τότε η υλοποίηση του ελληνικού drone, πίσω από το οποίο βρίσκονται δύο ελληνικές εταιρείες, θα μπει στην τελική ευθεία.

Advertisement

Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο UAV βρίσκεται στη φάση της προ υλοποίησης. Ήδη το «σκάφος» υπάρχει και πετάει αλλά θα πρέπει να τροποποιηθεί σε ποσοστό σχεδόν 30% για να πάρει την τελική του μορφή.

Σύμφωνα και πάλι με το χρονοδιάγραμμα, αρχικά θα κατασκευαστεί σε κλίμακα 1 προς 6 και θα παρουσιαστεί επίσημα πριν από το καλοκαίρι του 2023. Από εκεί και πέρα αναμένεται να είναι έτοιμο στο 100% προς τα τέλη του καλοκαιριού (2023).

Το τουρκικό Μπαϊρακτάρ

Φτιάχνουμε drone από τη δεκαετία του ’80

Advertisement

Να σημειώσουμε πως το εν λόγω drone θα είναι αντίστοιχο με το τουρκικό. Με λίγα λόγια θα μπορεί να πετάει στο πεδίο της μάχης να μεταδίδει εικόνα και να κουβαλά πολεμικό εξοπλισμό.

Τέλος να σημειώσουμε πως στην Ελλάδα κατασκευάστηκαν drone τη δεκαετία του ’80. Μάλιστα τα συγκεκριμένα (ΠΗΓΑΣΟΣ) πετούν ακόμα και σήμερα ενώ επιχειρούν καθημερινά στην περιοχή του ανατολικού Αιγαίου.

Το ελληνικό drone Πηγασος ΙΙ έχιε παραχθεί σε 4 μονάδες (πηγή φωτό: defence-point.gr)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γέμισε η Ελλάδα με πολυτελή αυτοκίνητα από την Ουκρανία
Τα νέα της πιάτσας, 353…
Με 2.039 ίππους η Lotus Evija θέλει τίτλο (+video)

Advertisement