Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Εθνικισμός των Τούρκων και στα αυτοκίνητα

Ελλάδα 23:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Εθνικισμός των Τούρκων και στα αυτοκίνητα

ΝΕΑ

Εθνικισμός των Τούρκων και στα αυτοκίνητα

ΝΕΑ

Δείτε ποια μοντέλα κυριάρχησαν στις πωλήσεις το πρώτο μισό του έτους, και που παράγονται.

Advertisement
Advertisement

Ο νέος, αντιδυτικός εθνικισμός που διακατέχει μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας φαίνεται πως αποτυπώνεται και στην αγορά αυτοκινήτου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Διανομέων ΑυτοκινήτωνΤουρκίας(ODD), οι Τούρκοι καταναλωτές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα οχήματα που κατασκευάζονται σε εγχώριες παραγωγικές μονάδες, αποσύροντας σταδιακά το ενδιαφέρον τους για τα εισαγόμενα τετράτροχα.

Ενδεικτικά, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, δεύτερο δημοφιλέστερο SUV ήταν το Fiat Tipo, που στη γείτονα χώρα σταδιοδρομεί με την ονομασία “Egea Cross” και παράγεται από την αυτοκινητοβιομηχανία Tofas στο εργοστάσιο στην Προύσα. Η εμπορική διάθεση του μοντέλου στην Τουρκία ξεκίνησε στις αρχές του 2021, με τις συνολικές ταξινομηθείσες μονάδες μέχρι και τον Ιούνιο να φτάνουν τις 9.014. Πρωταθλητής στα SUV είναι το Dacia Duster, με το προβάδισμά του ωστόσο, έναντι του Tipo Cross να περιορίζεται σε μόλις 309 μονάδες.

Advertisement
Advertisement

Σε επίπεδο πρώτου εξαμήνου, οι ταξινομήσεις του Toyota C-HR – που κατασκευάζεται στο εργοστάσιο Toyota Motor Manufacturing Turkey (TMMT), στην επαρχία Σαγγαρίου της βορειοδυτικής Τουρκίας – ανήλθαν σε 1.561, όταν αυτές του ολοκαίνουριου Hyundai Bayon έφτασαν τις 685, σε μόλις ένα μήνα εμπορικής παρουσίας. Το νοτιοκορεατικό compact SUV περνάει τη γραμμή συναρμολόγησης της Hyundai Assan στην επαρχία Κοτζαέλι, με την εταιρεία να προσβλέπει σε 6.500 ταξινομήσεις μέχρι το τέλος του έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΣΤΑ

Όπως αναφέρει το τουρκικό ειδησεογραφικό Μέσο, Dailysabah, η ενδεχόμενη επίτευξη του συγκεκριμένου αριθμού, θα ενισχύσει σημαντικά το μερίδιο των εγχώρια παραχθέντων μοντέλων.

Advertisement

Ανάρπαστα στη γείτονα χώρα γίνονται και τα εγχώρια παραγωγής  hatchbacks, με αιχμή του δόρατος το Renault Clio που συνιστά το μοντέλο με τις περισσότερες ταξινομήσεις (17.907) στο συγκεκριμένο segment. Πολύ καλές επιδόσεις και για το Hyundai i20 με 8.120 μονάδες. Σημειωτέον ότι το Clio παράγεται στο εργοστάσιο Oyak Renault στην Προύσα και τo νοτιοκορεατικό supermini στην επαρχία Κοτζαέλι.

Advertisement

Εντός της Τουρκίας κατασκευάζεται και το best-seller (29.515 μονάδες) sedan της Τουρκίας, Fiat Tipo που όπως και η crossover εκδοχή του παράγεται στην Προύσα. Δεύτερο ανέρχεται το Toyota Corolla (25.931) από την επαρχία Σαγγαρίου, όταν τα Renault Megane και Honda Civic κατέλαβαν την τρίτη (16.311) και πέμπτη θέση αντίστοιχα (12.786).

Το πρώτο μισό του έτους, ταξινομήθηκαν 310.000 καινούρια αυτοκίνητα, με τα περισσότερα από αυτά (41,3%) να είναι sedan. Το μερίδιο των SUV ήταν 34,1%, όταν αυτό των hatchback περιορίστηκε στο 22,6%.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τουρκία: Η λύση στην έλλειψη τσιπ βρίσκεται στην πολεμική βιομηχανία
Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία η επένδυση της VW στην Ελλάδα
Εκεί εξάγει η Τουρκία τα λεωφορεία της