Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έρχονται αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων!

Ελλάδα 10:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έρχονται αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων!

ΝΕΑ

Έρχονται αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων!

ΝΕΑ

Το αυξημένο κόστος επισκευών αλλά και η άνοδος των τιμών στις αποζημιώσεις ολικής – μερικής κλοπής αυξάνουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Advertisement
Advertisement

Πολλοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος ασφάλισης ενός αυτοκινήτου που έχουν να κάνουν κυρίως με τις πρόσθετες καλύψεις που περιλαμβάνουν την ολική ή μερική κλοπή, την θραύση κρυστάλλων, την οδική βοήθεια, την κάλυψη επισκευής ιδίων ζημιών, κ.ά. Ωστόσο η ενεργειακή κρίση και η άνοδος των τιμών λιανικής τόσο στα καινούρια και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα όσο και στα ανταλλακτικά έχουν προκαλέσει ένα «ντόμινο» αύξησης του κόστους στις ασφαλιστικές εταιρείες  η οποία για να καλύψουν τα αυξημένα κόστη θα αυξήσουν ή έχουν ήδη αυξήσει τις τιμές στα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Ειδικότερα το αυξημένο κόστος των επισκευών οδηγούν σε αύξηση των αποζημιώσεων από τις ασφαλιστικές εταιρείες και επακόλουθα στην αύξηση των ασφαλίστρων. Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση στις τιμές των ανταλλακτικών των αυτοκινήτων, οι οποίες σημειώνουν άνοδο 6% σε σχέση με το 2020 και 44% σε σχέση με το 2013, σύμφωνα με έρευνα από τον Οργανισμό Ασφάλισης της Γερμανίας (GDV).

Advertisement
Advertisement

Επίσης η ύπαρξη τελευταίων και ακριβών τεχνολογικών στα καινούρια αυτοκίνητα ανεβάζουν το κόστος όπως επίσης και η χρησιμοποίηση καλύτερων αλλά ακριβότερων υλικών. Ενδεικτικά, οι τιμές αντικατάστασης του πορτμπαγκάζ έχουν αυξηθεί κατά 60%, ενώ ακόμα περισσότερο έχουν αυξηθεί οι τιμές για φωτιστικά σώματα (67%). Είναι εύκολο λοιπόν να αντιληφθεί κανείς αν ένα αυτοκίνητο πρέπει να αποζημιωθεί εξαιτίας κάποιας κακοκαιρίας ή πλημμύρας το κόστος επισκευής του μπορεί να είναι υπέρογκο και να ξεπερνά ακόμη και την αξία που έχει εκτιμηθεί για ολική κλοπή ή καταστροφή!

Επίσης η ύπαρξη αμιγώς ή συνδυαστικών ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης (υβριδικά και plug-in υβριδικά μοντέλα) ανεβάζουν στα ύψη τις τιμές απόκτησης των συγκεκριμένων αυτοκινήτων και αν ο ιδιοκτήτης τους επιθυμεί πρόσθετες καλύψεις τότε το κόστος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου θα είναι κάπως «τσουχτερό».

Παράλληλα η αύξηση των τιμών που καταγράφεται στα καινούρια αυτοκίνητα εξαιτίας πολλών παραγόντων έχει επίσης ανεβάσει τα κόστη των αποζημιώσεων σε περίπτωση ολικής κλοπής με αποτέλεσμα να παρασύρεται προς τα επάνω και το κόστος ασφάλισης.

Advertisement

Την ίδια εικόνα καταγράφουν και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα καθώς και σε εκείνα καταγράφεται μεγάλη άνοδος τιμών οπότε αυξάνεται και το κόστος των ασφαλίστρων…

Ένα επιπλέον παράγοντας που αυξάνει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ένα αυτοκίνητο είναι ο τόπος διαμονής του ιδιοκτήτη. Οι ασφαλιστικές εταιρείες γνωρίζουν σε ποιες περιοχές καταγράφονται τα περισσότερα τροχαία ατυχήματα με αποτέλεσμα να παρέχουν σημαντικές εκπτώσεις σε ιδιοκτήτες που κινούνται σε χωριά ή νησιά με χαμηλά ποσοστά τροχαίων ατυχημάτων. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που μένουν σε μεγάλες πόλεις αναγκάζονται να πληρώσουν ακριβότερα συμβόλαια λόγω υψηλού ρίσκου

Advertisement

Στην Ελλάδα βέβαια έχει παρατηρηθεί το γεγονός κάποιοι ιδιοκτήτες να δηλώνουν ως μόνιμη κατοικία το εξοχικό τους ώστε να πληρώνουν χαμηλότερο ασφάλιστρο! Βέβαια κάτι τέτοιο σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος μπορεί να αποβεί μοιραίο για τον ιδιοκτήτη του οχήματος με πλαστή δήλωση τόπου διαμονής και η ασφαλιστική να στραφεί εναντίον του

Ο τύπος του οχήματος, τα κυβικά και η ιπποδύναμη αποτελούν επίσης σημαντικούς παράγοντες για την διαμόρφωση της τιμής κάποιου ασφαλιστικού συμβολαίου και μάλιστα αν πρόκειται για κάποιο σπορ μοντέλο επιδόσεων που ο ιδιοκτήτης του έχει συμπεριλάβει και επιπλέον καλύψεις (μικτή ασφάλεια, κ.ά.) τότε αυτομάτως αυξάνεται το κόστος ασφάλισης.

Παράλληλα στη διαμόρφωση του τελικού ασφαλίστρου σημαντικό ρόλο παίζει η ηλικία του οδηγού, που είναι από τα πιο σημαντικά κριτήρια στη διαμόρφωση του ασφαλιστικού προγράμματος. Ένας νέος οδηγός, πέρα από το επασφάλιστρο που πληρώνει, είναι πιο επιρρεπής σε ατυχήματα. Γι’ αυτόν τον λόγο οι πιο νέοι και άπειροι οδηγοί πληρώνουν μεγαλύτερα ασφάλιστρα έναντι άλλων μεγαλύτερων σε ηλικία έμπειρων οδηγών. Εάν ο οδηγός έχει το δίπλωμα για λιγότερο από ένα έτος, πληρώνει επασφάλιστρο μέχρι να συμπληρώσει τα 23 έτη του.

Advertisement

Τέλος, όσο μικρότερη είναι η διάρκεια ασφάλισης τόσο υψηλότερα θα είναι τα ασφάλιστρα. Ένα ετήσιο ασφαλιστικό συμβόλαιο προσφέρει έκπτωση έως και περίπου 40% σε σχέση με μία μηναία ή τριμηνιαία ασφάλιση και περίπου 20% σε σχέση με την εξάμηνη ασφάλιση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σοκ ο λογαριασμός για τους ιδιοκτήτες οχημάτων το 2022!
Ερχονται πρόστιμα για ασφάλειες, Τέλη και ΚΤΕΟ…
Έτσι θα αποζημιωθείτε για ζημιές από καιρικά φαινόμενα