Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έρχεται το BYD Han

Ελλάδα 6:07
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έρχεται το BYD Han

ΝΕΑ

Έρχεται το BYD Han

ΝΕΑ

Ο κινεζικός όμιλος BYD φέρνει τη ναυαρχίδα του, το μοντέλο Han, στην Ευρώπη. Εκτός από την ανταγωνιστική τιμή, το Han, έχει μια νέα σούπερ μπαταρία.

Advertisement
Advertisement

Ο ανταγωνιστής του Model S από την Κίνα έρχεται στην Γερμανία και έχει το όνομα Han

Ο όμιλος BYD (Build Your Dreams), με έδρα την πόλη Shenzhen της Κίνας, δεν είναι μόνο κατασκευαστής αυτοκινήτων, λεωφορείων και τρένων, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς μπαταριών στον κόσμο.

Εκτός όμως από μπαταρίες, το μεγάλο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου περιλαμβάνει και εξαρτήματα για ηλεκτρονικά προϊόντα όπως smartphone και υπολογιστές. Το φθινόπωρο του 2022, η BYD κάνει το επόμενο βήμα και σχεδιάζει να λανσάρει μια σειρά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου του BYD Han, ενός πολυτελούς σεντάν με σχεδόν ίδιες διαστάσεις με το Model S της Tesla.

Advertisement
Advertisement

Με μήκος σχεδόν πέντε μέτρα, το BYD Han στοχεύει στην μεσαία κατηγορία. Η σχεδίαση του, μοιάζει με coupe με μακριά οροφή, προέρχεται από την πένα Γερμανού: Ο Wolfgang Egger, επικεφαλής σχεδιαστής της BYD, ήταν προηγουμένως υπεύθυνος για τη σχεδίαση στην Alfa Romeo, Audi και Lamborghini, μεταξύ άλλων. Χαρακτηριστικό του είναι τα πολύ λεπτά φωτιστικά σώματα μπροστά και πίσω, που συνδέονται μπροστά με χρωμιωμένο κλιπ και πίσω με συνεχόμενη λωρίδα LED.

Advertisement

Το εσωτερικό είναι αξιοπρεπές αλλά όχι υπερβολικά φουτουριστικό. Τα πλήρως ψηφιακά και διαμορφώσιμα (σε εμφάνιση) όργανα είναι εκεί. Για τις λειτουργίες πολυμέσων και του ελέγχου του οχήματος υπάρχει μια μεγάλη οθόνη αφής 15,6 ιντσών σε οριζόντια μορφή στο ταμπλό. Μεμονωμένες λειτουργίες όπως το αυτόματο σύστημα στάθμευσης, τα προγράμματα οδήγησης ή η ένταση ήχου μπορούν να γίνουν χρησιμοποιώντας κουμπιά και χειριστήρια στην κεντρική κονσόλα, τα οποία είναι ομαδοποιημένα γύρω από τον διακόπτη επιλογής ταχυτήτων. Ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού, υπάρχει επίσης ένα υψηλής ποιότητας ηχοσύστημα Dynaudio.

Advertisement

Η BYD προσφέρει το Han σε δύο παραλλαγές με ένα μοτέρ εμπρός και την κίνηση ή με δύο κινητήρες/τετρακίνητο. Η βασική έκδοση FWD έχει ισχύ 241 ίππων, με τον πρόσθετο ηλεκτροκινητήρα για τον πίσω άξονα να ανεβάζει την δύναμη στους 510 ίππους. Tο τετρακίνητο BYD κάνει τα 0-100 χλμ/ώρα σε 3,9 δευτερόλεπτα, ενώ η έκδοση με κίνηση στους εμπρός τροχούς χρειάζεται 7,9 δευτερόλεπτα.

Τα δύο μοντέλα, φορούν την ίδια μπαταρία, η οποία έχει το όνομα «Blade Battery». Η μπαταρία φωσφορικού σιδήρου λιθίου, χωρητικότητας 85,4 kWh, έχει αυτονομία έως 715 χιλιόμετρα σύμφωνα με τον κινεζικό κύκλο μέτρησης. Στην πράξη, είναι 400 έως 500 χιλιόμετρα.

Advertisement

Στην Κίνα περίπου 40.000 ευρώ

Το BYD Han ανεφοδιάζεται σε σταθμούς γρήγορης φόρτισης με μέγιστη ισχύ 120 kW, η φόρτιση από 30 έως 80% γίνεται σε 30 λεπτά, μια αξιοπρεπής αλλά όχι υπερβολικά εντυπωσιακή τιμή. Το Han διαθέτει επίσης μια ενσωματωμένη πρίζα AC για συσκευές με μέγιστη ισχύ 2 kW και επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως οικιακό τροφοδοτικό έκτακτης ανάγκης.

Αυτό που θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η τιμή στην οποία η BYD θα διαθέτει το Han στη Γερμανία. Γιατί στην Κίνα, το όχημα είναι αρκετά φθηνό σε σχέση με την τεχνολογία και τις επιδόσεις που προσφέρει. Έτσι το προσθιοκίνητο Han κοστίζει 41.950 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Για ποιον λόγο η BYD φοβίζει τους ανταγωνιστές της;
Oι Κινέζοι αλλάζουν τα πάντα στο κράτημα των ηλεκτρικών (+video)
Πως κάνουν οι Κινέζοι πιο πλούσιους τους Αμερικάνους;