Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το Land Rover Defender με υδρογόνο;

Ελλάδα 5:23
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το Land Rover Defender με υδρογόνο;

ΝΕΑ

Το Land Rover Defender με υδρογόνο;

ΝΕΑ

Η Jaguar Land Rover είναι αποφασισμένη να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και επομένως εστιάζει τόσο στα επαφορτιζόμενα ηλεκτρικά όσο και στα υδρογονοκίνητα.

Advertisement
Advertisement

Στην πρίζα μπαίνει η Land Rover, η οποία όπως ανακοίνωσε πρόσφατα μέχρι το 2030 θα διαθέτει αποκλειστικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αντίστοιχη πολιτική υιοθετεί και η Jaguar, η οποία, ωστόσο, σφίγγει περαιτέρω τη θηλιά θέτοντας ως ορόσημο τα μέσα της τρέχουσας δεκαετίας.

Όπως, ωστόσο, έχει εξαγγελθεί με κάθε επισημότητα, στο επίκεντρο της JLR είναι και το υδρογόνο. Η εξέλιξη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και πλέον το μόνο που απομένει είναι η τμηματική παρουσίαση των πρωτότυπων οχημάτων.

Ανάμεσα σε αυτά και το Land Rover Defender Hydrogen, το οποίο εντός του τρέχοντος μήνα θα δοκιμαστεί στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Advertisement
Advertisement

Τεχνικές πληροφορίες για το μοντέλο δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας και τα μοναδικά στοιχεία απορρέουν από ένα βίντεο της μάρκας. To Defender Hydrogen ενσωματώνει δύο δεξαμενές υδρογόνου υψηλής πίεσης πλαισιωμένες από μια μπαταρία που λειτουργεί επικουρικά και «συγκεντρώνει» την ανακτώμενη ενέργεια κατά την πέδηση. Οι κυψέλες καυσίμου εδρεύουν εκεί που βρίσκεται ο κινητήρας της συμβατικής έκδοσης.

Όπως αναφέρει η βρετανική εταιρεία, τα υδρογονοκίνητα οχήματα «έχουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως είναι ο ταχύτατος ανεφοδιασμός και οι ελάχιστες απώλειες αυτονομίας σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες». Ένα από τα εμπόδια που θα κληθούν να υπερβληθούν είναι το υποανάπτυκτο δίκτυο σημείων ανεφοδιασμού.  Σύμφωνα, όμως, με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), έως το τέλος της δεκαετίας τα δημοσίως προσβάσιμα σημεία ανεφοδιασμού με υδρογόνο θα είναι περισσότερα από 10.000.

Advertisement

Υπενθυμίζεται πως το Land Rover Defender προσφέρεται (σ.σ. και στη χώρα μας) και σε plug-in υβριδική έκδοση, υπό την ονομασία P400e. Κινείται από έναν ηλεκτροκινητήρα 142 PS και έναν 2λιτρο 4κύλινδρο 300 PS που συνδυαστικά παράγουν 404 PS.

Το 0-100 χλμ./ώρα έρχεται σε 5,6 δλ. η τελική φτάνει τα 210 χλμ./ώρα και η μπαταρία ενεργειακής χωρητικότητας 19,2 kWh προσφέρει μέχρι και 43 χλμ. ηλεκτρικής αυτονομίας.

Advertisement

Τέλος, μέσα στα επόμενα χρόνια ενδέχεται να δούμε και αμιγώς ηλεκτρική (επαναφορτιζόμενη) έκδοση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η E-Type V12 του 1971αξίζει την προσοχή κάθε συλλέκτη Jaguar (VIDEO)
Πρώτη δοκιμή: Land Rover Discovery Sport P300e PHEV
Η Jaguar και το δημιουργικό ταλέντο στη νέα καμπάνια της F-PACE

Advertisement