Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Έρχεται η ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Ελλάδα 17:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έρχεται η ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Mobility

Έρχεται η ασύρματη φόρτιση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Mobility

Βρίσκετε την διαδικασία φόρτισης ιδιαίτερα βαρετή και μπελαλίδικη διαδικασία; Ειδικότερα όταν πρέπει να βγάζετε το καλώδιο από το πορτμπαγκάζ;

Advertisement
Advertisement

Κάντε λίγη υπομονή αφού οι ειδικοί στα τμήματα R&D των εταιρών έχουν την λύση. Και αυτή δεν είναι άλλη από την ασύρματη φόρτιση κατά την οποία το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο θα σταθμεύει απλά πάνω από μια επαγωγική πλάκα και θα φορτίζει δίχως καλώδιο. Έτσι, απλά όπως φορτίζουν τα smartphones σε μια wireless θέση.

Μία από τις εταιρίες που ετοιμάζονται να λανσάρουν μέσα στα επόμενα χρόνια σύστημα ασύρματης φόρτισης είναι η Volvo. Ήδη οι δοκιμές έχουν προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Συγκεκριμένα, ένας μικρός στόλος πλήρως ηλεκτρικών Volvo XC40 Recharge θα χρησιμοποιείται από την Cabonline, τη μεγαλύτερη εταιρεία ταξί στη Σκανδιναβία, και θα φορτίζεται ασύρματα σε σταθμούς στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Advertisement
Advertisement

Η φόρτιση ξεκινά αυτόματα όταν ένα συμβατό όχημα σταθμεύει πάνω από μια βάση φόρτισης που είναι ενσωματωμένη στο δρόμο, επιτρέποντας στους οδηγούς να φορτίζουν άνετα χωρίς να βγουν από το αυτοκίνητό τους. Για την εύκολη ευθυγράμμιση του αυτοκινήτου με την επιφάνεια φόρτισης, η Volvo Cars θα χρησιμοποιήσει το σύστημα κάμερας με κάλυψη 360 μοιρών.

Για τα XC40 Recharge, η ισχύς ασύρματης φόρτισης θα είναι μεγαλύτερη από 40 kW, καθιστώντας τις ταχύτητες φόρτισης περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερες από έναν ενσύρματο φορτιστή AC 11 kW και σχεδόν τόσο γρήγορες όσο ένας ενσύρματος γρήγορος φορτιστής 50 kW DC. Οι σταθμοί φόρτισης προέρχονται από την Momentum Dynamics, κορυφαίο πάροχο συστημάτων ασύρματης ηλεκτρικής φόρτισης.

Advertisement

Συνολικά, τα αυτοκίνητα Volvo θα χρησιμοποιούνται για περισσότερες από 12 ώρες την ημέρα και θα οδηγούν 100.000 χιλιόμετρα ετησίως, γεγονός που καθιστά επίσης αυτό το πρώτο τεστ ανθεκτικότητας πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων Volvo σε ένα σενάριο εμπορικής χρήσης.

Advertisement

«Η Ζώνη Πράσινης Πόλης του Γκέτεμποργκ μάς επιτρέπει να δοκιμάσουμε συναρπαστικές νέες τεχνολογίες σε πραγματικό περιβάλλον και να τις αξιολογήσουμε με την πάροδο του χρόνου για μια πιθανή μελλοντική ευρύτερη εισαγωγή», δήλωσε ο Mats Moberg, επικεφαλής Έρευνας και Εξέλιξης της Volvo Cars. «Η δοκιμή νέων τεχνολογιών φόρτισης μαζί με επιλεγμένους συνεργάτες είναι ένας καλός τρόπος αξιολόγησης εναλλακτικών επιλογών φόρτισης για τα μελλοντικά μας αυτοκίνητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πότε θα μπορούμε να φορτίσουμε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δίχως καλώδιο;
Auto-Survivor: Ποιες αυτοκινητοβιομηχανίες θα καταφέρουν να επιβιώσουν;
Η ζωή μας πίσω από μία οθόνη. Και ως οδηγοί.