Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ερχεται Ελλάδα η τεράστια Tata;

Ελλάδα 0:19
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ερχεται Ελλάδα η τεράστια Tata;

ΝΕΑ

Ερχεται Ελλάδα η τεράστια Tata;

ΝΕΑ

Ένας ιδιαίτερα σημαντικός παίκτης της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας έχει μπει ήδη σε συνομιλίες, ενώ η επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού στην Ελλάδα, είχε τη σημασία της και για τον κλάδο του αυτοκινήτου.

Advertisement
Advertisement

Ένας ιδιαίτερα σημαντικός παίκτης της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας έχει μπει ήδη σε συνομιλίες με χώρες για το που θα επενδύσει τα δισεκατομμύρια που έχει ήδη έτοιμα για μία τέτοια επένδυση.

Μεταξύ άλλων, η επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και η απόφαση της χώρας του να καταστεί η Ελλάδα και επισήμως ο κεντρικός διακομετακομιστικός κόμβος της Ινδίας προς την Ευρώπη, ανοίγει τις πύλες και για την Tata, που θέλει να μπεί Ευρώπη…

Η Tata Motors, -η οποία είναι ο ιδιοκτήτης της πρώην Βρετανικής Jaguar Land Rover και μεγαλομέτοχος -της επίσης βρετανικής Aston Martin -είναι μια ινδική πολυεθνική ομάδα εταιρειών με έδρα στο Μουμπάι.

Advertisement
Advertisement

Ιδρύθηκε το 1868 και είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα της Ινδίας, με προϊόντα και υπηρεσίες σε περισσότερες από 150 χώρες και λειτουργίες σε 100 χώρες σε έξι ηπείρους. Το 2022, τα ετήσιες έσοδα της Tata Group ανήλθαν σε 128 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ είχε 935.000 εργαζόμενους.

Στον Ευρωπαϊκό χάρτη για την κατασκευή της μονάδας παραγωγής έχουν μπει πολλές χώρες με τις πληροφορίες να αναφέρουν και την Ελλάδα.

Advertisement

Παράλληλα, σύμφωνα λοιπόν με όσα αναφέρει το BBC, τα ανώτατα στελέχη της Tata Motors, βρίσκονται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και τον Βρετανό Πρωθυπουργό με Ινδική καταγωγή Ρίσι Σούνακ.  Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, τα δύο μέρη είναι πολύ κοντά στο να συμφωνήσουν τους όρους και να υπογράψουν το τελικό κείμενο.

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το νέο εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών για αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα, ωστόσο αναμένεται να δημιουργηθούν 9.000 νέες θέσεις εργασίας σε αυτό.

Advertisement

Η βρετανική κυβέρνηση προσέφερε στην Tata πακέτο κινήτρων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών στερλινών για να προσελκύσει την επένδυση.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από την πρόσφατη ανακοίνωση- προειδοποίηση του Ομίλου Stellantis ότι ίσως να χρειαστεί να κλείσει το εργοστάσιο της Vauxhall (σημ.: Opel) στο Ηνωμένο Βασίλειο εάν η κυβέρνηση δεν επαναδιαπραγματευτεί την αμφιλεγόμενη συμφωνία για το «Brexit».

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του Ομίλου, εάν δεν επανεξεταστούν κάποιοι όροι αυτής, το κόστος κατασκευής των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων του εκεί «θα γίνει μη ανταγωνιστικό και μη βιώσιμο και οι εγκαταστάσεις του εργοστασίου θα κλείσουν».

Advertisement

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι ιδιοκτήτες της Range Rover φέρνουν το αυτοκίνητο των 10.000 ευρώ
Η Tata αγοράζει εργοστάσιο της Ford στην Ινδία
Η Tata θα παράγει τους δικούς της ημιαγωγούς και μπαταρίες