Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Tata αγοράζει εργοστάσιο της Ford στην Ινδία

Ελλάδα 9:57
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Tata αγοράζει εργοστάσιο της Ford στην Ινδία

ΝΕΑ

Η Tata αγοράζει εργοστάσιο της Ford στην Ινδία

ΝΕΑ

Ένα δίμηνο μετά την απόφαση της Ford να αφήσει την αγορά της Ινδίας, έφθασε η ώρα να πουλήσει το ένα από τα δύο εργοστάσια της.

Advertisement
Advertisement

Αγοραστής η Tata Motors που θα το μετατρέψει σε εργοστάσιο παραγωγής EV.

Με γεμάτο πορτοφόλι, η Tata Motors (ιδιοκτήτρια της Jaguar Land Rover) αποφάσισε να προχωρήσει στην εξαγορά του εργοστασίου, που μέχρι πρότινος ανήκε στην Ford. Όλα αυτά στην Ινδία, όπου η Tata έχει μεγάλη απήχηση και ισχύ, ενώ πρόσφατα άντλησε κεφάλαιο ύψους ενός δις από την ιαπωνική TPG, με σκοπό να επενδύσει στην ηλεκτροκίνηση. Η συγκυρία ήταν ιδανική για τους Ινδούς, που βρήκαν πρόσφορο έδαφος από την αποχώρηση της Ford (λιγότερο από 2% μερίδιο στην τοπική αγορά) και θα αποκτήσουν το εργοστάσιο μαζί με τη γη και τα assets, έναντι μόλις 100 εκ. ευρώ.

Advertisement
Advertisement

Η Ford πάντως, έχει άλλο ένα εργοστάσιο στην κατοχή της -επί ινδικού εδάφους- το οποίο κατασκευάζει κινητήρες για τις αγορές εκτός Ινδίας. Αυτό θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και δεν επηρεάζεται από τις κινήσεις στη σκακιέρα μεταξύ των δύο. Αυτό που αλλάζει επί της ουσίας, είναι η Tata Motors που δυναμώνει αρκετά και είναι έτοιμη να αποκτήσει μεγάλη δυναμική όσον αφορά την ηλεκτροκίνηση, την κατασκευή μπαταριών και νέα πλαίσια για να βασιστούν τα μελλοντικά ηλεκτρικά της μοντέλα.

Στο πλευρό της έχει φυσικά και την κυβέρνηση της Ινδίας, που στηρίζει την Tata και βάζει… τρικλοποδιές στις εταιρείες από το εξωτερικό (υψηλοί φόροι), με σκοπό να χτίσει ένα λαμπρό οικονομικό μέλλον για την τοπική οικονομία. Οι Ινδοί είναι σε θέση να παράγουν συνολικά 300.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα ετησίως, και σύντομα ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στις 400.000 με τη βοήθεια και του νέου εργοστασίου, που επί 20 χρόνια λειτουργούσε υπό τα σήματα της Ford.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
VW: Σταματούν εργοστάσια λόγω της Ουκρανίας
Η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να «τινάξει στον αέρα» την ηλεκτροκίνηση!
F1: Τέλος στο Grand Prix της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία;