Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Επίσημο: Αυτό είναι το νέο Ford E-Transit Courier

Ελλάδα 5:03
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Επίσημο: Αυτό είναι το νέο Ford E-Transit Courier

ΝΕΑ

Επίσημο: Αυτό είναι το νέο Ford E-Transit Courier

ΝΕΑ

Με επένδυση στην ηλεκτροκίνηση και στα εργοστάσιά της σε Τουρκία και Ρουμάνια, η Ford Pro, το τμήμα επαγγελματικών μοντέλων της εταιρείας παρουσίασε το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό E-Transit Courier.

Advertisement
Advertisement

Ο Hans Schep, Γενικός Διευθυντής της Ford Pro Ευρώπης, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ευδιάθετος στον χώρο όπου υπήρχε το νέο E-Transit Courier, το καινούργιο επαγγελματικό μοντέλο της εταιρείας, κατά τη διάρκεια της αρχικής παρουσίασής του στον Τύπο.

Πλάι του υπήρχαν δύο ολοκληρωμένα αυτοκίνητα τοποθετημένα με τρόπο ώστε να είναι εμφανή τόσο το εμπρός μέρος του αμαξώματος όσο και το πίσω και ο χώρος μεταφοράς.

Ο Schep αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι το καινούργιο E-Transit Courier, η εισαγωγική εκδοχή τού βαν μοντέλου, για τη Ford και για το πόσα σημαντικά αντιπροσωπεύει γι’ αυτή στην κατηγορία των επαγγελματικών οχημάτων.

Advertisement
Advertisement

Όταν τελείωσε τη σύντομη αναφορά του σε αυτό, έδωσε τον λόγο στον Ted Cannis, Διευθύνων Σύμβουλο της Ford Pro. Αυτός αναφέρθηκε στο βραχυμεσοπρόθεσμο επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρείας για την ανάπτυξη των νέων αμιγώς ηλεκτροκίνητων μοντέλων της από το 2024 και έπειτα. Όπως είπε, συνολικά πρόκειται να επενδυθούν 15 δισεκατομμύρια ευρώ γι’ αυτόν το σκοπό τα προσεχή χρόνια.

Το Ford E-Transit Courier
Αρχικά, πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα νέο μοντέλο αλλά για μια καινούργια πλατφόρμα η οποία περιλαμβάνει τόσο το όχημα όσο και το λογισμικό, το σέρβις και τη γενικότερη υποστήριξη για το αυτοκίνητο και τον ιδιοκτήτη.

Advertisement

Σε ό,τι αφορά στο E-Transit Courier βασίζεται σε μια τροποποιημένη εκδοχή της πλατφόρμας που έχει δημιουργήσει η Ford και θα χρησιμοποιηθεί στο αμιγώς ηλεκτροκίνητο Puma.

Το καινούργιο επαγγελματικό σχεδιάστηκε από τους ανθρώπους της Ford Otosan, στην Τουρκία, σε συνεργασία με ομολόγους τους από το Σχεδιαστικό Κέντρο της εταιρείας στην Κολωνία (Γερμανία).

Advertisement

Το νέο μοντέλο θα κατασκευάζεται τόσο στην Τουρκία όσο και στο εργοστάσιο της Ford στην Κραϊόβα (Ρουμανία). Στο τελευταίο, επενδύθηκαν 490 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του ώστε να μπορεί να κατασκευάζει έως και 272.000 οχήματα ετησίως. Σε αυτό, εκτός από το E-Transit Courier θα παράγεται και το αμιγώς ηλεκτροκίνητο Puma, όπως ανακοινώθηκε.

Φυσικά, το καινούργιο επαγγελματικό μοντέλο θα κατασκευάζεται και στις εγκαταστάσεις της Ford Otosan, στο εργοστάσιο της οποίας επίσης έγινε η απαραίτητη επένδυση για τον εκσυγχρονισμό του.

Advertisement

Το νέο μοντέλο θα είναι διαθέσιμο και με θερμικούς κινητήρες, τόσο με το 1.5 EcoBoost όσο και με τον 1.5 TDCi EcoBlue. Μάλιστα, αυτές οι εκδόσεις θα είναι οι πρώτες που θα υπάρξουν και θα αρχίσουν να κατασκευάζονται εντός του τρίτου τριμήνου του έτους. Η αμιγώς ηλεκτροκίνητη εκδοχή του τα αρχίσει να παράγεται μετά το καλοκαίρι του 2024.

Λίγες λεπτομέρειες
Το E-Transit Courier εξελίσσεται ακόμα, συνεπώς οι πληροφορίες που ανακοινώθηκαν γι’ αυτό είναι περιορισμένες. Ο Amko Leenarts, επικεφαλής Σχεδιασμού της Ford Ευρώπης, δήλωσε ότι θέλησαν να δώσουν μια διαφορετική μορφή στο αυτοκίνητο η οποία να διακρίνεται απ’ ό,τι ισχύει ως τώρα για το βαν.

Όπως είπε, το σημαντικότερο τμήμα στο αμάξωμα ενός επαγγελματικού οχήματος είναι το εμπρός καθώς πίσω υπάρχουν σχετικοί περιορισμοί οι οποίοι αφορούν στον χαρακτήρα και στη χρηστικότητα του οχήματος.

Έτσι, στο νέο Transit Courier τα εμπρός φώτα και η μάσκα είναι χαρακτηριστικά και μεγάλων διαστάσεων ώστε να δημιουργούν μια έντονη εικόνα η οποία να είναι ταυτόχρονα εντυπωσιακή και σχετικά κομψή. Στο E-Transit Courier μεταξύ των εμπρός φώτων θα υπάρχει μια LED λωρίδα.

Το εσωτερικό του είναι διαμορφωμένο ώστε να προσφέρει άνεση και πρακτικότητα σε μεγάλο βαθμό, στοιχεία απαραίτητα για τον επαγγελματία. Όπως δήλωσε η Ayça Odabaşi, επικεφαλής Σχεδιασμού της Ford Otosan, στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο περιβάλλον γι’ αυτόν.

Το νέο μοντέλο δύναται να προσφέρει διαρκή ικανότητα διασυνδεσιμότητας στον οδηγό και τη δυνατότητα τοποθέτησης laptop σε προσιτή θέση για να μπορεί να πραγματοποιεί την εργασία του.

Στις εκδόσεις με τους θερμικούς κινητήρες, η κεντρική έγχρωμη οθόνη αφής θα είναι 8,0 ιντσών και στη αμιγώς ηλεκτροκίνητη 12,0 ιντσών. Και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρχει το σύστημα ενημερωδιασκέδασης SYNC 4.

Σε ό,τι αφορά σε κάποια τεχνικά χαρακτηριστικά του E-Transit Courier ο Jon Buttress, επικεφαλής μηχανικός τής Ford, αποκάλυψε ότι έχει κατά 25% μεγαλύτερο ωφέλιμο χώρο μεταφοράς από πριν. Αυτός έχει μήκος 1,8 μέτρα και μπορεί να δεχτεί εγκάρσια δύο ευρωπαλέτες, έναντι μίας ως τώρα.

Το ωφέλιμο βάρος πλέον φτάνει τα 750 κιλά ενώ θα μπορεί να ρυμουλκεί έως και 1.100 κιλά. Ο μεγαλύτερος χώρος δεν προέκυψε μόνο από τις μεγαλύτερες διαστάσεις τού αυτοκινήτου (δεν ανακοινώθηκαν αναλυτικά), οφείλεται και στο γεγονός ότι τοποθετήθηκε νέα ανάρτηση πίσω.

Αυτή παραμένει ημιάκαμπτός άξονας αλλά τα ελατήρια έχουν τοποθετηθεί σε διαφορετική θέση και υπό διαφορετική γωνία, γεγονός που επέτρεψε να διαμορφωθεί χαμηλότερα το πάτωμα του οχήματος και να αυξηθεί το ωφέλιμο ύψος.

Από τη Ford δεν γνωστοποιήθηκαν ακόμα στοιχεία που να αφορούν στις μπαταρίες τού E-Transit Courier. Ωστόσο, έγινε γνωστό ότι η μέγιστη θεωρητική αυτονομία του θα φτάνει τα 310 χλμ., ενώ ο ηλεκτροκινητήρας του θα αποδίδει 136 ίππους και μέγιστη ροπή 290 Nm.

Αναφορικά με τη φόρτισή τους, o Jon Buttress δήλωσε ότι σε wallbox οι συσσωρευτές του θα φορτίζουν από το 10%-100% σε περίπου πέντε ώρες και 40 λεπτά της ώρας. Σε ταχυφορτιστή DC έως 100 kW η φόρτιση για το 10%-80% της ενεργειακής χωρητικότητας σε λιγότερο από 35 λεπτά της ώρας. Τέλος, σε μια τέτοια παροχή σε 10 λεπτά της ώρας θα μπορεί να αποκτά ενέργεια για την κάλυψη μιας (θεωρητικής) απόστασης 87 χλμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τα Ford Transit Custom και Tourneo Custom στην Ελλάδα (+τιμές)
Είναι πολλά τα λεφτά για την ηλεκτροκίνηση!
Ford Mustang Mach-E RWD 294 PS: Το απόλυτο αγχολυτικό