Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Επίσημο: Αυτή είναι η νέα Porsche 911 Dakar

Ελλάδα 22:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επίσημο: Αυτή είναι η νέα Porsche 911 Dakar

ΝΕΑ

Επίσημο: Αυτή είναι η νέα Porsche 911 Dakar

ΝΕΑ

Πέρα από όλα τα άλλα η συγκεκριμένη 911 είναι και φόρος τιμής στην πρώτη νίκη της Porsche στο ράλλυ Dakar το 1984.

Advertisement
Advertisement

Όπως φαίνεται μια νέα μόδα γεννιέται: αυτή των supercars με off road χαρακτηριστικά και off road δυνατότητες κίνησης. Έτσι μετά την επίσημη προ-παρουσίαση της Lamborghini Huracan Sterrato η Porsche, μετά από μια μακρά περίοδο αναμονής, κάτι που ισχύει και για τη Lamborghini, παρουσίασε την 911 Dakar.

Την off road παραλλαγή της 911 που έχει και συλλεκτικό χαρακτήρα μιας και θα κατασκευαστεί μόλις σε 2.500 μονάδες. Μάλιστα αν κανείς το επιθυμεί θα μπορεί να είναι βαμμένη -με το… αζημίωτο των 26.061 ευρώ στη Γερμανία- όπως στις φωτογραφίες μας και να παραπέμπει στο αγωνιστικό που θριάμβευσε στον αγώνα πριν από σχεδόν 40 χρόνια.

Αν και πάλι το θέλει ο αγοραστής μπορεί να έχει και νούμερο εκκίνησης -από το 1 έως το 999, ενώ το στάνταρ χρώμα της συγκεκριμένης έκδοσης είναι το πράσινο.

Advertisement
Advertisement

Οπτικά η 911 Dakar δεν κρύβει πως είναι κάτι διαφορετικό. Καταρχήν με την απόστασή της από το έδαφος που είναι αυξημένη κατά 50 χιλιοστά και μπορεί και να ανέβει και άλλο, στα 80 χιλιοστά.

Advertisement

Από εκεί και πέρα έχει σταθερή πίσω αεροτομή από συνθετικά υλικά ενισχυμένα με ανθρακόνημα (CFK), καθώς οι μηχανικοί της Porsche επέλεξαν να μη χρησιμοποιήσουν τον πολύπλοκο μηχανισμό της αναδιπλούμενης. Από CFK είναι και το εμπρός καπό, ενώ τα φουσκωμένα φτερά από απλό συνθετικά υλικά.

Την off road εικόνα ολοκληρώνουν το ελαφρώς διαφοροποιημένο εμπρός μέρος προκειμένου να αυξηθεί η γωνία προσέγγισης, οι προστατευτικές ποδιές από ανοξείδωτο ατσάλι πάχους 0,8 χιλιοστών μπροστά, πίσω και στα μαρπσιέ, καθώς και το προστατευτικό πλέγμα από το ίδιο υλικό και στον αεραγωγό. Φυσικά δεν λείπει και μια ειδικά σχεδιασμένη σχάρα οροφής με παροχής 12V προκειμένου να μπορούν να τοποθετηθούν και πρόσθετοι προβολείς.

Advertisement

Το εσωτερικό φυσικά και δεν είναι σπαρτιάτικο όπως σε αγωνιστικό, αλλά καλυμμένο από άκρη σε άκρη με αλκαντάρα και με τα μπάκετ καθίσματα να είναι στάνταρ. Στη θέση των πίσω καθισμάτων υπάρχουν ενισχύσεις για την αύξηση της ακαμψίας.

Η 911 Dakar βασίζεται στην τετρακίνητη 911 Carrera 4S, ενώ ο εξακύλινδρος turbo boxer είναι αυτός που κινεί και την 911 GTS. Έτσι αποδίδει 480 ίππους και 570 Nm που αρκούν για ένα 0-100 χλμ./ ώρα σε 3,5 δεύτερα και μια τελική 240 χλμ/ώρα.

Εντυπωσιακό είναι πως η 911 Dakar, που επιπλέον διαθέτει αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 8 σχέσεων, τετραδιεύθυνση, PDCC τις ενεργές βάσεις κινητήρα της 911 GT3 καθώς και ειδικά ελαστικά, μπορεί να κινηθεί μέχρι και με 170 χλμ./ ώρα με τελείως σηκωμένη την ανάρτησή της (+80 χιλιοστά σε σχέση με τα στάνταρ μοντέλα).

Advertisement

Για να γίνει αυτό ο οδηγός θα πρέπει να έχει επιλέξει το ειδικό πρόγραμμα οδήγησης Offroad, ενώ υπάρχει και το Rallye, στο οποίο η περισσότερη ροπή καταλήγει στους πίσω τροχούς. Επίσης υπάρχει και το Rallye Launch Control για γρήγορες εκκινήσεις σε σαθρά εδάφη.

H Porsche ζητά για κάθε μια από τις συνολικά 2.500 911 Dakar που θα κατασκευαστούν τουλάχιστον 222.020 ευρώ στη Γερμανία, ενώ η λίστα παραγγελιών έχει ήδη ανοίξει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Porsche 911 GT3 vs BMW M4 CSL: Ποιος κερδίζει στην κόντρα;  (+video)
Γιατί η Porsche 911 ανέβηκε στο πιο ψηλό ηφαίστειο; (+video)
Αυτή είναι η πιο εντυπωσιακή restomod Porsche 911