Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έπεσαν… τούρτες στο συνέδριο της Volkswagen! (+video)

Ελλάδα 17:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έπεσαν… τούρτες στο συνέδριο της Volkswagen! (+video)

ΝΕΑ

Έπεσαν… τούρτες στο συνέδριο της Volkswagen! (+video)

ΝΕΑ

Η ετήσια συνάντηση των μετόχων της VW διακόπηκε από μία παράξενη επίθεση με τούρτες!

Advertisement
Advertisement

Μία πολύ άβολη στιγμή έζησε ο CEO του VW Group, Oliver Blume, όταν στην ετήσια συνάντηση του ομίλου κάποιοι ακτιβιστές που είχαν μπει μέσα στην αίθουσα του επιτέθηκαν ρίχνοντάς του μία τούρτα.

Τα συγκεκριμένα άτομα προχώρησαν σε αυτή την κίνηση ισχυριζόμενοι ότι το εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Xinjiang της Κίνας παράγει τα αυτοκίνητά του με κακές εργασιακές συνθήκες. Παράλληλα οι πράσινοι ακτιβιστές υποστήριξαν ότι η VW κάνει κινήσεις και λαμβάνει αποφάσεις που βλάπτουν το κλίμα.

Περίπου 10 ακτιβιστές, ανάμεσά τους και μια γυμνόστηθη γυναίκα με το “Dirty Money” ζωγραφισμένο στην πλάτη της, διέκοψαν την ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου του VW Group Oliver Blume. Σε ένα πανό μάλιστα έγραφαν: “Τερματίστε την καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων”.

Advertisement
Advertisement

Να επισημάνουμε εδώ ότι οι Ουιγούροι είναι η μουσουλμανική μειονότητα της Κίνας, η οποία είναι δέκτης πολλών διακρίσεων σε κάθε επίπεδο και αποτελεί και ένα από τα πολλά αγκάθια των σχέσεων μεταξύ της Κίνας και των δυτικών κρατών.

Κομμάτια από την τούρτα-κέικ πήγαν και προς άλλους μεγαλομετόχους του γκρουπ, χωρίς όμως να υπάρξει κάποιος τραυματισμός. Οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από το προσωπικό ασφαλείας.

Η όλη ιστορία θορύβησε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση. Ο επικεφαλής του VW Group China Ralf Brandstaetter δήλωσε: “Δεν έχουμε καμία ένδειξη παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εργοστάσιο”.

Advertisement

Παρόλα αυτά, ακτιβιστές, όπως ο Haiyuer Kuerban του Παγκόσμιου Κογκρέσου Ουϊγούρων, αναφέρονται σε στρατόπεδα εγκλεισμού των εργαζομένων. Επίσης σημειώνουν τις διασυνδέσεις των προμηθευτών της VW με τις κρατικές υπηρεσίες οι οποίες παραβιάζουν συστηματικά τα δικαιώματα της συγκεκριμένης μειονότητας και επιβάλλουν περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου.

Πάντως το εν λόγω εργοστάσιο και η συνεργασία με την SAIC Motor δεν απασχολεί μόνο τους ακτιβιστές, αλλά και μεγάλους επενδυτές της VW, όπως η Deka Investment και η Union Investment οι οποίες ανησυχούν για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Advertisement

Και οι δύο προέτρεψαν τη VW να απαιτήσει από τη SAIC να διεξάγει εξωτερικό ανεξάρτητο έλεγχο του εργοστασίου. “Η Volkswagen πρέπει να είναι σίγουρη ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού της είναι καθαρές”, δήλωσε ο Ingo Speich, επικεφαλής του τμήματος βιωσιμότητας και εταιρικής διακυβέρνησης της Deka.

Η συνάντηση πάντως είχε σημαντικά θέματα στην ατζέντα της όπως για παράδειγμα την διαρκή πτώση της μετοχής της VW αλλά και τον διαρκώς αυξανόμενο ανταγωνισμό στην Κίνα.

Ήδη η BYD έχει ξεπεράσει την VW στην εγχώρια αγορά, ενώ οι κινέζοι κατασκευαστές επενδύουν στην ηλεκτροκίνηση, με αποτέλεσμα -σε συνδυασμό με την Tesla– να πιέζουν ιδιαίτερα την VW σε όλες τις αγορές του κόσμου.

Advertisement

Όλο αυτό υποχρεώνει την εταιρία, αν θέλει να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, να προσαρμόσει τα προϊόντα της στις κινέζικες προτιμήσεις και να δημιουργήσει νέες τοπικές συνεργασίες. Και αυτή η κυριαρχία της Κίνας σε όλα τα επίπεδα είναι προφανώς -εκτός από το “σόου” της τούρτας- η μεγάλη είδηση από την συνάντηση της VW.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Με νέα μάρκα η Volkswagen στην Κίνα;
Όλα τα νέα μοντέλα που ετοιμάζει η Volkswagen
Με ποιον τρόπο οι Κινέζοι στριμώχνουν τους Ευρωπαίους;