Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Έλλειψη ημιαγωγών: Αναζητώντας «σανίδα σωτηρίας» στην Ταϊβάν

Ελλάδα 22:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Έλλειψη ημιαγωγών: Αναζητώντας «σανίδα σωτηρίας» στην Ταϊβάν

ΝΕΑ

Έλλειψη ημιαγωγών: Αναζητώντας «σανίδα σωτηρίας» στην Ταϊβάν

ΝΕΑ

ΟΙ ΗΠΑ φαίνεται πως «απαιτούν» τη βοήθεια της Ταϊβάν, υπενθυμίζοντάς της πως αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα στις έντονες στρατιωτικές πιέσεις που δέχονται από την Κίνα.

Advertisement
Advertisement

Κραυγή αγωνίας αρθρώνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες, μετά τα ισχυρά χτυπήματα που έχουν υποστεί εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών.

Με την Toyota να ανακοινώνει μείωση – σχεδόν στο ήμισυ – στην παραγωγή νέων αυτοκινήτων τον Σεπτέμβριο και να ακολουθούν οι Ford, VW, Audi και PSA, είναι πασιφανές πως η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία έχει φτάσει στο σημείο μηδέν.

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν κάνει έκκληση προς βοήθεια στην Ταϊβάν, η οποία αποτελεί εκ των μεγαλύτερων κατασκευαστών σχετικών εξαρτημάτων παγκοσμίως. Η αναστολή λειτουργίας πολλών εργοστασίων, η μείωση των βαρδιών και το «φρένο» στην παραγωγή νέων αυτοκινήτων καταδεικνύουν πως το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται κατατρώγοντας την παραγωγική δύναμη των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Advertisement
Advertisement

Στο πλαίσιο αυτό, οι Δημοκρατικοί Γερουσιαστές από το Μίσιγκαν και το Οχάιο των ΗΠΑ απευθύνθηκαν ξανά στην ταϊβανέζικη κυβέρνηση, ζητώντας την αύξηση του ρυθμού παραγωγής ημιαγωγών για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης.

Η απάντηση από την Άπω Ανατολή ήταν άμεση, με το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας να διευκρινίζει πως οι εγχώριες εταιρείες ημιαγωγών, δεν είναι οι βασικοί προμηθευτές των ξένων κατασκευαστών που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή μικροτσίπ για αυτοκίνητα.

«Παρ΄όλα αυτά, οι κατασκευαστές ημιαγωγών της Ταϊβάν συνεργάζονται στενά με πελάτες από όλο τον κόσμο, ανταποκρινόμενοι θετικά στις σχετικές ανάγκες τους, ώστε να συνδράμουν στον αγώνα αντιμετώπισης της κρίσης που αφορά την έλλειψη μικροτσίπ για αυτοκίνητα», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών.

Advertisement

Η Υπουργός Οικονομικών της χώρας, Mei-hua συναντήθηκε με τους εγχώριους κατασκευαστές οι οποίοι τη διαβεβαίωσαν πως «εργάζονται ενεργά» πάνω στο πρόβλημα από το πρώτο μισό του έτους, και θα συνεχίσουν να πράττουν τον ίδιο.

Advertisement

Μάλιστα, όπως, εκτιμούν κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, το πρόβλημα θα έχει ξεπεραστεί και η ζήτηση για ημιαγωγούς θα μπορέσει να ευθυγραμμιστεί με την προσφορά.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι εμπορικές συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ταϊβάν έχουν πάρει πολιτικές προεκτάσεις. Η αδυναμία της Ταϊβάν να εξασφαλίσει τις απαραίτητες ποσότητες μικροτσίπ φαίνεται πως έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των Ηνωμένων Πολιτειών, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ αποτελούν τον σημαντικότερο διεθνή σύμμαχο και τον κυριότερο προμηθευτή οπλικών συστημάτων της Ταϊβάν.

Όπως προσθέτει το Reuters, οι ΗΠΑ προσφέρει χείρα βοηθείας στην Ταϊπέι εν μέσω των έντονων στρατιωτικών πιέσεων που δέχεται η τελευταία από την Κίνα.

Advertisement

Πρόκειται για εκτιμήσεις που φαίνεται πως δεν βρίσκουν σύμφωνη την Ταϊβάν, η οποία αναφέρει πως «θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε ( σ.σ. με τις ΗΠΑ και την ΕΕ) για την οικοδόμηση μιας ανθεκτικής, ασφαλούς και αξιόπιστης εφοδιαστικής αλυσίδας και την εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων, ώστε να δημιουργήσουμε σταθερές βάσεις που θα επιτρέψουν την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία».  

Σημειωτεόν ότι η εφοδιαστική αλυσίδα για ημιαγωγούς είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Από τον σχεδιασμό και την κατασκευή τους μέχρι την παλαβή από τον πελάτη, τα μικροτσιπ έχουν να περάσουν από δεκάδες στάδια, και άλλα τόσα διεθνή σύνορα.

Επιπλέον, για την ανέγερση ενός εργοστασίου κατασκευής ημιαγωγών απαιτούνται από 15 έως και 40 δισεκ. δολάρια, την ίδια ώρα που υπάρχει μεγάλο έλλειμμα γνώσης πάνω στην κατασκευή των εξαρτημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η έλλειψη ημιαγωγών «χτυπά» και τη Ford
Καθυστερήσεις στην παραγωγή της Mustang Mach-E λόγω έλλειψης ημιαγωγών
«Θύμα» της έλλειψης ημιαγωγών και η Audi!