Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ελλάδα: Παράταση για τα οχήματα βενζίνης και ντίζελ

Ελλάδα 20:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ελλάδα: Παράταση για τα οχήματα βενζίνης και ντίζελ

ΝΕΑ

Ελλάδα: Παράταση για τα οχήματα βενζίνης και ντίζελ

ΝΕΑ

Η απαγόρευση των συμβατικών αυτοκινήτων με κινητήρες βενζίνης και diesel στη χώρα μας θα καθυστερήσει…

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τον Σύμβουλο Γενικής Γραμματέως Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών, Γιάννη Τσελίκη, η απαγόρευση ταξινόμησης θερμικών αυτοκινήτων θα εφαρμοστεί τελικά το 2035. Η αρχική πρόθεση ήταν να γίνει μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, αλλά η αναβολή οφείλεται στην ανάγκη συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την προηγούμενη διάταξη που αναφέρθηκε για το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, προέβλεπε ότι ο στόχος μπορούσε να προσαρμοστεί ανάλογα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αποφασίστηκε τελικά η μεταφορά της απαγόρευσης πέντε χρόνια αργότερα, όπως είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσελίκης στο 3ο Micro Mobility Forum.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι προθεσμίες και οι απαγορεύσεις μπορούν να υπόκεινται σε αλλαγές και προσαρμογές ανάλογα με την εξέλιξη της νομοθεσίας.

Advertisement
Advertisement

Οι απαγορεύσεις αυτού του είδους σχετίζονται συνήθως με πρωτοβουλίες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προώθηση πιο βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων κινητικότητας, όπως τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα. Η μετάβαση σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον μορφές μεταφοράς είναι ένας τρόπος για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Τσελίκης ανέλυσε την πρόοδο που σημειώθηκε στον τομέα της ηλεκτροκίνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αρχικά, αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση του αυτοκινητικού στόλου, όπου τα 5,5 εκατομμύρια επιβατικά οχήματα έχουν μέση ηλικία 17 ετών και τα φορτηγά έχουν ηλικία άνω των 22 ετών.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, ο αριθμός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκε σημαντικά: από τα ελάχιστα που μετριόντουσαν στα δάχτυλα του ενός χεριού το 2013, για να φτάσουμε σήμερα σε ένα σύνολο άνω των 22.000 μονάδων. Επιπλέον, το ποσοστό των ταξινομήσεων ηλεκτρικών οχημάτων υπερέβη το 11% τον περασμένο Μάρτιο. Μέχρι και τον Απρίλιο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν ποσοστό 4,2% της αγοράς, ενώ τα plug-in υβριδικά έχουν 5%.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τελικά θα ισχύσει η… βόμβα Μητσοτάκη;
Ποιες εκλογές: Ρεκόρ στις πωλήσεις αυτοκινήτων
Βόμβα! Απαγόρευση πώλησης ΙΧ βενζίνης και diesel και στην Ελλάδα!