Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Δείτε το απόλυτο off-road με αυτονομία 7.000 χλμ. και… υφασμάτινο αμάξωμα

Ελλάδα 15:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δείτε το απόλυτο off-road με αυτονομία 7.000 χλμ. και… υφασμάτινο αμάξωμα

ΝΕΑ

Δείτε το απόλυτο off-road με αυτονομία 7.000 χλμ. και… υφασμάτινο αμάξωμα

ΝΕΑ

Η εποχή μας επιτρέπει κάθε είδους τρελή ιδέα να μπορεί να πραγματοποιηθεί, ακόμα και ένα τετρακίνητο τέρας με απίστευτες off road ικανότητες και αμάξωμα φτιαγμένο από ύφασμα.

Advertisement
Advertisement

Πολλά και ενδιαφέροντα συμβαίνουν στις μέρες μας στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, χάρη κυρίως στις πολλές νέες δυνατότητες που παρέχει η ψηφιακή σχεδίαση και η ευκολία που εξασφαλίζουν τα ηλεκτρικά συστήματα κίνησης σε μικρούς κατασκευαστές να δημιουργήσουν ότι πιο προχωρημένο και ακραίο βάλει το μυαλό των μηχανικών τους.

Μία τέτοια περίπτωση μας έρχεται από την Βρετανία, εκεί όπου ανθούν τέτοιου είδους προσπάθειες και έχουν μεγάλη παράδοση στους μικρούς κατασκευαστές. Η εταιρία ονομάζεται Pioneer -όνομα και πράγμα- και με το αυτοκίνητο που σχεδιάζει να βγάλει στην παραγωγή με την ονομασία Fering θέλει να αλλάξει όλα όσα γνωρίζαμε για τα εκτός δρόμου οχήματα.

Advertisement
Advertisement

Ιδρυτής της εταιρίας είναι ο Ben Scott-Geddes, ο οποίος στο παρελθόν έχει εργαστεί για την Ferrari και την McLaren. Φεύγοντας από τέτοιου τύπου εταιρίες αποφάσισε να βάλει την έμπνευσή του ώστε να δημιουργήσει το απόλυτο off road όχημα στον κόσμο, με στόχο κυρίως τους overlanders, τους σύγχρονους εξερευνητές αλλά και τις ομάδες διάσωσης σε όλο τον κόσμο και σε απομακρυσμένα σημεία.

Το μηχανικό του υπόβαθρο είναι πραγματικά εντυπωσιακό, καθώς υπόσχεται αυτονομία 7.000 χιλιομέτρων. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός υβριδικού συστήματος το οποίο αποτελείται από δύο ηλεκτρικά μοτέρ, ένα στον κάθε άξονα. Συνοδεύεται από ένα μικρό τρικύλινδρο μοτέρ των 800 κ.εκ. το οποίο χρησιμοποιεί βιοκαύσιμα και λειτουργεί ως range extender, φορτίζοντας διαρκώς τις μπαταρίες. Το συγκεκριμένο μοτέρ μπορεί να κάψει διάφορα καύσιμα, έτσι ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε ακραίο σημείο του πλανήτη.

Advertisement

Το μοτέρ φορτίζει διαρκώς τις μπαταρίες οι οποίες από μόνες τους δεν μπορούν να ξεπεράσουν σε αυτονομία τα 80 χιλιόμετρα. Οι μπαταρίες αυτές, λόγω του ότι το όχημα θα κινείται σε extreme συνθήκες δεν είναι οι συνηθισμένες ιόντων λιθίου, αλλά χρησιμοποιούν κελιά από Lithium Titanate Oxide, ένα υλικό που αντέχει περισσότερο σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Η ροπή των δύο κινητήρων φθάνει στα 600 Νm, νούμερο ικανό να ξεκολλήσει το όχημα από κάθε δύσκολη συνθήκη. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο πάντως του Fering είναι η κατασκευή του. Παρά το βαρύ ηλεκτρικό του υπόβαθρο, ζυγίζει μόλις 1.500 κιλά, νούμερο ιδιαίτερα χαμηλό για το μέγεθός του και την φιλοσοφία του. Για να γίνει αυτό χρησιμοποιεί αλουμίνιο για την κατασκευή του πλαισίου από χωροδικτύωμα και ένα παράξενο υλικό για το αμάξωμα.

Advertisement

Και όταν λέμε παράξενο, το εννοούμε κυριολεκτικά. Αντί για μεταλλικές επιφάνειες, η εταιρία έχει επιλέξει να “ντύσει” με ένα πολύ ανθεκτικό ύφασμα το όχημά της, από αυτό που κατασκευάζονται τα ορειβατικά μποτάκια. Η Pioneer υποστηρίζει ότι το υλικό αυτό προσφέρει καλύτερη μόνωση για τους επιβάτες από το ατσάλι και είναι πιο εύκολο στην χρήση εκτός δρόμου.

Επίσης είναι εύκολο στο να λυγίσει και αν σκιστεί είναι κατά πολύ φθηνότερο να αντικατασταθεί ή ακόμα και να διορθωθεί επί τόπου. Οι τροχοί είναι 22,5 ιντσών, κάτι που έγινε για να μπορεί να έχει πρόσβαση και σε ελαστικά φορτηγών, στοιχείο ιδιαίτερα χρήσιμο αν θέλει να μην ξεμείνει στις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη.

Advertisement

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον και άκρως πρωτοποριακό Fering βρίσκεται αυτή την στιγμή σε στάδιο προχωρημένων δοκιμών και η παραγωγή του προβλέπεται για το πρώτο εξάμηνο του 2022. Πάντως, πέρα από το ύφασμα και τις ακραίες σχεδιαστικές επιλογές, η λύση του range extender είναι κάτι που δεν θα πρέπει να αποκλειστεί για το μέλλον, ιδίως για off road οχήματα ειδικών αποστολών και ακόμα πιο ειδικών… ιδιοκτητών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η ηλεκτρική Mercedes G-Class θα είναι κορυφαία off road;
Το ικανότερο off road λεωφορείο στον κόσμο (+video)
Porsche: Off road supercar με 740 ίππους;