Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Δείτε πως κοροϊδεύει κανείς το Autopilot της Tesla (+video)

Ελλάδα 20:02
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δείτε πως κοροϊδεύει κανείς το Autopilot της Tesla (+video)

ΝΕΑ

Δείτε πως κοροϊδεύει κανείς το Autopilot της Tesla (+video)

ΝΕΑ

Την ώρα που διερευνάται το «θρίλερ» με το δυστύχημα στο Χιούστον, βίντεο αποκαλύπτει το πώς μπορεί κανείς να κοροϊδέψει το Autopilot της Tesla.

Advertisement
Advertisement

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται ο Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας (NHTSA), μετά το «θρίλερ» με ένα Tesla Model S στο Χιούστον των ΗΠΑ, με δύο επιβαίνοντες ενός Tesla Model S να χάνουν τη ζωή τους, όταν το όχημα εξετράπη από την πορεία του πέφτοντας πάνω σε δέντρο.

Οι αρχές είναι πεπεισμένες πως δεν βρισκόταν κανείς πίσω από το τιμόνι, την ίδια ώρα που ο Musk δηλώνει με βεβαιότητα πως το Autopilot ήταν απενεργοποιημένο.

Λύση στο μυστήριο επιχείρησε να δώσει ο Διευθυντής του τμήματος αυτοκινητικών δοκιμών στην αμερικανική ένωση καταναλωτών Consumer Reports, Jake Fisher ο οποίος βρέθηκε στο εσωτερικό ενός Tesla Model Y.

Advertisement
Advertisement

Το «πείραμα» του Fischer είχε ως εξής: Αρχικά, έβαλε τη ζώνη ασφαλείας στην πόρπη, στη συνέχεια κάθισε πάνω της και ενεργοποίησε το Autopilot μέσω του χειριστηρίου- ροδέλας που βρίσκεται στο δεξί άκρο του τιμονιού.

Το επόμενο βήμα ήταν να ρυθμίσει την ταχύτητα στα 0 km/h και να τοποθετήσει στο τιμόνι μια μικρή αλυσίδα με δύο βαρίδια προσομοιώνοντας τη δύναμη που ασκείται από τον οδηγό – «κοροϊδεύοντας» το Tesla πως κάποιος αγγίζει το τιμόνι.

Advertisement

Ο Fisher μεταπήδησε από τη θέση του οδηγού στου συνοδηγού (σ.σ. αν άνοιγε την πόρτα το Autopilot θα απενεργοποιούταν) και ρύθμισε μέσω της ίδιας ροδέλας την ταχύτητα περίπου στα 48 km/h.

Το πείραμα του Fisher καρποφόρησε, με το Tesla να κινείται κανονικά, χωρίς οδηγό πίσω από το τιμόνι του.

Advertisement

«Το αυτοκίνητο προχωρούσε  χωρίς να αντιλαμβάνεται πως κανείς δεν βρισκόταν στη θέση του οδηγού, πως κανείς δεν άγγιζε το τιμόνι και πως δεν υπήρχε βάρος στη θέση του οδηγού», αναφέρει ο δοκιμαστής και όπως μπορείτε να δείτε και στο video που ακολουθεί (παρακολουθείστε το σε full screen).

Σημειώνεται πως το Autopilot αποτελεί μια λειτουργία ημι- αυτόνομης οδήγησης που επιτρέπει στα Tesla να στρίβουν, να επιταχύνουν και να φρενάρουν αυτόματα στη λωρίδα τους, στην οποία διατηρούνται -στην ουσία πρόκειται δηλάδή για ένα ενεργό cruise control με τη δυνατότητα διατήρησης λωρίδας. Όπως πάντως διευκρινίζει η ίδια η εταιρεία στο ελληνικό της site, «οι τρέχουσες λειτουργίες του Autopilot απαιτούν ενεργή επίβλεψη από τον οδηγό και δεν καθιστούν το όχημα αυτόνομο».

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ, ΕΠΙΣΗΣ:
Τα νέα μοντέλα που “έλιωσαν” στις δοκιμές του Euro NCAP (VIDEO)
H VW θα λανσάρει ηλεκτρικό pick up στις ΗΠΑ
Rivian: Μεγαλύτερη από της Tesla η εγγύηση στις μπαταρίες