Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Δεν κάνεις φίλους; Φταίει το αυτοκίνητο!

Ελλάδα 10:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δεν κάνεις φίλους; Φταίει το αυτοκίνητο!

ΝΕΑ

Δεν κάνεις φίλους; Φταίει το αυτοκίνητο!

ΝΕΑ

Μία νέα έρευνα αναζητά την σχέση μεταξύ του θορύβου των δρόμων που ζει κάποιος με τους φίλους που μπορεί να έχει. Και τα αποτελέσματα είναι αποκαλυπτικά.

Advertisement
Advertisement

Με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του πλανήτη να ζει πλέον σε μεγαλουπόλεις, είναι προφανές ότι αυτό έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο τις καθημερινές συνήθειες αλλά και την ίδια την ψυχοσύνθεση του σύγχρονου ανθρώπου.

Οι παράμετροι που επηρεάζουν την συμπεριφορά μας είναι πλέον δεκάδες. Και ένας από αυτούς που δεν έχει διερευνηθεί όσο θα έπρεπε είναι ο θόρυβος που επικρατεί στις πόλεις από τα αυτοκίνητα.

Πρόκειται για έναν παράγοντα που σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα της ζωής των κατοίκων των πόλεων, καθώς τα υψηλά επίπεδα θορύβου μπορούν να προκαλέσουν δεκάδες παρενέργειες όχι μόνο στην ψυχολογική αλλά και στη σωματική υγεία του κάθε ανθρώπου.

Advertisement
Advertisement

Μία νέα έρευνα όμως έρχεται να δείξει μία ακόμα σημαντική επίπτωση που έχει στην κοινωνική μας ζωή.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μελέτη, όσο περισσότερος είναι ο κυκλοφοριακός φόρτος ενός δρόμου και ο θόρυβος που εντοπίζεται σε αυτόν, τόσο λιγότερους φίλους και γνωστούς έχουν όσοι κατοικούν σε αυτόν.

Συγκεκριμένα, σε μεγάλο κυκλοφοριακή φόρτο, δηλαδή 16.000 αυτοκίνητα την ημέρα ή 1.900 αυτοκίνητα την ώρα αιχμής, οι κάτοικοι έχουν 0,9 φίλους ή 3,1 γνωστούς κατά μέσο όρο.

Advertisement

Σε ενδιάμεση κυκλοφορία, με 8.000 αυτοκίνητα την ημέρα ή 550 την ώρα αιχμής, ο αριθμός των φίλων ανεβαίνει στο 1,3 και των γνωστών στο 4,1, κατά μέσο όρο.

Advertisement

Σε δρόμους με χαμηλή κυκλοφορία, με 200 αυτοκίνητα την ημέρα ή 200 τις ώρες αιχμής, οι φίλοι φθάνουν στους 3,0 και οι γνωστοί στο 6,3 κατά μέσο όρο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν ξεκάθαρα κάτι που όλοι υποπτευόμαστε αλλά μέχρι τώρα δεν είχαμε συνειδητοποιήσει. Ότι δηλαδή η υψηλή κυκλοφοριακή φόρτιση και ο θόρυβος της περιοχής που ζούμε επιδρά άμεσα και στην κοινωνική μας ζωή.

Σε κάθε περίπτωση, ο θόρυβος είναι μία σιωπηλή και ύπουλη απειλή για την ψυχική μας υγεία. Και όσο δεν τον αντιμετωπίζουμε ως μια επικίνδυνη συνθήκη που πρέπει να ελαχιστοποιηθεί με κάθε τρόπο, τόσο και περισσότερο η ζωή μας στις πόλεις θα γίνεται πιο δύσκολη. Και με λιγότερους φίλους για να τη μοιραστούμε.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Που δεν είναι υποχρεωτική η κυκλοφορία ηλεκτρικών λεωφορείων
Αλλάζουν όλα στη Αττική – Τέρμα το μποτιλιάρισμα
Σοκ! Θα αυξηθεί η ώρα παραμονής των οδηγών στο μποτιλιάρισμα