ΝΕΑ

Dacia Jogger: Πως σχεδιάστηκε

Ελλάδα 2:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Dacia Jogger: Πως σχεδιάστηκε

ΝΕΑ

Dacia Jogger: Πως σχεδιάστηκε

ΝΕΑ

Oι σχεδιαστές έχουν αντικαταστήσει το μολύβι με τη μέθοδο του 3D modelling, οι μηχανικοί δοκιμάζουν τα μελλοντικά μοντέλα πολύ πριν τα πρώτα φυσικά πρωτότυπα πάρουν σάρκα και οστά.

Advertisement
Advertisement

Ο σχεδιασμός των αυτοκινήτων γνωρίζει ραγδαία εξέλιξη εδώ και δεκαετίες και το νέο Dacia Jogger έλαβε όλα υπόψη του.

Αυτό γίνεται πραγματικότητα χάρη στο C.A.V.E (Cave Automatic Virtual Environment), μία πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας που επιτρέπει σε κάποιον να κινηθεί γύρω και εσωτερικά του Jogger, κατά τη φάση του σχεδιασμού του.  Το CAVE χρησιμοποιείται για να… μπει κανείς μέσα στο αυτοκίνητο και να αξιολογήσει το πώς αντιλαμβάνονται ο οδηγός και οι επιβάτες την ασφάλεια, την εργονομία και την άνεση στο εσωτερικό του, ενώ δίνει στη συνέχεια τη δυνατότητα στους μηχανικούς να εφαρμόζουν, σε πραγματικό χρόνο, τις όποιες διορθώσεις.

Advertisement
Advertisement

Πέντε video walls, δέκα projectors και έξι εκατομμύρια pixels

Το CAVE είναι το ιδανικό εργαλείο για την αξιολόγηση των σχεδίων ενός νέου μοντέλου ακόμα πριν καν δημιουργηθεί το πρώτο πρωτότυπο, σε φυσικές διαστάσεις. Με στερεοσκοπικά βίντεο που προβάλλονται πάνω στα πέντε videowalls, το καθηλωτικό περιβάλλον βάζει τους χρήστες σε μια πραγματικότητα πολλαπλών διαστάσεων. Οι χρήστες μπορούν στη συνέχεια να κινούνται γύρω από το αυτοκίνητο, ακόμη και να βρίσκονται στο εσωτερικό του σαν να ήταν ένα πραγματικό μοντέλο σε κλίμακα 1:1.

Advertisement

Μετά από λεπτομερή επιθεώρηση, με τη βοήθεια των γυαλιών τρισδιάστατης απεικόνισης, αλλά και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δοκιμαστών, μερικά κλικ αρκούν για να τροποποιηθεί ο σχεδιασμός του αυτοκινήτου. Όλα δοκιμάζονται με το βαθμό ακρίβειας που εξασφαλίζει η ανάλυση των έξι εκατομμυρίων pixel: Η εργονομία των χειριστηρίων του ταμπλό, η ορατότητα στις διαφορετικές γωνίες του οχήματος, η προσβασιμότητα, η άνεση, ακόμη και η συνολική σχεδίαση.

Το CAVE συνεργάζεται με τα κράνη εικονικής πραγματικότητας, ενώ, χάρη στην ανώτερη ποιότητα εικόνας και τις διαδραστικές του δυνατότητες, πολλοί σχεδιαστές μπορούν να παρατηρούν και να εργάζονται στο ίδιο μοντέλο, με προσομοίωση των συνθηκών οδήγησης. Καθώς η ανάλυση των pixel είναι ίδια με αυτή του ανθρώπινου ματιού, ο χρήστης βλέπει το όχημα σαν να ήταν όντως αληθινό, λέει ο Andras, Expert Leader Renault Group, Immersive Simulation and VR

Advertisement

Ένας νέος, εικονικός κόσμος

Το να διασχίζετε ένα ορεινό μονοπάτι ενώ βρίσκεστε ακίνητος μέσα σε ένα δωμάτιο μπορεί να φαίνεται αδύνατο, αλλά με το CAVE γίνεται δυνατό. Για παράδειγμα, κατά τη δοκιμή της τρίτης σειράς καθισμάτων στο νέο 7θέσιο οικογενειακό Dacia Jogger, επιλέχθηκε μια ομάδα δεκατριών ατόμων για να κάνει ένα “ταξίδι” στον εικονικό κόσμο. Ήταν όλοι τους μικροί και μεγάλοι (σωματότυποι με βάση εγκεκριμένες ανθρωπομετρικές μετρήσεις), γυναίκες και άντρες, από επαγγέλματα όλων των ειδών.

Advertisement

Δηλαδή, τα κριτήρια επιλογής ήταν πολύ ακριβή, ώστε να υπάρξει αξιολόγηση των συμπερασμάτων όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματικότητα. Η εικονική διαδρομή έχει επίσης διαμορφωθεί με κριτήρια που να δοκιμάζουν όλες τις συνθήκες: Παθητική οδήγηση (το σκηνικό σε εξωτερικούς χώρους κυλάει σαν να οδηγείτε πραγματικά, παρόλο που τα πεντάλ δεν είναι ενεργά), στατική αξιολόγηση (ορατότητα, εργονομία, σχεδιασμός) και φυσική αντίληψη (άνεση, ασφάλεια).

Για το νέο Jogger, οι εντυπώσεις των χρηστών μετά την εμπειρία που έζησαν με τη βοήθεια του CAVE, οδήγησε στην αλλαγή της αρχιτεκτονικής του αυτοκινήτου, καθώς η δεύτερη σειρά των καθισμάτων μετακινήθηκε προς τα εμπρός κατά 20 mm.

Η ταχύτατη αξιολόγηση, οι πολλαπλές δοκιμές, η μείωση του κόστους, οι αλληλεπιδράσεις με τους χρήστες είναι τα πλεονεκτήματα αυτού του εργαλείου και αντικατοπτρίζουν το DNA της Dacia, η οποία φτιάχνει αυτοκίνητα προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις των πελατών της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Τι μας αρέσει στο νέο Dacia Jogger
Dacia Jogger: Πρακτικό, ασφαλές, φιλικό και προσιτό
Νέο Dacia Jogger: Ένα για όλα!