Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Citroen Urban Collectif: Οι αστικές μετακινήσεις, αλλιώς! (+video)

Ελλάδα 2:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Citroen Urban Collectif: Οι αστικές μετακινήσεις, αλλιώς! (+video)

Mobility

Citroen Urban Collectif: Οι αστικές μετακινήσεις, αλλιώς! (+video)

Mobility

Η νέα πρόταση της Citroen για τις αστικές μετακινήσεις, ξεφεύγει από τα τετριμμένα και δίνει ένα νέο νόημα στην εκμετάλλευση του χρόνου.

Advertisement
Advertisement

Η Citroen, σε συνεργασία με την εταιρεία φιλοξενίας Accor και τη διαφημιστική εταιρεία JCDecau, παρουσίασαν το όραμά τους για το μέλλον της αστικής κινητικότητας.

Με την ονομασία Urban Collectif, η Citroen παρουσιάζει την πρότασή της για το μέλλον των αστικών μετακινήσεων με μια ηλεκτρική και πλήρως αυτόνομη πλατφόρμα, που θα μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικά pods ανάλογα τον πελάτη. Η πλατφόρμα αυτή τύπου skate της Citroen, έχει μήκος 2,60 μέτρα, πλάτος 1,60 μέτρα και ύψος 0,51 μέτρα. Ξεχωριστή μνεία αξίζουν οι τροχοί της πλατφόρμας που έχουν εξελιχθεί από τη Goodyear.

Advertisement
Advertisement

Πρόκειται για τροχούς συμπαγείς και με δυνατότητα να περιστρέφονται προς κάθε κατεύθυνση, απογειώνοντας την ευελιξία της πλατφόρμας. Σε αυτούς είναι ενσωματωμένοι οι ηλεκτρικοί κινητήρες, ενώ είναι ενσωματωμένα και τα hydraulic cushions που αυξάνουν κάθετα την άνεση για τους επιβάτες. Η πλατφόρμα skate έχει σχεδιαστεί για αυτόνομη μετακίνηση επιπέδου 5, ενώ έχει τη δυνατότητα φόρτισης σε αυτόματα σημεία και μπορεί να λειτουργεί σχεδόν συνεχώς.

Ανάλογα το περιβάλλον στο οποίο θα κληθεί να κινείται, μπορεί να έχει μέγιστη ταχύτητα από 5 έως 25 χλμ./ώρα. Η ταχύτητα αυτή μπορεί να φαίνεται χαμηλή ακόμα και για τους δρόμους του αστικού ιστού αλλά η Citroen ισχυρίζεται ότι η απόλυτη εφαρμογή του concept Urban Collectif, θα βελτιώσει τη ροή της κυκλοφορίας κατά τουλάχιστον 35 τοις εκατό, με την προϋπόθεση πως η κίνηση των pods θα γίνεται σε ειδική λωρίδα κυκλοφορίας.

Advertisement

Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της πλατφόρμας, η οποία έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για χρήση στόλου κατά παραγγελία, είναι η δυνατότητα φιλοξενίας εναλλάξιμων pods που μπορούν να αντικατασταθούν μόλις σε 10 δευτερόλεπτα. Η Citroen παρουσίασε τρεις διαφορετικές προτάσεις σε συνεργασία με τρεις εταιρείες που μπορούν να υποστηρίξουν μια τέτοια εφαρμογή. Το πρώτο, είναι αυτό της Sofitel.

Το Sofitel En Voyage, που πήρε το όνομά του από τα διάσημα ξενοδοχεία, έχει ξύλινο pod με μεγάλες γυάλινες επιφάνειες από τη μια πλευρά και αυτόματες συρόμενες πόρτες με τζάμια. Το εσωτερικό είναι πορτοκαλί βελούδινο και μπορεί να φιλοξενήσει δύο ή τρεις επιβάτες με ξεχωριστό χώρο αποσκευών, εναλλάξιμο φωτισμό και κινούμενα LED’s που αναμεταδίδουν νέα και πληροφορίες που αφορούν τους επιβάτες.

Advertisement

Το δεύτερο pod, σε συνεργασία με την Pullman Power Fitness, έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με το πρόγραμμα γυμναστικής του Pullman Hotels & Resorts. Έχει κυλινδρικό σχήμα με φουτουριστικά σχέδια που εξασφαλίζουν την ιδιωτικότητα, καθώς από μέσα μπορεί να βλέπει κανείς έξω αλλά το αντίθετο δεν συμβαίνει. Φυσικά, όπως προδίδει το όνομά του, το συγκεκριμένο pod, επιτρέπει στους επιβάτες να ασκούνται ενώ κινούνται στην πόλη.

Στο εσωτερικό υπάρχει μια κωπηλατική μηχανή και ένα στατικό ποδήλατο, με τον φωτισμό LED να δημιουργεί ένα πολύ ευχάριστο περιβάλλον. Επιπλέον, αυτό που αξίζει να κρατήσει κανείς, είναι πως ο ασκούμενος είτε στο ένα μηχάνημα, είτε στο άλλο, με τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις τροφοδοτεί τις μπαταρίες με ενέργεια. Η τρίτη πρόταση είναι το JDCecaux City Provider, που είναι εμπνευσμένη από τα έπιπλα δρόμου της διαφημιστικής εταιρείας.

Advertisement

Σε αυτή τη διαμόρφωση, το pod έχει ανοιχτό χώρο με τέντα και κλειστό χώρο με δύο οθόνες, φωτισμό διάθεσης και πρίζες USB για τη φόρτιση των συσκευών των επιβατών. Διαθέτει ανοιχτόχρωμο ξύλο και είναι προσβάσιμο από άτομα σε αναπηρικά καροτσάκια ή γονείς με παιδιά σε καρότσια. Η Citroen δηλώνει ότι με την τεχνολογία ανοιχτού κώδικα (open source) το pod είναι συμβατό με κάθε τεχνολογία και μπορεί να καλύψει τις επιθυμίες κάθε πελάτη, είτε είναι ιδιώτης, είτε εταιρεία.

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία προτείνει ότι οι τοπικές αρχές, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εταιρείες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτήν την ιδέα, εξελίσσοντας τα δικά τους οχήματα για μεταφορά επιβατών, υπηρεσιών ή καταναλωτικών αγαθών, σε δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους όπως αεροδρόμια, εργοστάσια ή συνεδριακά κέντρα. Προφανώς, η συγκεκριμένη πρόταση απέχει πολύ από κάποια ρεαλιστική εφαρμογή της αλλά μας δίνει μια εικόνα για το πώς βλέπουν το μέλλον των μετακινήσεων εταιρείες καινοτόμες όπως η Citroen.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Citroen C3 Aircross 1.2 PureTech 130 EAT
Πότε θα μπορούν οι ιδιώτες στην Ελλάδα να αγοράσουν το Citroen Ami;
DS 4: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (+video)