Live Κίνηση
Περισσότερα
ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Citroen C3 Aircross 1.2 PureTech 130 EAT

Ελλάδα 12:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Δοκιμή: Citroen C3 Aircross 1.2 PureTech 130 EAT

ΔΟΚΙΜΕΣ

Δοκιμή: Citroen C3 Aircross 1.2 PureTech 130 EAT

ΔΟΚΙΜΕΣ

Το φρέσκο προϊόν στον… πάγκο των μικρών SUV είναι το Citroen C3 Aircross. Αν δείτε την αγορά αυτή ως boulangerie θα καταλάβετε γιατί τα compact Οχήματα Ελεύθερου Χρόνου πωλούνται τόσο γρήγορα όπως οι ζεστές μπαγκέτες.

Advertisement
Advertisement

Με ανασχεδιασμένο εμπρός μέρος, νέους χρωματικούς συνδυασμούς, ακόμα μεγαλύτερη άνεση για τους επιβάτες και δυνατότητες κίνησης σε κάθε είδους έδαφος, χάρη στο σύστημα Grip Control.

Το νέο C3 Aircross έχει αλλάξει και αναβαθμιστεί. Με νέο, πολύ εκφραστικό, ανασχεδιασμένο μπροστινό μέρος, αναδεικνύει μία ισχυρή προσωπικότητα, την οποία ολοκληρώνουν τα νέα χρώματα, με ένθετα αυτών στο αμάξωμα και στην καμπίνα. Στοχεύει σε αγοραστές, που έχουν δραστήριο τρόπο ζωής, αλλά και μικρές οικογένειες. Βρίσκεται στην καρδιά της κατηγορίας B-SUV, η οποία έχει τόσο έντονο ανταγωνισμό όσο τα καταστήματα… τροφίμων.

Μοντέρνα αισθητική με όπλο την εξατομίκευση

Advertisement
Advertisement

Το νέο C3 Aircross μεγαλώνει… ηλικιακά ή καλύτερα γίνεται πιο «σοβαρό» δεν έχει την «παιχνιδιάρικη/γλυκούλικη» όψη του παρελθόντος και αποκτά ισχυρή, αποφασιστική εμφάνιση για να αναδείξει την ώριμη προσωπικότητα του. Η επανασχεδιασμένη μπροστινή όψη, ενσωματώνει τη νέα οπτική «υπογραφή» της Citroen, με τους προβολείς LED που είναι μέρος του βασικού εξοπλισμού και μια νέα ασημί-γκρι προστατευτική σχάρα.

Είναι διαθέσιμο με πολλές επιλογές εξατομίκευσης, με έως και 70 εξωτερικούς συνδυασμούς με βάση τα 7 χρώματα (συμπεριλαμβανομένων τριών νέων), τα τέσσερα πακέτα χρωμάτων (συμπεριλαμβανομένων δύο νέων), που ενσωματώνουν νέες διακοσμητικές αποχρώσεις και την οροφή σε δύο χρωματικές αντιθέσεις. Διαθέτει επίσης νέες ζάντες αλουμινίου 16 και 17 ιντσών. Για την καμπίνα, το νέο C3 Aircross προσφέρει 4 διαφορετικά αρμονικά και ζεστά περιβάλλοντα, σε ότι έχει να κάνει με τη διάθεση φιλοξενίας, 3 από τα οποία είναι καινούργια.

Εσωτερικό με νεανική σχεδίαση και τεχνολογία

Advertisement

Αν ψάχνετε στην αγορά για ένα compact SUV, συνήθως θέλετε κάποιο που η θέση οδήγησης είναι ψηλά, ώστε να έχετε την αίσθηση πως εποπτεύετε τον δρόμο. Αν ισχύει αυτό, το Citroen C3 Aircross, θα σας αρέσει γιατί ακόμα και με το κάθισμα του οδηγού στη χαμηλότερη θέση, είστε λίγα εκατοστά ψηλότερα από τα άλλα μοντέλα της αγοράς.

Τα Advanced Comfort καθίσματα (στάνταρ στις πλούσιες εκδόσεις), είναι μαλακά σαν μια αγαπημένη πολυθρόνα και παρέχουν υποστήριξη της πλάτης σε όλα τα βασικά σημεία.

Advertisement

Σε μία προσπάθεια να μειώσουν τους εσωτερικούς διακόπτες του C3 Aircross, οι Γάλλοι, πέρασαν όλες τις λειτουργείες στην κεντρική οθόνη αφής 9 ιντσών του Infotainment. Αυτή περιλαμβάνει: 5 τεχνολογίες συνδεσιμότητας και 12 τεχνολογίες οδήγησης, με έγχρωμη προβολή των στοιχείων στην οθόνη του Head Up Display και κάμερα οπισθοπορείας με Top Rear Vision. Προσθέστε: Το ραδιόφωνο DAB, μια θύρα USB, το Bluetooth και τα Apple CarPlay / Android Auto είναι όλα στάνταρ, ενώ τα αυτοκίνητα τα κορυφαία πακέτα εξοπλισμού διαθέτουν επίσης sat-nav.

Η τοποθέτησή της στο κέντρο της κονσόλας και χαμηλά την προφυλάσσει από υπερθέρμανση, στο ελληνικό καλοκαίρι, ενώ επιπλέον βοηθά να έχουμε τους αεραγωγούς συστήματος κλιματισμού στο σωστό μέρος.

Advertisement

Βέβαια η χρήση της απαιτεί εξοικείωση και στην αρχή ίσως βρείτε περίεργο το γεγονός ότι ο μόνος τρόπος λειτουργίας του κλιματιστικού του C3, ακόμη και η αλλαγή της θερμοκρασίας, απαιτεί να επισκεφτείτε ένα συγκεκριμένο μενού και να χρησιμοποιείτε την οθόνη επανειλημμένα, κάτι που αποσπά την προσοχή σας. Έτσι όλες οι αλλαγές και ρυθμίσεις καλό είναι να γίνονται εν στάση. Επιπλέον, η καθυστέρηση ανάμεσα στο πάτημα ενός εικονιδίου στην οθόνη και στην αντίδραση είναι συχνά αρκετά μεγάλη.

Η ορατότητα προς τα εμπρός είναι καλή, βοηθούμενη από την υψηλή θέση οδήγησης. Ωστόσο, η όραση πάνω από τον ώμο είναι λιγότερο εύκολη ιδιαίτερα αν επιλέξετε να προσαρμόσετε στο αυτοκίνητό σας τα διακοσμητικά με αυτοκόλλητα στο πίσω μέρος τζαμιών. Όλες οι εκδόσεις διαθέτουν πίσω αισθητήρες στάθμευσης για να βοηθούν τους ελιγμούς, ενώ η κάμερα οπισθοπορείας είναι μια καλή επιλογή στον εξοπλισμό. Στο μεταξύ, όλες οι εκδόσεις διαθέτουν φωτεινούς προβολείς LED ως στάνταρ.

Ποιότητα και χώροι μεγαλύτερων SUV

Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα σας ενθουσιάσουν μέσα στο C3 Aircross. Από τους αεραγωγούς Art Deco έως τις ασημένιες πινελιές κάτω από την οθόνη αφής, όλα έχουν σχεδιαστεί για να φαίνονται ενδιαφέροντα και ας μην είναι καθαρά λειτουργικά. Κάθε μοντέλο έχει το δικό του συνδυασμό χρωμάτων, με υφασμάτινα ή δερμάτινα καθίσματα, όσο αφορά την ποιότητα, τα εσωτερικά πλαστικά είναι πάνω από τον μέσο όρο, ενώ η εφαρμογή και το φινίρισμα είναι πολύ καλά. Η γενική εικόνα θυμίζει έντονα  μεγαλύτερα μοντέλα.

Μπορεί να είναι compact όμως το C3 Aircross, προσφέρει ευρυχωρία, ιδίως όσον αφορά το χώρο για τα πόδια των πίσω επιβατών που είναι από τους κορυφαίους στην κατηγορία, καθώς και προσαρμοστικότητα στις εκάστοτε ανάγκες, μεταφορών. Με το πίσω κάθισμα να κινείται κατά 150 mm προς τα εμπρός ή προς τα πίσω, σε δύο ανεξάρτητα μέρη.

Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα του εσωτερικού είναι η εξαιρετική του φωτεινότητα χάρη στις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και τα πίσω φινιστρίνια. Τα μεγάλα παράθυρα πλημμυρίζουν το εσωτερικό με φως και κρατούν τα παιδιά απασχολημένα στο ταξίδι.

Αφού μιλάμε για παιδιά ο χώρος για τις αποσκευές μπορεί να κυμανθεί από τα 410 έως τα 520 λίτρα ανάλογα με τη θέση του πίσω καθίσματος (από τους κορυφαίους στην κατηγορία του), το οποίο όταν αναδιπλωθεί, προσφέρει ένα γενναιόδωρο χώρο 1.289 λίτρων (για μεταφορά ποδηλάτων, εξοπλισμού και επιβάτη (ανάλογα την διαμόρφωση).

Πολλές είναι οι θέσεις/θήκες για μικροπράγματα (κλειδιά, νομίσματα, τηλέφωνα). Μπροστά από το χειρόφρενο θα βρείτε δύο ποτηροθήκες καλής χωρητικότητας ενώ πίσω του υπάρχει ένας χώρος που κλείνει. Υπάρχουν επίσης μεγάλες θήκες στις πόρτες, ενώ το ντουλαπάκι του συνοδηγού να έχει… βάθος για μεγαλύτερα αντικείμενα.

Κίνηση με την άνεση σε πρώτο πλάνο

Το ανανεωμένο C3 Aircross, διατηρεί όλα εκείνα τα στοιχεία που έκαναν και το προηγούμενο μοντέλο να ξεχωρίζει στην κατηγορία, με την άνεση να κυριαρχεί στην οδική συμπεριφορά.

Αυτό που σίγουρα θα προσέξετε είναι η ανάρτηση και το πως απορροφά τις ανωμαλίες ώστε να σας κρατήσει ξεκούραστους σε μικρές ή μεγάλες αποστάσεις. Η ρύθμισή της φωνάζει: «ΑΝΕΣΗ», αποτελώντας ένα από τα πλεονεκτήματα του compact SUV.

Φυσικά και αυτό το set-up τα σκεπάζει όλα και αν έχετε sport ανησυχίες, μη περιμένετε το μικρό Aircross να ακολουθήσει. Όχι δεν θα χάσετε την αίσθηση ασφάλειας ή την εμπιστοσύνη σας σε αυτό. Απλά θα έχει μεγάλες κλίσεις και θα δυσαρεστήσει/ζαλίσει τους επιβαίνοντες. Το τιμόνι, είναι άμεσο αλλά ελαφρύ ενώ τα φρένα είναι δυνατά και προοδευτικά.

Το μοτέρ (1200 κ.εκ.) των 130 ίππων, σας βοηθά να ταξιδεύετε με άνεση, ενώ το αυτόματο κιβώτιο, μεγαλώνει την πρακτικότητα στην πόλη και την άνεση στο ταξίδι. Μάλιστα καλύπτει και κάποιους από τους τους κραδασμούς του κινητήρα στις χαμηλές και μεσαίες στροφές λειτουργίας, ώστε να μην γίνονται ενοχλητικοί. Μάλιστα η κλιμάκωση του δίνει έμφαση στην εκμετάλλευση της ροπής που βοηθά να διατηρείτε την ταχύτητα ταξιδιού, ακόμη και αν το C3 Aircross είναι φορτωμένο και με επιβάτες στην καμπίνα του.

Στην Εθνική Οδό το μικρό SUV νιώθει το ίδιο άνετα όπως και στην πόλη. Ο θόρυβος στην καμπίνα δεν είναι ενοχλητικός, ενώ το C3 Aircorss δεν επηρεάζεται από πλευρικούς ανέμους. Η κατανάλωση ήταν σε λογικά επίπεδα με τον μετρητή να «γράφει»  μέση τιμή: 8,4 λτ./100 χλμ. κατά τη διάρκεια της δοκιμής με το αυτοκίνητο να έχει λίγα χιλιόμετρα.

Τέλος, το C3 Aircross μπορεί να φέρει το όνομα Sport Utility Vehicle το σύστημα Grip Control με Hill Assist Descent. Έτσι δεν θα σας προβληματίσει η κίνηση σε κακοτράχαλους χωματόδρομους, για την αναζήτηση παραλίας ή μονοπατιού στο βουνό.

Τελικά;

«Άνεση, ευρυχωρία και στυλ». Το τρίπτυχο της επιτυχίας του ανανεωμένου Citroen C3 Aircross είναι μια πολύ καλή πρόταση στην κατηγορία. Προσθέστε την πρακτικότητα την διαμόρφωση των χώρων, το καλό σε απόδοση μοτέρ βενζίνης των 1,2 λίτρων, αλλά και τη σχεδίαση και θα δείτε, τα σημεία που το κάνουν να ξεχωρίζει απέναντι στον ανταγωνισμό.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά – Citroen C3 Aircross 1.2 PureTech 130 EAT
Κινητήρας: 1.199cc
Ισχύς: 130 ps/ 5.500rpm
Ροπή: 230 Nm/1.750 rpm
Μετάδοση: Στους εμπρός τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 6 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 10,3 sec
Τελική ταχύτητα: 195 km/h
Μέση κατανάλωση: 6,2 l/100 km (εργοστασιακή τιμή), 8,4 l/100 km (τιμή δοκιμής)
Εκπομπές CO2: 142 gr/km
Βάρος: 1280 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4160/1756/1.637 mm
Μεταξόνιο: 2604 mm
Χώρος αποσκευών: 410
Τιμή: από 17.750 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Νέο Citroen C3 Aircross: Λόγω τιμής
Citroen C4 C-Cross: Άνεση και πρακτικότητα στα καλύτερά τους
Συγκριτικό: Citroen e-C4 C-Cross vs VW ID.3