Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Citroen Oli: Η αλλαγή στα μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα ; (+video)

Ελλάδα 7:35
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Citroen Oli: Η αλλαγή στα μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα ; (+video)

ΝΕΑ

Citroen Oli: Η αλλαγή στα μικρά ηλεκτρικά αυτοκίνητα ; (+video)

ΝΕΑ

Μόλις σκεφτόμαστε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έμπαιναν σε ένα κυκεώνα, με το βάρος την κατανομή του και την πολύπλοκη κατασκευή τους η Citroen παρουσίασε το Oli και ισχυρίζεται πως όλα θα αλλάξουν.

Advertisement
Advertisement

Με ένα πρωτότυπο η Citroen λέει ότι μπορεί να αλλάξει τα ηλεκτρικά μοντέλα μαζικής παραγωγής: να μειώσει το βάρος και το κόστος, όπως και να αυξήσει τη λειτουργικότητα.

Το Oli είναι ο μεγαλύτερος αδερφός του Ami. Ένα μεγαλύτερο ηλεκτρικό όχημα  που μοιάζει περισσότερο με αυτοκίνητο και με πακέτο καλύτερα εξοπλισμένο για την καθημερινή κίνηση.

Παρά τις αισιόδοξες προδιαγραφές δεν υπάρχει πρόθεση το Oli να βγει στην παραγωγή. Η Citroen το βλέπει σαν ένα «εργαστήριο ιδεών», σύμφωνα με τον επικεφαλής σχεδιασμού Pierre Leclercq, ο οποίος παραδέχεται ότι ορισμένες από τις λεπτομέρειες θα… περάσουν στο νέο C3 του επόμενου έτους.

Advertisement
Advertisement

Ο σκοπός του Oli είναι να κάνει ελαφρύτερα, πιο απλά και πιο οικονομικά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ξεπεράστε το όνομα (προέρχεται από το All-e) και δείτε ένα τετραθέσιο pick-up (ελαφρύ ανοιχτό φορτηγό) 4,2 μέτρων. Το κάθετο παρμπρίζ είναι επίπεδο για φθηνότερη παραγωγή και μικρό για να μειώσει την ανάγκη για… κλιματισμό.

Η οροφή και τα πάνελ του καπό του Oli είναι εντελώς επίπεδα, για απλοποίηση της παραγωγής και μεγαλύτερη αντοχή. Η επίπεδη οροφή είναι κατασκευασμένη από ενισχυμένα πάνελ χαρτονιού – αρκετά ισχυρή για να στέκεστε ή να κάθεστε πάνω της. Ακούγεται αδύναμο;

Είναι ένα υλικό που χρησιμοποιείται ήδη από εταιρίες όπως η Ford για να ενισχύσουν την καρότσα του φορτηγού της F150. Προετοιμασμένο για την κυκλική οικονομία, το Oli έχει σχεδιαστεί για να ανανεώνεται από τη Citroen μία φορά τη δεκαετία πριν από τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη ζωή με διαφορετικούς ιδιοκτήτες.

Advertisement

Σχεδιασμένο ως junior pick-up truck, το Oli έχει μια κρυφή επίπεδη επιφάνεια. Χαμηλώστε την πόρτα του χώρου αποσκευών και αποκαλύπτεται ένας χώρος/καρότσα, με πολλά σημεία πρόσδεσης και επιλογές φόρτωσης για να πάρετε ποδήλατα ή άλλα οικογενειακά βάρη.

Ο μικρότερος και ελαφρύτερος σχεδιασμός σημαίνει ότι για την κίνηση χρειάζεται μόνο μια μπαταρία 40 kWh, η οποία σύμφωνα με τη Citroen θα δίνει αυτονομία 400 χιλιομέτρων.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Με ιταλικό «δάκτυλο» το Citroen Berlingo γίνεται ρετρό
Το νέο λογότυπο της Citroen
Mobility 2022: Citroen Ami