Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Citroen C4 και C4 X: Crossover ευεξίας

Ελλάδα 19:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Citroen C4 και C4 X: Crossover ευεξίας

ΝΕΑ

Citroen C4 και C4 X: Crossover ευεξίας

ΝΕΑ

Η Citroen έχει στη γκάμα της δύο μοντέλα που έχουν ήδη δημιουργήσει το δικό τους success story.

Advertisement
Advertisement

Η Citroen είναι μια μάρκα που διαχρονικά δεν διστάζει να πρωτοπορεί. Η ιστορία της είναι γεμάτη από αυτοκίνητα που ξεχωρίζουν τόσο με την εμφάνισή τους όσο και με τις καινοτομίες τους σε όλους σχεδόν τους τομείς.

Σήμερα η γαλλική εταιρεία, μένοντας πιστή στην παράδοσή της, διαθέτει στην γκάμα δύο πολύ ιδιαίτερα μοντέλα, που αποτυπώνουν το πνεύμα και τη φιλοσοφία της και αποτελούν εξαιρετικές προτάσεις μιας και κατορθώνουν να συνδυάζουν τα καλύτερα από διάφορες γνωστές κατηγορίες.

Ο λόγος για τα Citroen C4 και C4 X που έχουν ήδη αποκτήσει φανατικούς οπαδούς.

Advertisement
Advertisement

Σχεδίαση που ξεχωρίζει

Ένα από τα δυνατά σημεία των νέων Citroen C4 και C4 X είναι αδιαμφισβήτητα η σχεδίασή τους.

Το C4 ξεχωρίζει άμεσα χάρη στο ψηλό και κομψό του αμάξωμα το οποίο σε συνδυασμό με τους μεγάλους τροχούς εκπέμπει δυναμισμό, πολυτέλεια και στιβαρότητα, ενώ κατορθώνει να συνδυάσει τρεις κόσμους σε έναν. Η σημαντική απόσταση από το έδαφος, οι μεγάλοι τροχοί και η ψηλή θέση οδήγησης αυτόματα παραπέμπουν άμεσα στα σύγχρονα SUV, η αεροδυναμική σχεδίαση θυμίζει έντονα κουπέ ενώ οι κορυφαίοι χώροι αντστοιχούν σε ένα ιδιαίτερα άνετο σεντάν.

Advertisement

Το C4 X ναι μεν ακολουθεί την ίδια φιλοσοφία, αλλή η μεγάλη του διαφοροποίηση σε σχέση με το Citroen C4 είναι η σχεδίαση του πίσω μέρους του. Εδώ οι designers της Citroen υιοθέτησαν τη λογική ενός fastback, επιμηκύνοντας την οροφή και επιλέγοντας τη μεγάλη κλίση της, προς τα πίσω. Το αποτέλεσμα είναι η εξασφάλιση μιας εξαιρετικής αεροδυναμικής (συντελεστής οπισθέλκουσας Cd 0,29) και μιας ιδιαίτερα κομψής σιλουέτας, που ταιριάζει απόλυτα με τον πολυτελή αλλά και δυναμικό χαρακτήρα του σύγχρονου γαλλικού Crossover.

Άνεση και εργονομία

Advertisement

Η άνεση είναι συνυφασμένη με το όνομα Citroen και οι δύο εκδοχές του C4  δεν θα μπορούσε να μην ακολουθούν την φιλοσοφία ευεξίας και άνεσης της γαλλικής μάρκας. Τόσο στο C4 όσο και στο C4 X η Citroen έχει δημιουργήσει μια καμπίνα άνετη, ξεκούραστη και ευχάριστη για τον οδηγό και τους επιβάτες.

Με το πρόγραμμα Citroen Advanced Comfort – μια αποκλειστική καινοτομία της Citroen – οι επιβάτες απολαμβάνουν τα ειδικά εξελιγμένα καθίσματα που δίνουν την αίσθηση πολυθρόνας. Η κορυφαία πλευρική στήριξη και η ανατομική στάση του σώματος κρατούν τους πάντες ξεκούραστους, χαλαρούς και ήρεμους ακόμα και στα πολύωρα ταξίδια, απαλλάσσοντας τους από το στρες. Παράλληλα, ο σωστά μελετημένος εσωτερικός χώρος με το μεγάλο μεταξόνιο εξασφαλίζει μεγάλο και άνετο χώρο για τα πόδια, ακόμα και για τους πιο μεγαλόσωμους επιβάτες.

Advertisement

Ακόμα ένα σημείο υπεροχής των C4 και C4 X είναι η ανάρτηση με τα προοδευτικά υδραυλικά μαξιλάρια (Progressive Hydraulic Cushions). Το καινοτόμο και αποκλειστικό σύστημα της Citroen ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη βελούδινη αίσθηση που απολαμβάνουν οι επιβάτες μιας και και η ανάρτηση κατορθώνει να απορροφά και τις πιο έντονες ανωμαλίες των δρόμων πριν οι επιβάτες καταλάβουν το παραμικρό.

Ακόμα μια καινοτομία που έχει υιοθετήσει η Citroen στα C4 και C4 X είναι το συρτάρι στο ταμπλό ακριβώς μπροστά από το συνοδηγό, καθώς και το Smart Pad Holder. Μια ενσωματωμένη αναδιπλούμενη βάση στην οποία μπορεί να τοποθετηθεί με ασφάλεια ένα tablet ή ένας υπολογιστής.

Το Citroen C4 πέρα από τους άνετους χώρους για τους επιβάτες του ξεχωρίζει και για το μεγάλο πορτμπαγκάζ του, η χωρητικότητα του οποίου φτάνει τα 380 λίτρα και διαθέτει και δάπεδο 2 επιπέδων.

Ο χώρος αποσκευών είναι ακόμα πιο μεγάλος στο C4 X, καθώς ξεκινά από τα 510 λίτρα και φτάνει, με την αναδίπλωση της πλάτης του πίσω καθίσματος, μέχρι και τα 1.360 καθιστώντας το ένα ιδανικό οικογενειακό.

Σύγχρονοι κινητήρες για κάθε ανάγκη

Η σύγχρονη προσέγγιση της Citroen σε όλους τους τομείς διαφαίνεται και στη γκάμα των κινητήρων των C4 και C4 X. Στα σύνολα βενζίνης απόλυτα λογικά και αναμενόμενο τον πρώτο λόγο τον έχει ο πολυβραβευμένος PureTech που έχει τον πρώτο λόγο. Το 3κύλινδρο turbo σύνολο των 1.200 κυβικών είναι διαθέσιμο με 100 και 130 ίππους, που στο C4  συνδυάζεται προαιρετικά και στο C4 X αποκλειστικά με το πολύ καλό αυτόματο κιβώτιο EAT8.

Εδώ θα πρέπει να πούμε πως  με τον κινητήρα 1.2 PureTech 100 τα τέλη κυκλοφορίας είναι μηδενικά, καθώς οι εκπομπές CO2 είναι μόλις 120 γραμμάρια το χιλιόμετρο.

Οι Γάλλοι επιμένουν και στους κινητήρες πετρελαίου προσφέροντας το C4 με τον BlueHDi των 1.500 κυβικών και των 130 ίππων και αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.

Ανεξάρτητα πάντως από το καύσιμο όλα τα συμβατικά σύνολα που κινούν τα C4 και C4 X ξεχωρίζουν τόσο για την οικονομία καυσίμου τους όσο και για την πολιτισμένη λειτουργία τους.

Η νέα γενιά του Citroen C4 και C4 X δεν θα μπορούσε να μην ακολουθήσει την τάση της ηλεκτροκίνησης. Το e-C4 λοιπόν στην ηλεκτρική του έκδοση είναι εξοπλισμένο με ένα ηλεκτροκινητήρα απόδοσης 136 ίππων και 260 Nm ροπής. Η αυτονομία της μπαταρίας των 50 kWh φτάνει τα 357 χιλιόμετρα (κύκλος WLTP) με την φόρτιση να φτάνει το 80% σε μόλις 30 λεπτά σε ταχυφορτιστή.

Ακόμα καλύτερα είναι τα πράγματα για το αμιγώς ηλεκτρικό e-C4 X. Εκτός από το δοκιμασμένο ηλεκτρικό σύνολο που συναντάμε και στο C4, η Citroen ετοιμάζει για το 2ο εξάμηνο του 2023 ένα αναβαθμισμένο σύστημα με απόδοση 156 ίππους. Επιπλέον, μεγαλύτερη είναι και η μπαταρία στα 52 kWh, κάτι που ανεβάζει την αυτονομία στα 421 χιλιόμετρα (σε συνδυασμένο κύκλο WLTP) ή ακόμα και στα 569 χιλιόμετρα (σε αστικό κύκλο WLTP).

Ασφάλεια-infotainment

Τα Citroen C4 και C4 X διαθέτουν 20 συστήματα υποβοήθησης του οδηγού που δημιουργούν ένα έντονο αίσθημα ασφάλειας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ένα έγχρωμο Head Up Display και ένα εξελιγμένο Adaptive Cruise Control.

Επιπλέον διαθέτει σύστημα ενεργού φρεναρίσματος αποτροπής σύγκρουσης με κινούμενα αντικείμενα και πεζούς, σύστημα διατήρησης λωρίδας, κάμερες 360 μοιρών, αναγνώριση πινακίδων και κάμερα οπισθοπορείας με απεικόνιση πίσω περιβάλλοντος από ψηλά.

Εκτός από τα προηγμένα συστήματα ασφαλείας η Citroen δείχνει το δρόμο και στα συστήματα infotainment με υψηλής ευκρίνειας οθόνη αφής 10,0 ιντσών και προηγμένο σύστημα συνδεσιμότητας. Το smartphone εύκολα και πρακτικά μπορεί να συνδεθεί με το C4 και C4 X (συμβατό με Android Auto και Apple CarPlay) και οι επιβάτες να απολαύσουν ποιοτικές υπηρεσίες ενημέρωσης, διασκέδασης και σύστημα πλοήγησης με φωνητικές εντολές.

Για τις ηλεκτρικές εκδόσεις e-C4 και e-C4 X η Citroen έχει δημιουργήσει την εφαρμογή MyCitroen Drive Plus μέσα από την οποία ο οδηγός μπορεί να προγραμματίσει το ταξίδι του, να ενημερωθεί για τα σημεία φόρτισης στη διαδρομή του. Παράλληλα, ακόμα και αν όλα πάνε στραβά και η μπαταρία «στεγνώσει» η Citroen είναι πάντα στο πλευρό σας φροντίζοντας να σας «ηλεκτρίσει» ή να σας ρυμουλκήσει μέχρι τον κοντινότερο σταθμό φόρτισης.

Εκδόσεις και αμέτρητοι χρωματικοί συνδυασμοί

Τα νέα C4 και C4 X είναι διαθέσιμα σε πολλές εκδόσεις, με τον εξοπλισμό να είναι πλούσιος ακόμα και από τη βασική εκδοχή. Ταυτόχρονα υπάρχουν και πολλές δυνατότητες εξατομίκευσης χάρη στη διχρωμία της οροφής και τα διακοσμητικά Color Pack.

Crossover με παριζιάνικο αέρα

Τα νέα Citroen C4 και C4 X είναι το επόμενο καυτό θέμα της αυτοκίνησης συνδυάζοντας γαλλική φινέτσα, κορυφαία τεχνολογία, πολυτέλεια και πολύπλευρη χρηστικότητα. Οι Γάλλοι ξέρουν ακριβώς τι χρειάζεται ένα σύγχρονο crossover για να πετύχει όλους τους στόχους του κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα από τα νέα C4 και C4 X.

Μέχρι 15 Ιουλίου τόσο το C4 όσο και το C4 X είναι ακόμα πιο ελκυστικά μιας και έχουν επιδότηση τιμής ύψους 3.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ακόμη πιο προσιτά τα Citroen C4 και C4 X (+τιμές)
Νέος υβριδικός κινητήρας για το Citroen C5 Aircross
Δοκιμή: Citroen C4 X 1.2 PureTech 130 EAT8