Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | Choice SUV

ΝΕΑ

Μποτιλιάρισμα: Πόσα ευρώ χάνετε καθημερινά μέσα στο ΙΧ σας;

  • Γιώργος Κ. Ανδρής (ga@newsauto.gr)

Οι Συγκοινωνιολόγοι τονίσουν ότι οι επιπλέον δρόμοι δεν θα λύσουν το κυκλοφοριακό χάος της Αττικής.

«Η πραγματικότητα είναι η εξής: Έχουμε στην Αθήνα περίπου 7 εκατ. μετακινήσεις την ημέρα. Απ’ αυτές, περίπου 2-2,5 εκατ. πραγματοποιούνται με αστικές συγκοινωνίες. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείς να κάνεις μαγικά όταν έχεις τόσα πολλά αυτοκίνητα Περνάμε τουλάχιστον μία ώρα της ημέρας στο αυτοκίνητό μας, με το τυπικό κόστος του χρόνου μας στα 8-10 ευρώ, οπότε ο καθένας δαπανά 10 ευρώ την ημέρα μέσα στο αυτοκίνητό του», είπε χαρακτηριστικά o Κωνσταντίνος Κεπαπτσόγλου, καθηγητής ΕΜΠ, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.

Ο κ. Κεπαπτσόγλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 για τις συνέπειες της απεργιακής κινητοποίησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εξήγησε τι ισχύει με το μποτιλιάρισμα στους δρόμους.

«Όταν τα δημόσια μέσα δεν λειτουργούν, κάποιοι δεν θα πάνε στη δουλειά τους, κάποιοι θα πάνε όμως με το αυτοκίνητό τους, με αποτέλεσμα να φορτώσουν με πολύ περισσότερα αυτοκίνητα τους δρόμους, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν επαρκούν για να εξυπηρετήσουν αυτή τη ζήτηση για μετακίνηση», συνέχισε ο κ. Κεπαπτσόγλου.

Για μια διαδρομή 40 λεπτών υπό κανονικές συνθήκες, σήμερα ένας οδηγός θα χρειαστεί 60 λεπτά από τον χρόνο του, δηλαδή 20 περισσότερα.

«Σήμερα επιβαρύνεται ο χρόνος κατά ένα 20%-30% την ώρα αιχμής, η οποία προφανώς τραβάει, καθώς έχουν επεκταθεί οι ώρες αιχμής λόγω της απεργίας. Την μεγαλύτερη επιβάρυνση έχουν η Λεωφόρος Κηφισίας, το ποτάμι, η Λεωφόρος Αθηνών, οι οδικοί άξονες Βορρά-Νότου, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για πρόσβαση από τα προάστια. Το ποτάμι έχει πρόσθετο φόρτο λόγω της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων, διότι είναι ο μόνος τρόπος να φτάσει κανείς στο λιμάνι του Πειραιά και μέχρι τις εμπορικές και βιομηχανικές περιοχές της Αθήνας. Γενικά, η κατάσταση σήμερα είναι πολύ πιο δύσκολη και είναι λογικό», συμπλήρωσε ο κ. Κεπαπτσόγλου.

«Δεν έχουμε περιθώριο να φτιάξουμε και άλλους δρόμους»

Θεραπεία στο πρόβλημα της κίνησης στους δρόμους δεν υπάρχει, υποστήριξε, καθώς, όπως είπε, «δεν έχουμε περιθώριο να φτιάξουμε και άλλους δρόμους. Ο μόνος τρόπος είναι η λελογισμένη χρήση ΙΧ, η προτίμηση σε άλλους τρόπους μετακίνησης και η χρήση ΜΜΜ».

Ειδικά όσον αφορά το ποτάμι, σύμφωνα με τον κ. Κεπαπτσόγλου, ακόμα και δύο λωρίδες να προστεθούν δεξιά και αριστερά, στην ίδια κατάσταση θα είναι, και ο λόγος είναι ότι θα προσελκύσει περισσότερη κυκλοφορία. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι νομοτελειακό ότι αυτό θα συμβεί, όπως έχει γίνει και σε άλλα μέρη του κόσμου.

«Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείς να κάνεις μαγικά όταν έχεις τόσα πολλά αυτοκίνητα… Περνάμε τουλάχιστον μία ώρα της ημέρας στο αυτοκίνητό μας, με το τυπικό κόστος του χρόνου μας στα 8-10 ευρώ, οπότε ο καθένας δαπανά 10 ευρώ την ημέρα μέσα στο αυτοκίνητό του», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια εκπομπή μίλησε ο Θανάσης Τσιάνος, μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, ο οποίος έκανε λόγο για συνδυαστικά μέτρα ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όσον αφορά τις υποδομές, εξήγησε πως ο προγραμματισμός της επέκτασης της Λεωφόρου Κύμης ή η επέκταση της δυτικής περιφερειακής θα τραβήξει φόρτο από το ποτάμι και θα το αποσυμφορήσει κατά ένα ποσοστό.

«Και ο άξονας Ελευσίνα-Θήβα θα μπορούσε να γίνει και να είναι σημαντικός ως προς την αποσυμφόρηση του Κηφισού. Προτεραιότητα είναι τα ΜΜΜ, οι τρεις νέοι σταθμοί στον Πειραιά, να διώξουν 23.000 οχήματα την ημέρα από το οδικό δίκτυο», πρόσθεσε ο κ. Τσιάνος.

Για τα μέσα μεταφοράς, επισήμανε ότι, με την ενίσχυση και της γραμμής του μετρό 4, θα υπάρχει σημαντική βελτίωση, ωστόσο πρόσθεσε ότι χρειάζονται και διαχειριστικά μέτρα στον Κηφισό, όπως η άμεση απομάκρυνση οχημάτων ύστερα από σύγκρουση ή βλάβη.

Όσον αφορά τα βαρέα οχήματα, για όλο το δίκτυο της Αττικής θα πρέπει να μπει ένα ωράριο φoρτωεκφόρτωσης το οποίο να τηρείται, ανέφερε ακόμα ο κ. Τσιάνος. Για τον Κηφισό, ειδικά, είπε πως θα πρέπει να εξεταστούν μέτρα, όπως περιορισμοί στις ώρες αιχμής των βαρέων οχημάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μποτιλιάρισμα στην Αθήνα: Πόσες μέρες χάνονται ετησίως;
Μποτιλιάρισμα στην Αθηνών-Κορίνθου, αυξημένη κίνηση στις Αφίδνες
LIVE η κίνηση: Βελτιωμένο το κυκλοφοριακό στους δρόμους της Αθήνας

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto  

Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Οι υπόλοιπες ειδήσεις στο Πρώτο ΘΕΜΑ