Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Avanti popolo: Οι Ιταλοί αντιστέκονται στην ηλεκτροκίνηση!

Ελλάδα 12:37
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Avanti popolo: Οι Ιταλοί αντιστέκονται στην ηλεκτροκίνηση!

ΝΕΑ

Avanti popolo: Οι Ιταλοί αντιστέκονται στην ηλεκτροκίνηση!

ΝΕΑ

Η Ε.Ε. θέλει να γίνουν όλα ηλεκτρικά από το 2035. Όμως οι Ιταλοί έχουν ήδη σηκώσει το μπαϊράκι της αντίστασης.

Advertisement
Advertisement

Για όσους δεν βλέπουν με καλό μάτι την στροφή της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας προς την ηλεκτροκίνηση, υπάρχουν ακόμα εστίες αντίστασης. Και μία τέτοια εστία δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την Ιταλία.

Την χώρα των Ferrari και Lamborghini, των εμβληματικών V12 και της μεγάλης παράδοσης στην μηχανολογία των κινητήρων εσωτερικής καύσης. Η Ιταλία λοιπόν μπαίνει μπροστά στην προσπάθεια για να σωθούν οι συμβατικοί κινητήρες, εκφράζοντας μία μεγάλη μάζα καταναλωτών που θέλουν -για διάφορους λόγους- να μην παραδοθούν αμαχητί στην ηλεκτροκίνηση.

Και όλα αυτά από επίσημα χείλη, από τον υπουργό Μεταφορών της γειτονικής μας χώρας, Matteo Salvini, ο οποίος δήλωσε ότι η κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης δεν έχει νόημα ούτε από οικονομική, ούτε από περιβαλλοντική ούτε από κοινωνική άποψη.

Advertisement
Advertisement

Ο Salvini βέβαια είναι γνωστός για τις θέσεις του εναντίον της Ευρώπης και με αμφιλεγόμενες απόψεις σε διάφορα θέματα. Όπως για παράδειγμα ότι έχει εκφραστεί ενάντια στην ΕΕ και την απόφαση για την ηλεκτροκίνηση ως “ψευδο-περιβαλλοντικό φονταμενταλισμό”.

Ο ίδιος έχει εκφράσει τους φόβους του ότι λόγω αυτής της απόφασης θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας. Ενώ παράλληλα έχει εκφράσει τις ενστάσεις του για την μετάβαση στο Euro7, θέση που συμμερίζονται και άλλοι στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, όπως ο CEO του γκρουπ Stellantis, Carlos Tavares.

Με την ηλεκτρική ενέργεια να έχει φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ και τον κίνδυνο τον blackout να είναι εμφανής για τον χειμώνα, αρχίζουν και υπάρχουν ερωτηματικά για το πόσο μπορεί να επικρατήσει χωρίς προβλήματα η ηλεκτροκίνηση.

Advertisement

Όπως έχουμε δει, η Ελβετία σκέπτεται ήδη την απαγόρευση της κυκλοφορίας των ηλεκτρικών αν υπάρξουν μεγάλες ανάγκες σε ηλεκτρισμό τους επόμενους μήνες.

Advertisement

Πάντως η Ιταλία είναι σταθερά στην πρώτη γραμμή των αντιρρήσεων για τις πολιτικές της Ευρώπης σχετικά με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Σε συνδυασμό με χώρες όπως η Βουλγαρία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, έχουν προτείνει ήδη την παράταση της κατάργησης των θερμικών κινητήρων για μετά το 2040.

Παράλληλα, από το 2021 έχει ξεκινήσει μία καμπάνια ώστε να εξαιρεθούν από την απόφαση της ΕΕ οι μικρές αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας, όπως η Ferrari και η Lamborghini.

Μάλιστα ο Salvini έχει προτείνει να γίνει και δημοψήφισμα στην Ιταλία έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους Ιταλούς πολίτες να αποφασίσουν αν θέλουν την εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης και τις απολύσεις εργαζομένων και την παράδοση της αγοράς της χώρας και της αυτοκινητοβιομηχανίας της στις ορέξεις των Κινέζων.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Toyota: Μακριά από την ηλεκτροκίνηση στα σπορ μοντέλα
Η Ford Motor Ελλάς υποστηρίζει συνέδρια για την ηλεκτροκίνηση
O Πάπας ευλογεί την… ηλεκτροκίνηση