Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Audi e-tron GT: Ηλεκτρικός… πύραυλος 646 ίππων (video)

Ελλάδα 8:42
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Audi e-tron GT: Ηλεκτρικός… πύραυλος 646 ίππων (video)

ΝΕΑ

Audi e-tron GT: Ηλεκτρικός… πύραυλος 646 ίππων (video)

ΝΕΑ

«Είναι το πιο σημαντικό μοντέλο μας» λένε στην Audi και έκαναν τα πάντα ώστε να επιβεβαιώσουν τον συγκεκριμένο ισχυρισμό. Το e-tron GT φέρει εκρηκτικές επιδόσεις, δυναμική συμπεριφορά και εμφάνιση που παραπέμπει στο μέλλον.

Advertisement
Advertisement

Μετά από αρκετούς μήνες προσμονής η αποκάλυψε το «διαστημικό» αμιγώς ηλεκτρικό 4θυρου coupe, Audi e-tron GT, αλλά και την ακόμα πιο ισχυρή εκδοχή του, “RS”.

Την τελευταία είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε στην ακριτική Ρόδο, με το μοντέλο, ωστόσο, να διατηρεί τον καμουφλαρισμένο μανδύα του, αποκρύπτοντάς μας τα δυναμικά του στιλιστικά χαρακτηριστικά.

Με αυτά συστηθήκαμε την Τρίτη (9/02), όταν η εταιρεία από το Ίνγκολσταντ απομάκρυνε την κουκούλα από τον… ηλεκτρικό πύραυλό της.

Advertisement
Advertisement

Η εικόνα είναι… χάρμα οφθαλμών, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενα του επικεφαλής της Audi, Markus Duesmann, o οποίος χαρακτήρισε το Audi e-tron GT ως «το πιο σημαντικό μοντέλο της Audi».

Αυτό θα αποτελεί το… ξαδελφάκι της Porsche Taycan, βασιζόμενο στην ίδια πλατφόρμα, ενώ θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο Böllinger Höfe στο Neckarsulm, τη γραμμή συναρμολόγησης του οποίου «περνά» και το Audi R8.

Advertisement

Το μοντέλο θα λανσαριστεί, ταυτόχρονα, σε δύο εκδόσεις την πιο… εξευγενισμένη e-tron GT quattro και την πιο… άγρια e-tron RS GT, ενώ αμφότερες θα ενσωματώνουν δύο ηλεκτρικά μοτέρ, από ένα σε κάθε άξονα.

Στην πρώτη περίπτωση αποδίδονται συνδυαστικά 476 ps και 630 Nm ροπής, ενώ στη δεύτερη 598 ps και 830 Nm ροπής. Σημειώνεται πως υπάρχει και η λειτουργία boost (μέσω του συστήματος ελέγχου εκκίνησης), η οποία εκτοξεύει την ισχύ του e-tron GT quattro και του “RS” στα 530 ps και 646 ps αντίστοιχα, για 2,5 δευτερόλεπτα.

Advertisement

Περί επιδόσεων ο λόγος, με την ανωτέρω λειτουργία ενεργοποιημένη, η ισχυρότερη εκδοχή του μοντέλου ολοκληρώνει τη διαδικασία 0-100 χλμ./ώρα σε 3,3 sec, με την τελική να είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 250 χλμ./ώρα.

Σημειωτέον ότι ο πίσω ηλεκτρικός κινητήρας ενσωματώνει κιβώτιο δύο σχέσεων: Η πρώτη ταχύτητα επιτρέπει ακαριαία επιτάχυνση όταν γίνεται εκκίνηση με το launch control, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, το e-tron GT ξεκινά με τη δεύτερη ταχύτητα, η οποία βελτιώνει τον βαθμό ενεργειακής απόδοσης και παρέχει επίσης μεγάλες ποσότητες εφεδρικής ισχύος.

Advertisement

Η ηλεκτρική ενέργεια αποθηκεύεται σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου χωρητικότητας 86 kWh, η οποία είναι τοποθετημένη ανάμεσα στους άξονες, στο χαμηλότερο σημείου του μοντέλου, γεγονός που του χαρίζει χαμηλό κέντρο βάρους, και σχεδόν τέλεια (50:50) κατανομή. Η παρεχόμενη αυτονομία φτάνει τα 488 χλμ.

Τόσο το e-tron GT Quattro όσο και το “RS” υπόσχονται δυναμική συμπεριφορά στον δρόμο. Ως εκ τούτου ενσωματώνεται ανάρτηση με διπλά ψαλίδια, ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμοριστέρ και κλείδωμα μπλοκέ διαφορικού.

Προκειμένου, μάλιστα, να… χαλιναγωγηθεί η έξτρα ισχύς που παράγει η έκδοση “RS”, απολαμβάνει αερανάρτηση, ένα πιο εξελιγμένο πίσω μπλοκέ διαφορικό, προαιρετικό σύστημα τετραδιεύθυνσης, αλλά και ανθρακονημάτινα-κεραμικά φρένα. Οι ενδιαφερόμενοι, ακόμη, έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε ζάντες κυμαινόμενης διαμέτρου από 19-21 ιντσών.

Το Audi e-tron GT έχει τις εξής διαστάσεις: Το μεταξόνιο αποτυπώνεται σε 2,90 μ., το μήκος 4,99 μ., το πλάτος σε 1,96 μ. και το ύψος σε μόλις 1,41 μ., με τον συντελεστή οπισθέλκουσας να αντιστοιχεί σε 0,24 cd.

Σε σχεδιαστικό επίπεδο η μάσκα του ψυγείου υιοθετεί το μοτίβο κηρήθρας και είναι βαμμένη στο χρώμα του αμαξώματος, συναντώνται προβολείς LED (LED Matrix στο RS), ο προφυλακτήρας έχει «επιθετική» όψη, η οροφή έντονη κλίση προς τα πίσω, ενώ σχεδιαστικό highlight συνιστά η επίπεδη λωρίδα φωτός στο πίσω μέρος.

Η παλέτα χρωμάτων, τέλος, απαρτίζεται από εννέα χρώματα, συμπεριλαμβανομένου του νέου Tactical Green.

Διαβάστε επίσης:
Νέοι επικεφαλής σε Audi και Skoda
Αποκάλυψη για το νέο αγωνιστικό Audi RS3 LMS
Ένα εντυπωσιακό σε εμφάνιση και ισχύ Audi RS Q8